söndag 13 januari 2013

Bagare på youtube.

fredag 4 januari 2013

Årets första brödbak.

Ingen Jäskorg andvänd en Köksduk med lite mjöl på.
Ha köksduken mellan limporna sen så bäddar man in dom
och låt dom jäsa.
En mjölk limpa men ändå inte limpa. Ett ljust gott bröd att rosta. Innehåller ingen surdeg men de kan man ju alltid testa sig fram. Vilket fall som helst så är receptet från Bröd och Marmelad.

Gör först en rågskållning.
100 g rågmjöl
6 dl kokande vatten
Låt svalna till nästa dag.
3 dl rågskållning
3 dl ljummen mjölk
25 g jäst
15 g salt
15 g smör mjukt
600 g vetemjöl

Detta är direkt från boken. Men sen så la jag till 30 g Rårörsocker.

Det är en väldigt lös deg. Men blanda ihop allt till en deg ca 8 minuter. Sedan låter man degen vila i 45 minuter i en bunke under plast. Sen stötter man deg låter den jäsa en 20 minuter till. Dela degen i önskad vikt. Man kan göra två limpor eller väldigt goda frallor eller hamburgarbröd. Sen kan man säkert prova att ha surdeg i minska då på jästen.
Efter man har slagit upp frallor eller limpor så jäser man de i 30 minuter till. Baka av med lite ånga 250℃ sänk till 220℃ i ca 30 minuter.


söndag 30 december 2012

Bröd och Marmelad

Så då fick jag min efterlängtade bok till slut. Så nu ska de kokas lite marmelad och saft. Kanske en och annan sylt. Kommer nog att baka ett och annat bröd med. Kikade lite i den och fick en och annan idé som ska testas. Läste lite i förorden där står de att det är en reviderad version av originalet med endast de bästa från orginal boken. Så är man lite nyfiken på originalet kanske lite. Får se om man springer över den. Så ett tack till Peter som tipsa om att boken har gått i tryck igen.

torsdag 20 december 2012

pågen


Så här säger pågen att dom bakar med kärlek.

Så här ser de ut i verkligheten. Man säger att man bakar utan konserveringsmedel och att det är mer klimatsmart att köpa en pågen limpa än att baka själv hemma. Ett bröd som inte möglar efter en eller två veckor i påse är ett bröd jag inte vill äta.

Tycker att  dom kan vissa sitt rätta ja i stället varför är inte denna film en reklamfilm för pågen. Som går på bästa sändningstid på tv.

 Skulle vilja se de pågen bröd som håller sig en vecka utan plast runt sig. Blir ju en skorpa efter en dag utan plast.

Ett riktigt surdegs bröd som har fått en massa kärlek håller en vecka på bänken med snittytan neråt med en papperspåse eller linneduk runt sig.

lördag 8 december 2012

Saffranspannkaka


 Saffranspannkaka äter man på gotland till jul och andra festligheter. Den ätes med lätt vispad grädde och salmbärssylt.

Gröt
2 dl  Risgryn
4 dl  Vatten
8 dl  Standarmjölk
1/2  tsk Salt
1 st  Kanelstång

Börja med att koka ihop vatten och risgryn och salt och en kanelstång. När de har kokat upp låt de koka på svag värme med lock i ca tio minuter.
Tillsätt nu mjölken låt de nu koka upp igen. Rör om lite på med lock låt koka på svag värme i ca 40 minuter eller tills du har en krämig fin risgryns gröt.

När nu gröten är klar låt den svalna lite.

Saffranspannkaka

5 st  Ägg
4 dl  Grädde
1/2 tsk  Salt
2 msk  Socker
3 påsar med Saffran.
100 g  Hackad skalad mandel
Man kan även ha i lite russin om man vill lägg dom gärna i lite sprit dagen innan eller vatten.
och den kokta risgryns gröten.

Blanda ihop dessa ingredienser till en smet häll upp i en panna och grädda av i ugn. Ca 30 minuter på 225 grader.
Den ska vara någorlunda tunn.
Ät den ljummen med grädde och sylt.

Jag är dock inte världs bäst på denna skapelse så om någon har nå bra tips så är de välkommet.



söndag 2 december 2012

Vört

Då var de första advent och varför inte fira de med lite hembakat vörtbröd.

Finns vissa saker i ett vörtbröd som är svårt att få tag i om du inte har ett bageri runt hörnet. Men de finns andra sätt att fixa lite flytande vört. Ett är till exempel att reducera ner svagdricka till hälften ungefär så får du en typ av vört. Sen så ska man fixa lite sirap gärna svart om de finns.

Till kryddning så finns de ju i butik som kallas vörtmix. Vet ej om den är bra. Men jag brukar blanda egen på.

Nejlika
Kanel
Kardemumma
Pommerans
Anis
Ingefära

Hur mycket av varje är en smaksak. Men Kanel brukar vara lite mer av och dom andar kryddorna samma av alla.

Vörtbröd Jane

Raskdeg

500 g  Mjölk
 50  g  Jäst
650 g  Bagerisikt (Eller som de heter i butik Rågsikt tror jag.)

Detta ska nu stå i 30 minuter.

Borgörning

 60  g Rårörsocker
1,25 dl  Vört eller Ner kokad svagdricka hade i 4 dl svagdricka de va också för att degen va lite hård så ha inte i all mjöl. Men jag rekommendera riktig vört som du kan köpa vid ett bageri.
 1,5 g  Pommerans
    2 g  Kardemumma
    2 g  Nejlikor
 1,5 g  Ingefära
    2 g  Anis
    4 g  Kanel
  12 g  Salt
140 g  Sirap mörk eller svart
500 g  Bagerivetemjöl
  50 g  Smör osaltat

  10 % Russin om man vill ha i de. Lägg dom i blöt först bara så dom inte trokar ut degen. Köres i när degen nästan är klar.

Detta ska bli ca 3 limpor.
Blanda ihop allt låt gå sakta i maskin eller förhand till en smidig fin liten deg.
Låt degen ligga och vila en timme.
Dela degen sen i önskad vikt. Rund riv och slåupp till avlånga limpor. Låt jäsa till dubbla storleken.
Pensla med äggstrykning om man vill de. Eller med smält smör efter baket.
Ingångs temperatur 250 grader sänk sedan till 180 till 190 grader gärna lite ånga.
Baktiden är 25 till 30 minuter men ta gärna tempen på brödet ska nå upp till 96 grader i innertemperatur.

Kommer nog med mer uppdatering med bilder och så i veckan. Bakar ni receptet kom gärna med lite feedback om va ni tycker om de.

onsdag 14 november 2012

Frukt och Nöt bröd

Given favorit till Jul

410 g Vetemjöl
250 g  Vatten
100 g  Surdeg
  15 g  Salt

Blanda till en smidig deg.

Lägg frukten i lite vatten i ett dygn ca. Eller kanske med en liten skvätt fin rom har dock inte provat men det låter ju gött.
Sen låter du frukten stå och rinna av lite i ett durkslag så blir de lättare att blanda in de i degen.

65 g  Aprikoser
30 g  Russin
30 g  Fikon

Sedan
30 g  Rostade Hasselnötter.

Blanda in i degen. Ner i en låda. Låt stå ute i en timme eller två så den kommer igång sedan i i kyl.
Detta brödet bakar jag i from vet inte hur den ter sig fristående eller korgjäst. När den väl är i fromen så får den jäsa upp till kant kan de vara en 1 liter from inte så lång i alla fall. Denna degen blir på ett 1 kilo deg i alla fall.

Baka av

250 ingång temperatur sänk till 200. Lite ånga. Ta tempen på brödet så de har uppnåt 96-98 grader då är de klart. Tar ca 40 minuter. Blire de mörkt lägg aluminiumfolie över så bränner de inte så mycket.

söndag 4 november 2012

Inlägg nr 100

Oj oj nr 100 där ser man. Nu kommer det nå som jag inte har lagt upp förut. En tårta va ett tag sen ja gjorde en tårta. Det blev i alla fall en choklad tårta med jordgubbs mousse på frysta jordgubbar och en choklad kräm. Självklar blev de choklad bottnar med. Allt gjordes från början inga färdiga mixer eller produkter. Detta täcktes då av en mörkchoklad ganach. Sen vart de ett gäng med rosor i maripan på toppen. Det sitter ännu i fast de va ett tag sen man gjorde tårta.
Så här blev den i alla fall...



fredag 2 november 2012

Fredags bak

Har gjort lite bak så här på fredag kväll. Har till och med gjort en tårta mer om den i morgon. I kväll vart de kanelbullar med en klick vaniljkräm. Det är en sådan skillnad att baka med smör och mjölk. Jag är inte den som gör surdegs bullar har inte riktigt fattat varför. Så länge man kör på smör och mjölk och bra mjöl lägger till lite vila och tid.