torsdag 14 juni 2012

Liten tur på västkusten.

Mjöl från wästgötarna
Va på en liten tur ut på kusten här om dagen något måste man ju göra även om vädret inte är med mig som vanligt. Första stoppet vart uddevalla vid torp. Där stannande jag mest för att köpa wästgötarnas mjöl. Vart Lantvete och rågmjöl det är kravmärkta mjöler så vi får se va dom har att erbjuda. Sen gick vägen vidare till smögen där ja tog en lite promenad halv tråkigt väder och de va väl också en vecka för tidigt annars så rullar väl allt igång nästa vecka. Kikade lite på Konditori Skäret såg att dom hade flyttat bageriet sen jag var där senast och jobba lite. Sen gick turen hem med ett stop på Lyckans Stenugnsbageri som va ett trevligt litet Ved eldat stenugnsbageri köpte med mig en bit 4 korns bröd som va fantastiskt gott. Där i de bageriet skulle jag villa tillbringa lite mer tid om jag fick.

 Här är brödet från lyckans stenugnsbageri 4 Korn väldigt gott bröd. Gillar bröd som kan ligga i en pappers påse utan de kan bli dåligt. Då vet man att man har ett bra bröd att äta av. Nu hoppas jag på att mina surdegar kommer igång så jag kan baka lite bröd här hemma. Kommer att baka lite svenska bröd men försöka lägga min egna stil på de. Som sagt det sägs ju att de är på väg tillbaka med de gammla trogna sötlimporna mer om de nästa gång.

måndag 11 juni 2012

Då va de sommar

Jaha... Då sitter man här i Göteborg med de bästa sommar vädret göteborg har att erbjuda och har semester..
Har satt en liten surdeg som jag hoppas kommer igång snart så jag kan baka lite. Den 27/6 tar jag mig över till Gotland hoppas på att dom har lite roligt att erbjuda. Jag ska jobba där på Tofta strandbageri i fyra veckor tror jag kan bli fem med. Då ska jag försöka att hinna med att blogga lite om va som händer där och på ön. Hur kul vi har de.

lördag 26 maj 2012

Surdegsbaguett

 Våra fina goda Surdegsbaguetter. Efter många försök och ändring på recept och provbakat. Diskuterat och tänkt så har vi nu fått fram en perfekt surdegsbaguett som jag kan känna mig väldigt nöjd med. Nu efter jag har vräkt i mig mer än halva baguetten utan att ens tänka tanke på att kanske ta ett foto på den och skriva lite om den. Så denna lilla stump får stå som fotomodell.

Hur äter då jag denna baguett. Man ska ju inte göra de för svårt för sig så varför inte bara bre på lite smör ta lite skinka, en skiva ost, några skivor gurka och tomat. Svårare än så behöver de inte vara. Enkelt och gott lätt att ta med.

Eller varför inte rosta sidorna lite lätt i ugnen och ta en vitlöks klyfta och gnugga in den i brödet så har du en väldigt god vitlöks baguett till sommaren grillning.

Sen sist av allt till maten sitta och bryta av bitar och dopa i sås, olivoljan, kanske lite havssalt och middagen är fulländad.

Undra va nästa utmaning blir åter kommer med de.


tisdag 1 maj 2012

Dåligt mjöl!!!


Hade lite mjöl i skafferier som ja ville bli av med. Va inte så länge sen jag köpte de. Så jag mata surdegen med de och förbereder lite klippt råg och solros frön. Blir fint till nästa dag tänkte jag när surdegen kommer att bubbla och ha sig. Nästa morgon tittar på surdegen och de har inte hänt ett smack med den. Suck efter 18 timmar ännu stendöd. Hittar en tre veckor gammal jäst bit i kylen. Tar några ynka gram och blandar ut de med degen och den jäser som tusan, morgonen där på så har jag två över jästa bröd i kylen. Dom blir platta men väldigt goda.

Det jag vill ha sagt är att man inte ska använda dåligt mjöl och bara använda de bästa man kan få.

Jag matade surdegen igen med orga kvarns lantvete tog knappt 12 timmar så va de full fart iden.

Så lägg gärna en extra slant på mjölet de är de värt.

tisdag 17 april 2012

Fiber omega 3 och surdeg allt man behöver i magen

Gjorde en variant av danskråg bröd i helgen. Blev rätt så ok. Fast den skulle nog stå en 15 minuter till i ugnen de skulle den inte dö av. Här kommer receptet.

Dag 1

Klippt råg            100 g
Klippt Vete           50 g
Solros frö            100 g
Linfrö                   15 g
Salt                      20 g
Kokande vatten  600 g

Dag 2

Vetemjöl          100 g
Rågmjöl           166 g
Vatten              250 g
Surdeg             200 g
ChiaFrö             50 g

Läs mer om Chiafrö
Om man vill så kan man ha i lite jäst för att få lite fart i degen.

Dag 1 så blandar man ihop alla ingredienser till en skållning sen låter man den så i ett dygn.
Blanda surdeg så man har en färsk och fin surdeg till brödet.

