söndag 13 januari 2013
fredag 4 januari 2013
Årets första brödbak.
Ingen Jäskorg andvänd en Köksduk med lite mjöl på. Ha köksduken mellan limporna sen så bäddar man in dom och låt dom jäsa. |
6 dl kokande vatten
Det är en väldigt lös deg. Men blanda ihop allt till en deg ca 8 minuter. Sedan låter man degen vila i 45 minuter i en bunke under plast. Sen stötter man deg låter den jäsa en 20 minuter till. Dela degen i önskad vikt. Man kan göra två limpor eller väldigt goda frallor eller hamburgarbröd. Sen kan man säkert prova att ha surdeg i minska då på jästen.
måndag 31 december 2012
söndag 30 december 2012
Bröd och Marmelad
torsdag 20 december 2012
pågen
Skulle vilja se de pågen bröd som håller sig en vecka utan plast runt sig. Blir ju en skorpa efter en dag utan plast.
Ett riktigt surdegs bröd som har fått en massa kärlek håller en vecka på bänken med snittytan neråt med en papperspåse eller linneduk runt sig.
lördag 8 december 2012
Saffranspannkaka
Gröt
Ät den ljummen med grädde och sylt.
Jag är dock inte världs bäst på denna skapelse så om någon har nå bra tips så är de välkommet.
söndag 2 december 2012
Vört
Finns vissa saker i ett vörtbröd som är svårt att få tag i om du inte har ett bageri runt hörnet. Men de finns andra sätt att fixa lite flytande vört. Ett är till exempel att reducera ner svagdricka till hälften ungefär så får du en typ av vört. Sen så ska man fixa lite sirap gärna svart om de finns.
Till kryddning så finns de ju i butik som kallas vörtmix. Vet ej om den är bra. Men jag brukar blanda egen på.
Nejlika
Kanel
Kardemumma
Pommerans
Anis
Ingefära
Hur mycket av varje är en smaksak. Men Kanel brukar vara lite mer av och dom andar kryddorna samma av alla.
Vörtbröd Jane
Raskdeg
500 g Mjölk
50 g Jäst
650 g Bagerisikt (Eller som de heter i butik Rågsikt tror jag.)
Detta ska nu stå i 30 minuter.
Borgörning
60 g Rårörsocker
1,25 dl Vört eller Ner kokad svagdricka hade i 4 dl svagdricka de va också för att degen va lite hård så ha inte i all mjöl. Men jag rekommendera riktig vört som du kan köpa vid ett bageri.
1,5 g Pommerans
2 g Kardemumma
2 g Nejlikor
1,5 g Ingefära
2 g Anis
4 g Kanel
12 g Salt
140 g Sirap mörk eller svart
500 g Bagerivetemjöl
50 g Smör osaltat
10 % Russin om man vill ha i de. Lägg dom i blöt först bara så dom inte trokar ut degen. Köres i när degen nästan är klar.
Detta ska bli ca 3 limpor.
Blanda ihop allt låt gå sakta i maskin eller förhand till en smidig fin liten deg.
Låt degen ligga och vila en timme.
Dela degen sen i önskad vikt. Rund riv och slåupp till avlånga limpor. Låt jäsa till dubbla storleken.
Pensla med äggstrykning om man vill de. Eller med smält smör efter baket.
Ingångs temperatur 250 grader sänk sedan till 180 till 190 grader gärna lite ånga.
Baktiden är 25 till 30 minuter men ta gärna tempen på brödet ska nå upp till 96 grader i innertemperatur.
Kommer nog med mer uppdatering med bilder och så i veckan. Bakar ni receptet kom gärna med lite feedback om va ni tycker om de.
onsdag 14 november 2012
Frukt och Nöt bröd
410 g Vetemjöl
250 g Vatten
100 g Surdeg
15 g Salt
Blanda till en smidig deg.
Lägg frukten i lite vatten i ett dygn ca. Eller kanske med en liten skvätt fin rom har dock inte provat men det låter ju gött.
Sen låter du frukten stå och rinna av lite i ett durkslag så blir de lättare att blanda in de i degen.
65 g Aprikoser
30 g Russin
30 g Fikon
Sedan
30 g Rostade Hasselnötter.
Blanda in i degen. Ner i en låda. Låt stå ute i en timme eller två så den kommer igång sedan i i kyl.
Detta brödet bakar jag i from vet inte hur den ter sig fristående eller korgjäst. När den väl är i fromen så får den jäsa upp till kant kan de vara en 1 liter from inte så lång i alla fall. Denna degen blir på ett 1 kilo deg i alla fall.
Baka av
250 ingång temperatur sänk till 200. Lite ånga. Ta tempen på brödet så de har uppnåt 96-98 grader då är de klart. Tar ca 40 minuter. Blire de mörkt lägg aluminiumfolie över så bränner de inte så mycket.
söndag 4 november 2012
Inlägg nr 100
Oj oj nr 100 där ser man. Nu kommer det nå som jag inte har lagt upp förut. En tårta va ett tag sen ja gjorde en tårta. Det blev i alla fall en choklad tårta med jordgubbs mousse på frysta jordgubbar och en choklad kräm. Självklar blev de choklad bottnar med. Allt gjordes från början inga färdiga mixer eller produkter. Detta täcktes då av en mörkchoklad ganach. Sen vart de ett gäng med rosor i maripan på toppen. Det sitter ännu i fast de va ett tag sen man gjorde tårta.
Så här blev den i alla fall...
fredag 2 november 2012
Fredags bak
Har gjort lite bak så här på fredag kväll. Har till och med gjort en tårta mer om den i morgon. I kväll vart de kanelbullar med en klick vaniljkräm. Det är en sådan skillnad att baka med smör och mjölk. Jag är inte den som gör surdegs bullar har inte riktigt fattat varför. Så länge man kör på smör och mjölk och bra mjöl lägger till lite vila och tid.