lördag 16 mars 2013

Barkis, Snoddas, Bergis och form Franska.

Så då har man gjort en bättre och godare version av de vanligaste som finns här i Sverige. Den så kallade vita degen.

450 g.  Vetemjöl
250 g.  Vatten
125 g.  Mjölksyrad surdeg.
  12 g.  Oraffinerat Havssalt

Blanda allt förhand låt autolysa i en timme. Knåda degen låt stå ute i en timme. Nu in i kylen. Där ska den stå ca 12 timmar. Ta ut så degen blir rummstemperat stötta degen låtstå en timme stötta till degen igen. Gör samma procedur en gång till. Nu efter en timme slår du upp önskad form doppa i valfri frö. Ställ in i kyl ytterligare 8-12 timmar. Det tar lite tid men det är så värt man får ett fint saftigt inkråm den håller längre och den smakar inte så syrligt.

Avbak
270℃ 10 minuter
250-220℃ tills den är klar ca 20-30 minuter till. Lite ånga på de också.

2 kommentarer:

  1. hur gör du mjölksyrad surdeg????

    SvaraRadera
  2. Anders:Man får de genom att mata sin surdeg låta den stå ute i lite varmare 20-24 grader i 4-12 timmar den ska bara komma igång. Den ättikasyrade får man genom att ställa den i kyl.

    SvaraRadera