Dag 2
Börja med att blöt lägga chiafröna i vattnet som du ska till sätta. Dom måste dra i minst 10 minuter. När dom har blivit geleiga så tillsätter du skållningen och mjölet surdegen. Blanda långsamt i 30 minuter.
Nu har man fått sig en fin kladdig deg eller smet. Smöra en avlång form fyll den nästan fullt upp. Bara så de finns lite utrymme för den att jäsa. Med surdeg så fick den jäsa i 12 timmar för mig.

In i ugn på 250 grader lite ånga.
Sänk sedan till 170 grader och baka i en 80- 90 minuter. Beror lite på hur stor form man har. Jag hade en 2 liter avlång form. Fick ändå över lite deg till en mindre form.
Men vilket fall som helst så vart de väldigt gott bröd som är nyttigt och osötat.

tisdag 10 april 2012

Förvara bröd


Den åter kommande fråga. Hur ska jag förvara mitt bröd. Jag bakade denna pave i torsdags den 5 april. Första dygnet lät jag den ligga. Sen när jag skär dom första skivorna så ställer jag surdegsbrödet på högkant med skär ytan ner åt. Mer behöver man inte göra. Är man inte kräsen och har lite tänder att tugga med så håller de sig väldigt länge utan att lägga i plast påse. Ca fem dagar.
 Är man ingen stor bröd ätare då är de ju frysen som gäller. Men skiva upp brödet innan. Så är de bara att tina upp den mängd du gör av med. Jag brukar köra dom i en bröd rost innan jag äter dom.
Då blir de mumma för sorkpas.

måndag 9 april 2012

Polish... Le Baguetter


Detta med polish är inget jag har gjort förut men kommer att göra de oftare.
Gjorde baguetter i helgen och dom blev grymt goda och grymt fina tycker jag. Synd bara att man inte har någon stor ugn så man får dom lite längre. Receptet kommer från den franska bagaren så detta blir bak nummer 3 från denna bok. Men jag gjorde en lite ändring de var att jag tog 500 gram lantvete och 500 gram vetemjöl i Polishen. Som sagt dom blev grymt god. Nu ska jag frysa ner dom bra att ha och ta fram och värma nu i sommar när de vankas grillning. En varm baguett med vitlökssmör på och en grillad kött bit med lite potatis sallad eller ugns bakad potatis de är sommar de.

fredag 6 april 2012

Pavé ja det blev väl så där inte helt nöjd

 Vad ska man säga om detta brödet då. Gjorde det på vetesurdeg. Jäste som tusan i kylen så jag tror man nog ska sänka den lite nästa gång eller så ställer jag in degen med en gång när den är klar.
Hade väl inte riktigt den kraften som jag hade väntat mig kan bero på att jag snittaden den lite väl snällt och att den var lite överjäst så kraften va borta. Men de är ju bara att ge de ett nytt försök och lära sig hur man ska bakahemma och hur min maskin funkar och så är inte riktigt van vid den än. Imorgon blir de Baguetter se hur dom blir undra om man kan använda surdeg i stället för jäst i den. Tipset hur man ska ånga brödet så är det bästa jag fick från "Den franske Bagaren" att hälla i kokande vatten i ugnen det gav mycket ånga och fukt till brödet.

Ha en glad påsk alla!!!

söndag 1 april 2012

Det kom i veckan.

Detta kom med DHL i veckan mycket snabb leverans får jag säga. Vet inte riktigt va de kostar en för har inte fått någon faktura på de ännu. Men snabbt gick de vill jag lova tror jag beställde de förra fredagen sent på eftermiddagen och de kom i tisdags eller något. Som ni ser så har jag bakat lite på dom de som är i inlägget under detta.
Så nästa blir väl nå gött surdegsbröd tror ja så får ja se hur detta bröd beter sig. Håll till godo de kommer mera.

Första baket ur "Den franske Bagaren"

 Nu håller jag på att baka de första ur "Den Franske Bagaren" det blev croissanter. Jag misslyckas helatiden med dom på jobbet så då tänkte jag vad tusan måste ju prova hemma med. Än så länge är dom bra. Men under kavlingen så såg jag att fettet delade på sig för smöret var för hårt. Jag fortsatte ändå och gjorde tre stycken tre slag i stället för två fyrslag som de stod i boken vilket jag läste när jag nästan va klar. Vad lär vi av detta läs hela receptet  på en gång.

Nu väntar jag på att ugnen ska bli varm så jag kan baka av dom. Får ändå säga att de är väldigt praktiskt att jäsa de i ugnen under natten så man får färska fina croissanter till frukost. Jag använde visserligen jäst i mina men dom fick jäsa över natten ändå. Dom är nog lite över jästa men än så länge släpper dom inget smör i ugnen.

Så här blev dom. Dom kommer nog gå att äta men jag är inte så nöjd med dom. Släppte lite smör såg jag i ugnen. Så de blir nog gött ändå. Härligt att de luktar nybakat i köket det slår nog de mesta. Nä får väl ta och hugga in i dessa se hur dom är. Inte var dag man käkar croissanter till frukost.