söndag 2 december 2012

Vört

Då var de första advent och varför inte fira de med lite hembakat vörtbröd.

Finns vissa saker i ett vörtbröd som är svårt att få tag i om du inte har ett bageri runt hörnet. Men de finns andra sätt att fixa lite flytande vört. Ett är till exempel att reducera ner svagdricka till hälften ungefär så får du en typ av vört. Sen så ska man fixa lite sirap gärna svart om de finns.

Till kryddning så finns de ju i butik som kallas vörtmix. Vet ej om den är bra. Men jag brukar blanda egen på.

Nejlika
Kanel
Kardemumma
Pommerans
Anis
Ingefära

Hur mycket av varje är en smaksak. Men Kanel brukar vara lite mer av och dom andar kryddorna samma av alla.

Vörtbröd Jane

Raskdeg

500 g  Mjölk
 50  g  Jäst
650 g  Bagerisikt (Eller som de heter i butik Rågsikt tror jag.)

Detta ska nu stå i 30 minuter.

Borgörning

 60  g Rårörsocker
1,25 dl  Vört eller Ner kokad svagdricka hade i 4 dl svagdricka de va också för att degen va lite hård så ha inte i all mjöl. Men jag rekommendera riktig vört som du kan köpa vid ett bageri.
 1,5 g  Pommerans
    2 g  Kardemumma
    2 g  Nejlikor
 1,5 g  Ingefära
    2 g  Anis
    4 g  Kanel
  12 g  Salt
140 g  Sirap mörk eller svart
500 g  Bagerivetemjöl
  50 g  Smör osaltat

  10 % Russin om man vill ha i de. Lägg dom i blöt först bara så dom inte trokar ut degen. Köres i när degen nästan är klar.

Detta ska bli ca 3 limpor.
Blanda ihop allt låt gå sakta i maskin eller förhand till en smidig fin liten deg.
Låt degen ligga och vila en timme.
Dela degen sen i önskad vikt. Rund riv och slåupp till avlånga limpor. Låt jäsa till dubbla storleken.
Pensla med äggstrykning om man vill de. Eller med smält smör efter baket.
Ingångs temperatur 250 grader sänk sedan till 180 till 190 grader gärna lite ånga.
Baktiden är 25 till 30 minuter men ta gärna tempen på brödet ska nå upp till 96 grader i innertemperatur.

Kommer nog med mer uppdatering med bilder och så i veckan. Bakar ni receptet kom gärna med lite feedback om va ni tycker om de.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar