lördag 3 mars 2012

Lite bröd och bak igen då. Lite tankar och funderingar i mellan åt.

 Japp då har man varit lite duktig igen då. Har inte riktigt kommit igång med askorbinsyra fri mjöl. Men jag måste testa detta.

Men jag tycker ju att mina bröd blir så bra och smakar gott. Dom får jäsa över 24 timmar innan vi bakar dom. Vi skyndar inte på jäsningen med något jäst utan använder bara surdeg. Så de är ju ett steg i rätt riktning. Plus då att det bara är ett E-nummer i brödet. Som jag vet vad de är. Det måste ju vara bättre än 10 E-nummer som före kommer i vissa bröd som jag inte har någon aning om vad dom gör för nytta.
Men detta brödet på bilden ja vad ska man säga om de. Ett vitt surdegsbröd med durum vete mjöl som jag har toppat med lite vallmo. Tycker de blir gott när man toppar med något gott frö speciellt sesam.

Recept
750  gram  Vetemjöl
250  gram  Durum
500  gram  Vatten
500  gram  Vete surdeg eller Rågsurdeg
(Beror lite på hur man vill att brödet ska bli)
  20  gram  Havssalt

Blanda allt utom salt i nästan 8-10 minuter.
Bakar man hemma så får den nog gå lite längre mellan 10-15 minuter beror lite på vad man har för maskin om man har de.
Släng i saltet och blanda i 2-4 minuter så man får en fina gluten trådar och smidig deg.
Nu låter man degen vila i en bunke eller plast låda med lock. och stöttar den 2 gånger med 1 till 2 timmar i mellan varje gång. Beror lite på hur den har kommit i jäsning.
När den har kommit igång så delar man upp degen i önskad degvikt 600 gram brukar bli bra. Rund riv degbitarna lite lätt och låt dom vila i en 30 minuter så dom spänner av lite. Sedan så langar du ut dom till knubbiga limpor och gör dom spetsiga på ändarna eller så slår man upp dom till önskad utsesende.

Av bak
Värm ugnen till 275 grader med stenen i ugnen så den blir riktigt het.
Langa in bröden och ge lite ånga har inga större tips på detta. Man en het plåt i botten som man slänger in vatten eller is bitar på. De man kan tänka på är att det är något som är tjock bottnat så den är riktigt het och ger ifrån sig ånga. Sänk sedan temperaturen till 250 grader och baka brödet i 25-28 minuter.

söndag 12 februari 2012

Början på en Gotlandslimpa

Japp slängde ihop nå bröd här igår.
Får skriva ner receptet om jag nu kommer ihåg de.
Tog lite va jag hade hemma.

500 g   Vetemjöl
200 g   Rågsikt
300 g   Rågsurdeg
 40  g   Brödsirap
   7  g   Salt
   6  g   Pommerans
   4  dl  Vatten

Jag blandade ihop allt i en bunke körde den rätt så länge så de bildades lite gluten.
Sen la jag den i en plast låda för att jäsa i 2 timmar. Sen stöttade jag degen och ställde in den i kylen. Där fick den stå till nästa dag.
På morgonen så tog jag ut den och stöttade den igen sen fick den jäsa i en timme till.
Sen så delade jag upp två 600 g bitar och rundrev dom. Vila i 30 minuter. Sen så slog jag upp dom till avlånga limpor. Mjölade en skörbräda la på limporna. La en handduk över och plast och jäsa i nästan 3 timmar till tror jag de blev.

Av bak 250 grader och lite ånga. Efter 5 minuter lufta sänk till 200 grader i 25 minuter.

Jag kommer nog att fortsätta göra detta brödet. Men då kommer de nog till en rågskållning, pommerans skal och rågmjöl i stället så de kommer bli mer lik en Gotlands Limpa.

tisdag 31 januari 2012

Jepp då va man i farten igen då.

Ja RV limpan ska vi inte ens prata om. Blev inte riktigt som jag ville då är jag dock lite kräsen på de jag gör med.
I går så satte jag en ny deg surdeg är tvungen att lyckas någon gång denna gången gick de bra dock ingen RV Limpa (Råg vete limpa). Det vart en härligt bröd av fint rågmjöl och vetemjöl.

200 g Fint rågmjöl
600 g Vetemjöl
500 g Vatten
300 g Rågsurdeg
  30 g Salt det är rätt så mycket salt i men de kan man ju ändra lite som man vill.

Blanda ihop till en deg och låt jäsa i 8-12 timmar i rumstemperatur.
Slå upp till en valfri limpa rund eller avlång. Låt jäsa i korg i kyl ytterligare 8-10 timmar. Man får en väldigt fin smak på de.
Baka av i ugn 5 minuter 250 grader sänk sedan till 220 grader i ca 35 minuter. Lite ånga ger brödet lite glans och hård god skorpa.

