lördag 8 december 2012

Saffranspannkaka


 Saffranspannkaka äter man på gotland till jul och andra festligheter. Den ätes med lätt vispad grädde och salmbärssylt.

Gröt
2 dl  Risgryn
4 dl  Vatten
8 dl  Standarmjölk
1/2  tsk Salt
1 st  Kanelstång

Börja med att koka ihop vatten och risgryn och salt och en kanelstång. När de har kokat upp låt de koka på svag värme med lock i ca tio minuter.
Tillsätt nu mjölken låt de nu koka upp igen. Rör om lite på med lock låt koka på svag värme i ca 40 minuter eller tills du har en krämig fin risgryns gröt.

När nu gröten är klar låt den svalna lite.

Saffranspannkaka

5 st  Ägg
4 dl  Grädde
1/2 tsk  Salt
2 msk  Socker
3 påsar med Saffran.
100 g  Hackad skalad mandel
Man kan även ha i lite russin om man vill lägg dom gärna i lite sprit dagen innan eller vatten.
och den kokta risgryns gröten.

Blanda ihop dessa ingredienser till en smet häll upp i en panna och grädda av i ugn. Ca 30 minuter på 225 grader.
Den ska vara någorlunda tunn.
Ät den ljummen med grädde och sylt.

Jag är dock inte världs bäst på denna skapelse så om någon har nå bra tips så är de välkommet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar