söndag 3 november 2013

Svensk Klassiker: Rågsikt Kaka

Ni som har koll på mig på Facebook och instagram vet ju att jag har gjort några tester denna vecka på en svensk klassiker. Det är denna underbara Rågsikt Kaka. Tror nog att dom flesta har haft någon kontakt med denna i sin uppväxt. Många bagerier gör den, men jag tycker då att dom inte gör helt rätt. Den körs på margarin och massa andra tillsatser som inte behövs. Med rätt kunskap så kan man göra den riktigt bra så man slipper allt annat i brödet. En ren produkt helt enkelt, rent mjöl i påsen. Sen så tycker jag att vi inte ska glömma våra svenska klassiker som har funnits och som har gjort på rätt sätt en gång i tiden. Här kommer recept på mitt bidrag.

Rågsikt Kaka

Dag 1 Skållnig
30 g  Rågmjöl
90 g  Kokande vatten

Rör om och låt svalna.

Dag 2
50 g  Surdeg(Vill ha en ung surdeg till detta ca 6 timmar gammal från matning)
136 g  Vetemjöl
330 g  Rågsikt
44 g  Smör
44 g  Sirap
7 g  Havssalt
100 g  Skållning från dagen innan
220 g  Vatten

Om man vill så går det ju att tillsätta valfri krydda i brödet Anis, Fänkål, Kummin eller vad man nu vill ha. Vet dock inte dosering men 2-4 gram blir nog bra beror lite på hur mycket smak du vill ha

Blanda allt i samma bunke till en deg. Låt den stå och autolysa i en timme. Sedan så är det dags att knåda den smidig går rätt så fort. Efter detta så är dags att vila en 30 minuter.
Nu är det dags att dela degen på två lika stora bitar. Har du följt receptet som det står bör det bli två kakor på ca 450 gram. Forma dom till runda bollar och låt vila igen i 30 minuter.

Nu är det dags att kavla ut dom till dina kakor lagom runda inte för platta dock. Lägg på plåt med bakplåts papper nagga med gaffel täck över med en bakduk in i ugnen över natten för att jäsa. Kan ta allt mellan 8-10 timmar. När man trycker lite försiktigt på degen se ska den genast bukta till baka lite då är det dags att baka.

Avbak
Värm ugn till 270 g med en baksten. Tar ca en timme.
NU ligger ju kakorna på bakplåts papper och det går ju inte att flytta på dom till avdrags plank eller vad man nu har. Båda får ju inte plats i ugnen. Så då klipper vi av pappret så man får med en kaka i ugnen bakar med pappret på det kommer att lossna alldeles fint när kakan är färdig.
Okej nu är kakan i ugnen så ge lite ånga sänk till 200 g baka i ca 15-18 minuter.
Nu är det bara att avnjuta med smör och ost på smörgås eller vad man nu har. Eller varför inte göra en köttbulle smörgås med rödbets



sallad.

lördag 5 oktober 2013

Pumpafrö bröd

Så här i oktober månad så är hösten på väg. Alla träden skiftar färg. Jag gillar hösten. Känns som allt liksom lugnar ner sig. Djur går samlar det sista av maten inför den kommande vintern. Det blir mörkare och kallare för varje dag som går. Efter en skön varm sommar så är det gött med en sval färg glad höst.
Tänkte jag skulle bjuda på ett fint trevligt höst bröd som kommer att passa fint till både höst soppan eller grytan och frukost.

727 g   Vetemjöl special
  76 g   Rågmjöl grovt
150 g   Pumpa frö (rostade)
521 g   Vatten
  21 g   Havssalt
200 g   Rågsurdeg

Blanda allt utom pumpa frö till en deg. Kör en autolys på en halvtimme.
Efter de så knåda degen så den känns smidig.
Låt den vila en halvtimme.
Platta ut degen och vik in pumpa fröna i olika lager. Vila en halvtimme.
Vik degen. Gör detta minst tre gånger.
Dela i två bitar. Mjöla en korg med grovt rågmjöl och strö i lite råa pumpa frön som inte är rostade. Nu låt den komma igång att jäsa. Sedan in i kyl övernatten.

Av bak
270 grader med en baksten i så den blir riktigt het. Tar ca en timme. Om degen inte är färdig jäst så ta ut det samtidigt som du slår på ugn.
Snitta och sätt in brödet på stenen ge gärna lite ånga. Sänk till 200 grader efter 10 minuter. Ge sedan ca 30 minuter till efter det eller tills brödet är klart beror lite ugn och sådant.


Så här vart mina bröd.
Hade gött där ute i höst mörkret!







söndag 22 september 2013

Slapp söndag.

Denna dag bjöd inte på allt för mycket bröd bak. Vet inte riktigt vad jag ska baka. Kommer väl på nå roligt snart jag vill testa. Vilket fall så öser regnet ner och bestämde mig för en promenad skulle nog att funderat två gånger på de. Men nu  är det ju skönt att det blev gjort så nu kan jag slappa med gott samvete. Lördagen vart en tur till sommar stugan som ska vinterstängas kollade in området lite med närhet till badstrand. Kommer bli en kanon sommar nästa år. Så när är det bara att vänta tills våren så man kan öppna upp stugan igen. Någon tur blir det säkert nu i vinter med och kolla läget.

Nä nu dags att åter gå till söndag i morgon är det dags att jobba lite igen kan nog bli rätt så mycket att göra denna vecka de ser man fram i mot.

Hade gött

undra va som ska baks denna vecka har ju inget bröd i frysen... Får väl skriva ner nå recept...

söndag 8 september 2013

Ett gott vardags bröd både till frukost eller soppan

Gjorde detta brödet hör om dagen. Man är ju en liten bröd nörd man skulle nog helst vilja ha ett eget litet bageri men får drömma vidare med de en liten stund till. Även om man jobbar som bagare så kliar det i fingrarna även när man kommer hem. Det är ändå hemma jag får tid till att testa lite roligare bröd. Det är ju aldrig helt fel att ha kvalitet bröd hemma heller. Med tanke på vad allt skit industribröd innehåller så säger inte så mycket mer om de.

350 g Lantvete
268 g Specialvete
 80  g Surdeg
 13  g Havssalt
430 g Vatten

Blanda ihop allt utom salt. En autolys en timme. Knåda in saltet till en smidig deg vila 30 minuter i en låda vik sedan degen. Detta moment gör du 3 gånger i 30 minuters intervaller. Sedan låter du degen komma igång tar ca 30-60 minuter in i kylen låt stå till nästa dag.

Nästa dag så slår du på ungen med en baksten. Tar ut din deg så den får lite rumstemperatur innan du bakar tar ca en timme.

När ungen är varm så mjölar du bordet häller ut degen försiktigt vill ju inte förstöra inkråmet på den. Baka hela eller dela på den. Jag rullade försiktigt ihop den till en limpa, skarven trycker jag försiktigt ihop och bakar med den uppåt så den spriker i ungen med lite mjöl på.

270 grader Ånga sänk efter 5 minuter till 200 grader baka till gyllenbrun färg. Hela degen ca 60 minuter. Halva 30-40 minuter.

Ni vet att jag också finns på facebook och på instagram sök på surdegsbagaren så dyker jag upp.





fredag 30 augusti 2013

Ett klipp från youtube...



Här bjuder jag på ett klipp på en enkel god vaniljkräm till pajen eller bullen.





söndag 25 augusti 2013

Test nummer två på Hamburgerbröd

Okej idag är dagen då jag inte mer ska köpa hamburgerbröd. Bom blev lite platta men det går nog att ändra på men dom vart ack så goda. Gör sig nog ännu bättre med egna hem burgare med det tar jag nästa gång.

I princip samma som korv bröd receptet men med några ändringar.

250 g  Lantvete mjöl från Wäsrgötarna
500 g  Vetemjöl special blev då från Labanskvarn gotland.
200 g  Surdeg
 50  g  Rårörsocker
 50  g  Smör
 20  g  Havssalt
  1  st Ägg
487 g Vatten kan nog minska till 450 g

Blanda ihop allt utom smör. Kör en autolys på en timme. Kladda i smöret och arbeta till en fin smidig deg. Vila 30 minuter. Dela upp till 100 g bitar rundriv till bollar och doppa i sesamfrö. Plåt och papper jäs i ugn över natten mina stod säkert i 10 timmar innan jag baka dom.

Slå på ugnen på 270 grader. När den är varm sätt in plåten med bröd och ge lite ånga. Sänk till 230 grader och lufta ugnen efter 2-3 minuter för en lite mjukar skorpa. Baka dom i ca 13-15 minuter.
Nästa gång jag gör denna deg så blir de korvbröd får se hur dom blir.
 

måndag 12 augusti 2013

Gryt bröd

Testade i helgen att baka bröd i en gryta. Det funka ju perfekt om man inte har någon baksten eller så.
Jag gjorde en deg på bara lantvete med hög vattenhalt i ca 75%. Det går givet vis att göra vilken deg man vill i grytan av matbröd typ.

