tisdag 17 april 2012

Fiber omega 3 och surdeg allt man behöver i magen

Gjorde en variant av danskråg bröd i helgen. Blev rätt så ok. Fast den skulle nog stå en 15 minuter till i ugnen de skulle den inte dö av. Här kommer receptet.

Dag 1

Klippt råg            100 g
Klippt Vete           50 g
Solros frö            100 g
Linfrö                   15 g
Salt                      20 g
Kokande vatten  600 g

Dag 2

Vetemjöl          100 g
Rågmjöl           166 g
Vatten              250 g
Surdeg             200 g
ChiaFrö             50 g

Läs mer om Chiafrö
Om man vill så kan man ha i lite jäst för att få lite fart i degen.

Dag 1 så blandar man ihop alla ingredienser till en skållning sen låter man den så i ett dygn.
Blanda surdeg så man har en färsk och fin surdeg till brödet.

Dag 2
Börja med att blöt lägga chiafröna i vattnet som du ska till sätta. Dom måste dra i minst 10 minuter. När dom har blivit geleiga så tillsätter du skållningen och mjölet surdegen. Blanda långsamt i 30 minuter.
Nu har man fått sig en fin kladdig deg eller smet. Smöra en avlång form fyll den nästan fullt upp. Bara så de finns lite utrymme för den att jäsa. Med surdeg så fick den jäsa i 12 timmar för mig.

In i ugn på 250 grader lite ånga.
Sänk sedan till 170 grader och baka i en 80- 90 minuter. Beror lite på hur stor form man har. Jag hade en 2 liter avlång form. Fick ändå över lite deg till en mindre form.
Men vilket fall som helst så vart de väldigt gott bröd som är nyttigt och osötat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar