Här du inget att göra till helgen och har vägen förbi huvudstaden och tycker om bröd. Då tycker jag att du ska ta dig förbi Rosendalsträdgård. Där sker just i helgen en brödsalong. Där det kommer att tävlas i hembakat bröd med fina priser. Det kommer att diskuteras bröd mjöl, du kommer att få chans att träffa duktiga bagare, bloggare och mjölare. Ta chansen att fråga dina frågor. Detta pågår både lördag och söndag. Med mest aktiviteter på söndag där du kan få chans att besöka bageriet och den fina vedeldad ugnen. Läs mer på Rosendalsträdgård.
torsdag 21 mars 2013
lördag 16 mars 2013
Barkis, Snoddas, Bergis och form Franska.
Så då har man gjort en bättre och godare version av de vanligaste som finns här i Sverige. Den så kallade vita degen.
450 g. Vetemjöl
250 g. Vatten
125 g. Mjölksyrad surdeg.
12 g. Oraffinerat Havssalt
Blanda allt förhand låt autolysa i en timme. Knåda degen låt stå ute i en timme. Nu in i kylen. Där ska den stå ca 12 timmar. Ta ut så degen blir rummstemperat stötta degen låtstå en timme stötta till degen igen. Gör samma procedur en gång till. Nu efter en timme slår du upp önskad form doppa i valfri frö. Ställ in i kyl ytterligare 8-12 timmar. Det tar lite tid men det är så värt man får ett fint saftigt inkråm den håller längre och den smakar inte så syrligt.
Avbak
270℃ 10 minuter
250-220℃ tills den är klar ca 20-30 minuter till. Lite ånga på de också.
söndag 10 mars 2013
Vit Surdegsbröd hand knådad
tisdag 26 februari 2013
Wienerbröd hemma omgång två
söndag 24 februari 2013
Formbröd med lite lyx
Gjort ett formbröd som slår de mesta. Alla industribagerier med 1,2 kg luft släng er i väggen här kommer ca 1,4 kg surdegsbröd som är bakat på mjölk och smör två äggulor och askorbinsyra fritt mjöl.
450 g. Vetemjöl
200 g. Dinkelmjöl siktat
100 g. Rågmjöl lagom grovt
500 g. Mjölk
20 g. Smör
22 g. Havssalt oraffinert
2 st. Äggulor
100 g. Surdeg mjölksyrad
Blanda allt utom smör och äggula för hand. Värm gärna mjölken till rumstemperatur eller lite varmare. Nu autolys två timmar. Efter de knåda degen med smör och äggula. Sedan vila i en och en halv timme ca. Nu kan man arbeta degen lite till sedan forma till och lägg i en form tror min är på en och en halv liter. Täck över med en duk låt nu jäsa i ca 12 timmar. Min stod i ugen hela natten så ingen kyla om du inte har en deg med en jävla farti. Då kanske du ska ställa den i kyl.
270℃ intemp 10 minuter ånga.
Sänk sedan till 210℃ 30 minuter.
Ta sedan ur brödet ur formen baka ytterligare 10-15 minuter ta temp på brödet ska hålla 97℃ innertemperatur.
Du kommer aldrig mer vilja rosta nå annat bröd än detta till frukost.
torsdag 21 februari 2013
Frukost fralla surdeg till helg frukosten.
11 g. Havssalt
10 g. Honung
50 g. Surdeg mjölksyra
250 g. Ljumt vatten.
Sedan dags att knåda degen. Sedan dags för degen att vila lite igen ca en timme.
Jag gjorde så att jag har en muffin plåt som rymmer 12 muffins.
Ta en kökshandduk lägg över plåten.
Mjöla och lägg i frallorna. Täck över med en duk och låt stå ute en timme innan du ställer dom i kyl över natten.
Ha gärna en oömplåt i ugen som du kan slå lite kokande vatten i för att få ånga.
Sänk till 210℃. Baka i ca 20 minuter.
tisdag 19 februari 2013
Rostadråg med Honung.
Här har vi en gosak.
135 g. Rostad rågmjöl (dagen innan)
135 g. Rågmjöl
560 g. Vetemjöl
450 g. Vatten
270 g. Rågsurdeg
20 g. Salt
15 g. Honung
Blanda denna gång i maskin men endast långsamt 10 minuter. Här inte provat autolys på denna men de funkar säkert fint. Ner i låda låta jäsa till nästa dag. Har kört dessa limpor fristående. Slå upp låt jäsa ca dubbla storleken.
Baka av på sten 270℃ första 5-10 minuter. Sänk till 210℃ baka i ytterligare 20 minuter. Ett enkelt recept tycker ja.
lördag 16 februari 2013
Winerdeg hemma
tisdag 12 februari 2013
Ja jag vet de är fettisdagen.
Jag ska inte skriva något om semlor i år. Den som vill veta nå så har jag säkert nå gammalt inlägg om de. Eller besök brödpassion länk finns här på sidan.
Men min dag på jobbet erbjöds på winerdeg. Tänkte prova göra detta hemma en dag. På smör, ägg och på värdens bästa mjöl. Så här såg de ut på jobbet. På självaste fettisdagen.
PS
Ni har väl ätit en semla eller två i dag va. Man kan inte få för många.
Glöm ej att gilla mig på Facebook så kommer ni inte missa mina inlägg i bloggen. Vem vet jag kanske dyker upp på ett socialt media när dig.