Gött som tusan som de är till maten.

lördag 28 januari 2012

Provar att baka en RV limpa.

Just nu så provar jag att baka en Råg Vete limpa. Hitta ett äldre recept på ett tyskt rågbröd tror jag. De jag ska testa med den är att göra den på en råg skållning för att få till ett saftigare och roligare råg bröd. Det kommer att bakas på rågsurdeg så klart. Åter kommer i morgon om mer Info om hur de blev.

fredag 14 oktober 2011

Landet Brunsås

Kolla de på svtplay.se i dag och hittade detta programet. Handlar om industribrödet som vi har här i sverige.

Landet Brunsås

tisdag 6 september 2011

Vaniljkräm

Jag har nu testa många olika sätt att göra krämen på och de vissar sig att ja hade ett recept hemma som ja nu tycker är bäst.

250 gram Grädde
250 gram Mjölk
1/2 Vaniljstång eller en hel
Redning:
6 st äggulor
100 gram socker

Så här gjorde jag.
Grädden och mjölken och vaniljstången lite socker i en kastrull koka upp.
Äggen och resten av sockret vispar man upp lite så sockret löser sig.
Häll Gräddmjölken över redningen lite i taget rör om samtidigt.
Slå sedan över till kastrullen igen och koka upp. När du märker att de börjar tjockan så ta av från plattan och rör om helatiden så man får en kräm. Häll över till en kall plåtbukne täck med plast längst med krämen och in i kylen. Hållbarhet en 2-3 dagar i kyl.

måndag 5 september 2011

Kanel Bullar

Rask eller Fördeg

40 gram Jäst
25 gram socker
500 gram fingervarm Mjölk
600 gram Vetemjöl

Blanda och vila i 30 minuter.

Bortgörning

15 gram kardemumma
600 gram vetemjöl
200 gram smör
2 dl vitsirap
1-2 ägg
15 gram salt

Blanda ihop med med fördegen. När du har blandat degen låt den vila i ytligare 30minuter. Efter de så är d e bara att göra kanel bullar eller vilken bulle du vill. Skippa kardemumma och kör saffran i stället så kan du göra dig ett bar fina lusse bullar till jul när de nu nalkas.

Fyllning :
Socker
smör
kanel efter smak och tycke.

söndag 4 september 2011

Värst va man slarvar med att uppdatera.

Japp nu har ja nog ramlat och slagit mig i huvudet. Denna vecka har ja semester och va göra.
Jo ja ska bara en massa kondis grejer och baka bullar. Får se hur de går. Idag blev de i alla fall en del Mazariner dom ser i alla fall goa ut nu ska dom bara glaseras med fondant som ja tänkte prova att koka sj.

Mördeg

600 gram vetemjöl
400 gram smör
200 gram socker
100 gram ägg

Blanda ihop till en smidig deg. Allt ska va i rumstemperatur går bättre då.

Mazarinmassa

500 gram Mandelmassa köp en extra fin.
250 gram smör
250 gram ägg

Blanda madelmassan och smöret först ta lite i taget av smöret så de blir klump fritt.
Sen till sätter du ett ägg i taget.

Kavla ut mördegen till en ca 3 mm tjock. Lägg utt formarna och rullar mördegen över. Tryck ihop formarna och fodra sen så fyller du dom med mazarin massan. Baka av i 200 grader i 18-19 minuter i min ugn då.

Åter kommer med fondanten.

lördag 30 juli 2011

Dinkel med Anis



Gjorde en riktig hit i helgen provbakade ett dinkel bröd med anis.

750 g vetemjöl

250 g dinkel mjöl fint

  50 g honung flytande

  40 g havssalt

150 g vetesurdeg

100 g rågsurdeg

500 g vatten

2-4 g anis

Blanda allt utom salt. Kör på låg hastighet i ca 10-15 min beroende på vilken maskin man har. Tillsätt sedan saltet och blanda på hög hastighet i ca 3-5 minuter eller tills du har en fin gluten bildning.

Nu lägger man degen i en plast back för att jäsa lite i ca 60 minuter sen viker man degen och låter den vila i 60 minuter till. Gör man detta engång till så de kommer i jäsning.

Dela sedan degen i en 3 lika stora bitar. Rundriv låt vila under plast. Sen slår man upp till långa limpor och jäser i korg i kyl över natten.

Sätt på ugnen på full värme med en baksten eller en plåt i ugnen. Ta ut brödet så de blir rumstemprerat.

Smitta eller klipp brödet som på bilden.

Baka av 250 grader in 230 grader ut. Släng in lite isbitar för ånga. Baka av i 30- 40 minuter beroende på ugn ta gärna temperaturen på brödet ska vara 97 grader.

lördag 9 juli 2011

Gotland


Har de väldigt bra här hemma på ön. Idag va de en liten mat marknad i Visby som ja va inne och kika lite på. Nu vilar man lite efter maten i hängmattan och fundera lite...