lördag 26 januari 2013

Kurs att plantera ett litet frö.

I dag så kan jag med glädje säga att någon har varit och sått ett litet frö i min hjärna. Denna någon är Sebastien Boudet. Nu förstår jag mer om va allt handlar om. Så nu är de bara skrida tillverk och prova testa öva misslyckas och lyckas. För att få fram det bästa brödet. Så nu ska man göra de bästa jag kan för att hjälpa till och sprida denna bröd revolution som sker i lilla landet lagom. Ut med ful mjölet och rulla ut den rödamattan låt fin mjölet vandra in i fin rummet och blandas med mjöl salt och vatten en skvätt med surdeg låt skapandet börja. En ny gnista har tänds.

söndag 20 januari 2013

Frukost fralla

Ett enkelt gott recept som jag prova från lite mer pain de martin. Du lägger inte ner så mycket tid på den degen.

390 g. Vetemjöl
300 g. Vatten
  10 g. Honung
    9 g. Salt
    5 g. Jäst

Är allt som behövs.
Blanda ut jäst med kallt vatten och honung så de löser sig fint.
Blanda sedan ner allt mjöl för hand eller med en slev. Blanda bara ihop till en kladdig deg.

Låt degen komma igång ca 3 timmar. Blanda i saltet. Nu så ska den jäsa i 9 timmar i en bunke till nästa morgon.

På morgonen så häller man ut degen på mjöl trycker lite lätt och viker degen. Forma den rund fram till hit så väljer du om du vill göra en limpa eller massa frallor.

Jag valde frallor så jag dela degen i 9 lika stora deg bitar formade dom runda. Lite mjöl på en skärbräda så de inte fastnar. En stycke köksduk över. Brukar också lägga lite plats över duken så torkar inte frallorna så på ytan. Jäsa i en timme eller dubbla storleken.

Varm ugn till 250℃ med en sten i. Jag brukar ha min sten i en långpanna som passar ugnen.
Sätter in frallorna på stenen häller kokande vatten i långpannan där stenen ligger i så bildas de fin ånga runt frallorna. Sänk till 220℃ baka i 12-15 minuter vill du ha dom lite extra frasig skorpa så kan man nog köra dom i 18 minuter men ha koll på dom.
 
Väldigt goda för den lilla tid man lägger ner på dom. Servera med lite smör och marmelad.

lördag 19 januari 2013

Bjuder på detta lilla klipp i kylan

Så då va de helg. Här haft lite tråkigt. Så i morgon ska de göras lite som ja i skrivande stund kommer på att jag har glömt salt i degen . Det får ja fixa då vart det en liten autolys på degen. Det blir nog bra ändå. Detta klipp så här skulle man ha haft de i sitt egna lilla bageri dags att börja planera kanske. Någon gång vill ja ha ett eget krypin som jag kan stå och knåda mina degar.

fredag 4 januari 2013

Årets första brödbak.

Ingen Jäskorg andvänd en Köksduk med lite mjöl på.
Ha köksduken mellan limporna sen så bäddar man in dom
och låt dom jäsa.
En mjölk limpa men ändå inte limpa. Ett ljust gott bröd att rosta. Innehåller ingen surdeg men de kan man ju alltid testa sig fram. Vilket fall som helst så är receptet från Bröd och Marmelad.

Gör först en rågskållning.
100 g rågmjöl
6 dl kokande vatten
Låt svalna till nästa dag.
3 dl rågskållning
3 dl ljummen mjölk
25 g jäst
15 g salt
15 g smör mjukt
600 g vetemjöl

Detta är direkt från boken. Men sen så la jag till 30 g Rårörsocker.

Det är en väldigt lös deg. Men blanda ihop allt till en deg ca 8 minuter. Sedan låter man degen vila i 45 minuter i en bunke under plast. Sen stötter man deg låter den jäsa en 20 minuter till. Dela degen i önskad vikt. Man kan göra två limpor eller väldigt goda frallor eller hamburgarbröd. Sen kan man säkert prova att ha surdeg i minska då på jästen.
Efter man har slagit upp frallor eller limpor så jäser man de i 30 minuter till. Baka av med lite ånga 250℃ sänk till 220℃ i ca 30 minuter.


söndag 30 december 2012

Bröd och Marmelad

Så då fick jag min efterlängtade bok till slut. Så nu ska de kokas lite marmelad och saft. Kanske en och annan sylt. Kommer nog att baka ett och annat bröd med. Kikade lite i den och fick en och annan idé som ska testas. Läste lite i förorden där står de att det är en reviderad version av originalet med endast de bästa från orginal boken. Så är man lite nyfiken på originalet kanske lite. Får se om man springer över den. Så ett tack till Peter som tipsa om att boken har gått i tryck igen.

torsdag 20 december 2012

pågen


Så här säger pågen att dom bakar med kärlek.