600 g  Lantvete
100 g  Surdeg mjölksyrad
438 g  Vatten
  12 g  Havssalt

Det va allt jag hade i. Gjorde en autolys på ca 45 minuter utan salt. Sedan knådade jag degen med salt. Allt förhand.

Nu när degen va klar så va de dags att vila lite ca 30 minuter sedan ett litet vik. Detta gjorde jag 4 gånger. Sedan forma en rund limpa och ner i korg och in i kyl över natten.

På morgonen så ställer du in grytan i ugnen och väntar på att den ska bli varm.
När ugn och gryta är varm lägger du i brödet på med lock i i ugn. Hade locket på i 40 minuter på 230 grader. Sedan så tog jag ut brödet och ställde in det på gallret i ytterligare 20 minuter.

Att baka i gryta är väldigt bra men tänk på att den är riktigt varm. Man behöver inte tillsätta någon ånga efter som du använder locket och stänger in vattnet i brödet. Det är ju väldigt lätt att ta med sig sin gryta till sitt sommar ställe och ändå får färskt nybakat bröd. Undra om det skulle funka i en grill. Detta måste ju testas.

Så här vart bröden. Riktigt goda och lite sötsura i smaken. Som riktigt bröd ska smaka

onsdag 7 augusti 2013

Sommaren 2013

Så då va man tillbaka till verkligheten igen. Lite mjuk start på jobbet har man hunnit med. Tänkte dela med lite om va jag har gjort på min semester.

Dom senaste två veckorna har jag tillbringat på min favorit ö Gotland är då född och uppvuxen på denna ö så det är alltid skönt att komma hem.


Detta är då en bild uppe ifrån ett av vakt tornen på ringmuren ett av dom första stoppen jag gjorde.


 Detta är ett måste tycker jag. Cafe Fridhem. Här kan du beställa en våffla med grädde och sylt eller min stora favorit Saffranspannkaka. Målet va att testa så många jag kunde så det blev några stycken i alla fall.


Saffrans pannkaka från fridhem.


En bild över Visby från klinten



 En tur runt muren måste man ju hinna med också.


En tur till Rute Stenugnsbageri är nästan ett måste. Dom har väldigt goda bullar. Nu mera har dom även pizza kvällar det han jag inte med.


Bröd och bullar från Rute stenugnsbageri


Denna goda bulle.

Gillar man att åka lite tåg. Så kan man göra de på Gotland med i Dalhem så finns det en gammal GJ bana som har bevarats som har byggt ut det senaste året. När vädret till låter så kör dom med ett fint gammalt ånglok.


Detta ställe ska man stanna till på om man ska till Tofta strand. Här kan du köpa bullar, bröd och dricka till stranden. Eller varför inte sätta sig på baksidan och fika i trädgården.
Det var här jag gjorde lite sommar jobb förra året som jag saknade det. Kanske till nästa år igen.


Här blev det en saffrans pannkaka till som sagt den va kanon.


Dagen innan hemfärd så måste man ju hinna med ett stop på Glass magasinet eller Glass fabriken har du inte beslut ångest innan så lär du få det här. Det finns mängder med glass att välja på.


Jag brukar då alltid köpa mig en sådan.


När det var dags för hemfärd så passa denna kompis på att visa sig och säga hejdå. 


Det va lite kort va som hände på Gotland. Det finns ju så mycket mer att visa men det får jag ta en annan gång. Nu hoppas jag på en fin höst men lite nya spännande saker på gång hoppas jag.
Men det tar vi senare.




onsdag 17 juli 2013

Pain De Campagne

Testade denna franska lantbröd. Det blev riktigt gott. Den är gjord på poolish och med råg surdeg.

Poolish
100 g  Vatten
  75 g  Lant vetemjöl
  75 g  Rågsikt
 1/2 g  Jäst

Blanda detta och låt stå i 12 timmar.

Del 2
510  g  Vatten
610  g  Vetemjöl special
160  g  Lant vetemjöl
100  g  Rågsikt
150  g  Rågsurdeg
  11  g  Havssalt

Blanda allt förutom salt som ska tillsättas senare. Körde ingen autolys på denna utan blanda allt i maskin i ca 8 minuter utan salt sedan 4 minuter med salt. Nu så ligga och vila i en timme. Sedan är de dags att vika degen. Detta moment ska göras tre gånger. Sedan väg upp i önskad vikt och form jäs i korg. Gjorde även lite baguetter och dom blev kanon fina. Hade dom i kyl ca 3 timmar med lite plast över sedan va dom färdig jästa. Så ha kolla och passa dom. Går även att ha dom jäsande ute men då går de ju fortare.

Så här blev bröden kanon fina. Smakar riktigt gott med bara smör sylt och en bit ost. Gjorde min dag.