Så här ser de ut i verkligheten. Man säger att man bakar utan konserveringsmedel och att det är mer klimatsmart att köpa en pågen limpa än att baka själv hemma. Ett bröd som inte möglar efter en eller två veckor i påse är ett bröd jag inte vill äta.

Tycker att  dom kan vissa sitt rätta ja i stället varför är inte denna film en reklamfilm för pågen. Som går på bästa sändningstid på tv.

 Skulle vilja se de pågen bröd som håller sig en vecka utan plast runt sig. Blir ju en skorpa efter en dag utan plast.

Ett riktigt surdegs bröd som har fått en massa kärlek håller en vecka på bänken med snittytan neråt med en papperspåse eller linneduk runt sig.

lördag 8 december 2012

Saffranspannkaka


 Saffranspannkaka äter man på gotland till jul och andra festligheter. Den ätes med lätt vispad grädde och salmbärssylt.

Gröt
2 dl  Risgryn
4 dl  Vatten
8 dl  Standarmjölk
1/2  tsk Salt
1 st  Kanelstång

Börja med att koka ihop vatten och risgryn och salt och en kanelstång. När de har kokat upp låt de koka på svag värme med lock i ca tio minuter.
Tillsätt nu mjölken låt de nu koka upp igen. Rör om lite på med lock låt koka på svag värme i ca 40 minuter eller tills du har en krämig fin risgryns gröt.

När nu gröten är klar låt den svalna lite.

Saffranspannkaka

5 st  Ägg
4 dl  Grädde
1/2 tsk  Salt
2 msk  Socker
3 påsar med Saffran.
100 g  Hackad skalad mandel
Man kan även ha i lite russin om man vill lägg dom gärna i lite sprit dagen innan eller vatten.
och den kokta risgryns gröten.

Blanda ihop dessa ingredienser till en smet häll upp i en panna och grädda av i ugn. Ca 30 minuter på 225 grader.
Den ska vara någorlunda tunn.
Ät den ljummen med grädde och sylt.

Jag är dock inte världs bäst på denna skapelse så om någon har nå bra tips så är de välkommet.



söndag 2 december 2012

Vört

Då var de första advent och varför inte fira de med lite hembakat vörtbröd.

Finns vissa saker i ett vörtbröd som är svårt att få tag i om du inte har ett bageri runt hörnet. Men de finns andra sätt att fixa lite flytande vört. Ett är till exempel att reducera ner svagdricka till hälften ungefär så får du en typ av vört. Sen så ska man fixa lite sirap gärna svart om de finns.

Till kryddning så finns de ju i butik som kallas vörtmix. Vet ej om den är bra. Men jag brukar blanda egen på.

Nejlika
Kanel
Kardemumma
Pommerans
Anis
Ingefära

Hur mycket av varje är en smaksak. Men Kanel brukar vara lite mer av och dom andar kryddorna samma av alla.

Vörtbröd Jane

Raskdeg

500 g  Mjölk
 50  g  Jäst
650 g  Bagerisikt (Eller som de heter i butik Rågsikt tror jag.)

Detta ska nu stå i 30 minuter.

Borgörning

 60  g Rårörsocker
1,25 dl  Vört eller Ner kokad svagdricka hade i 4 dl svagdricka de va också för att degen va lite hård så ha inte i all mjöl. Men jag rekommendera riktig vört som du kan köpa vid ett bageri.
 1,5 g  Pommerans
    2 g  Kardemumma
    2 g  Nejlikor
 1,5 g  Ingefära
    2 g  Anis
    4 g  Kanel
  12 g  Salt
140 g  Sirap mörk eller svart
500 g  Bagerivetemjöl
  50 g  Smör osaltat

  10 % Russin om man vill ha i de. Lägg dom i blöt först bara så dom inte trokar ut degen. Köres i när degen nästan är klar.

Detta ska bli ca 3 limpor.
Blanda ihop allt låt gå sakta i maskin eller förhand till en smidig fin liten deg.
Låt degen ligga och vila en timme.
Dela degen sen i önskad vikt. Rund riv och slåupp till avlånga limpor. Låt jäsa till dubbla storleken.
Pensla med äggstrykning om man vill de. Eller med smält smör efter baket.
Ingångs temperatur 250 grader sänk sedan till 180 till 190 grader gärna lite ånga.
Baktiden är 25 till 30 minuter men ta gärna tempen på brödet ska nå upp till 96 grader i innertemperatur.

Kommer nog med mer uppdatering med bilder och så i veckan. Bakar ni receptet kom gärna med lite feedback om va ni tycker om de.