Så då har jag torkat resten av surdegen så jag kan ha den i burk hur länge som helst. Tills jag aktiverar den igen efter sommaren. På onsdag drar jag till gotland och ska faktiskt sommar jobba där i 4 veckor de ska bli väldigt spännande så jag kommer att fortsätta att uppdatera här om jag hinner mellan degarna.
måndag 25 juni 2012
lördag 23 juni 2012
Här kommer mitt recept på en sötlimpa.
Dag 1
Skållning |
Dag 1
500 g hettvatten
120 g Rågmjöl
20 g Havssalt
Sen sätter man en Poolish.
300 g Vetemjöl
100 g Rågmjöl
5 g Jäst
400 g Vatten
Poolish |
Låt stå till i Ca 8-10 timmar.
600 g Vetemjöl
100 g Rågmjöl
100 g Rågmjöl
100 g Rågsurdeg
200 g Brunsirap eller mörkare
Blanda degen i 8-12 minuter på maskin.
Sen vila i 60 minuter.
Så här vart de färdiga brödet. Degen vart lite lös så jag jäste de i korg med duk. Sen så glömde jag brödet så de vart lite en aning över jäst. Då blev det en liten hål i brödet men de smakar ju lika gott för de. Kommer nog med en liten justering och en annan form av bröd. Till nästa gång hade gött.
tisdag 19 juni 2012
Husets vita
Har gjort ett trevligt vitt Lantbröd med lite durum och rågmjöl.
Vetesurdeg 50 g
Rågsurdeg 50 g
Dag 3
Dag 1
Vetemjöl 400 g
Durum 100 g
Fint Rågmjöl 50 gVetesurdeg 50 g
Rågsurdeg 50 g
Vatten 500 g
Blanda ihop allt detta till en lös deg låt stå i 12 timmar med lock eller plast över sig.
Dag 2
Vetemjöl 300 g
Havssalt 20 g
Jag körde min i maskin i först 10 minuter långsamt sedan i med saltet och köra lite snabbare i ca 2-4 minuter beror lite på vad för maskin man har hur gluten utvecklar sig i degen.
När degen är klar så låter du den stå i en timme sedan så viker man degen och låter den stå en timme till.
Sen så delar du upp degen i två lika stora bitar och formar till avlånga limpor och jäs dom i korg.
Har man är stor jäskorg så kan man nog jäsa en enda stor deg. Sedan in i kylen i 24 timmar beror lite på hur snabbt den jäser och hur varmt du har i kylen.
Dag 3
När dom är färdig jästa så kan man ta ut dom en timme innan man ska baka dom. Så dom får lite rumstemperatur och slå på ugnen med en plåt i eller med en sten så dom blir riktigt heta och varma. Se till så du har en plåt längst ner i ugnen så du kan få till lite ånga.
När allt är varmt och så sätter du in degarna på 250 grader häller kokande vatten på ång plåten som du har ställt in. Efter 10 minuter så kan du nog ta ut plåten om de ännu är vatten kvar i och sänka till 230-220 grader ge åtta minuter till.
När de har gått totalt 18 minuter så kan du släppa ut resten av ångan som är kvar.
Ge Tio minuter till.
måndag 18 juni 2012
Bagare på youtube
Ännu en trevligt film som jag gillar att kolla på!!!
torsdag 14 juni 2012
baker in action
Va bara tvungen att lägga upp denna ja tycker den är stört skön att kolla på.
Liten tur på västkusten.
Mjöl från wästgötarna |
Va på en liten tur ut på kusten här om dagen något måste man ju göra även om vädret inte är med mig som vanligt. Första stoppet vart uddevalla vid torp. Där stannande jag mest för att köpa wästgötarnas mjöl. Vart Lantvete och rågmjöl det är kravmärkta mjöler så vi får se va dom har att erbjuda. Sen gick vägen vidare till smögen där ja tog en lite promenad halv tråkigt väder och de va väl också en vecka för tidigt annars så rullar väl allt igång nästa vecka. Kikade lite på Konditori Skäret såg att dom hade flyttat bageriet sen jag var där senast och jobba lite. Sen gick turen hem med ett stop på Lyckans Stenugnsbageri som va ett trevligt litet Ved eldat stenugnsbageri köpte med mig en bit 4 korns bröd som va fantastiskt gott. Där i de bageriet skulle jag villa tillbringa lite mer tid om jag fick.
Här är brödet från lyckans stenugnsbageri 4 Korn väldigt gott bröd. Gillar bröd som kan ligga i en pappers påse utan de kan bli dåligt. Då vet man att man har ett bra bröd att äta av. Nu hoppas jag på att mina surdegar kommer igång så jag kan baka lite bröd här hemma. Kommer att baka lite svenska bröd men försöka lägga min egna stil på de. Som sagt det sägs ju att de är på väg tillbaka med de gammla trogna sötlimporna mer om de nästa gång.
måndag 11 juni 2012
Då va de sommar
Jaha... Då sitter man här i Göteborg med de bästa sommar vädret göteborg har att erbjuda och har semester..
Har satt en liten surdeg som jag hoppas kommer igång snart så jag kan baka lite. Den 27/6 tar jag mig över till Gotland hoppas på att dom har lite roligt att erbjuda. Jag ska jobba där på Tofta strandbageri i fyra veckor tror jag kan bli fem med. Då ska jag försöka att hinna med att blogga lite om va som händer där och på ön. Hur kul vi har de.
Har satt en liten surdeg som jag hoppas kommer igång snart så jag kan baka lite. Den 27/6 tar jag mig över till Gotland hoppas på att dom har lite roligt att erbjuda. Jag ska jobba där på Tofta strandbageri i fyra veckor tror jag kan bli fem med. Då ska jag försöka att hinna med att blogga lite om va som händer där och på ön. Hur kul vi har de.
lördag 26 maj 2012
Surdegsbaguett
Våra fina goda Surdegsbaguetter. Efter många försök och ändring på recept och provbakat. Diskuterat och tänkt så har vi nu fått fram en perfekt surdegsbaguett som jag kan känna mig väldigt nöjd med. Nu efter jag har vräkt i mig mer än halva baguetten utan att ens tänka tanke på att kanske ta ett foto på den och skriva lite om den. Så denna lilla stump får stå som fotomodell.
Hur äter då jag denna baguett. Man ska ju inte göra de för svårt för sig så varför inte bara bre på lite smör ta lite skinka, en skiva ost, några skivor gurka och tomat. Svårare än så behöver de inte vara. Enkelt och gott lätt att ta med.
Eller varför inte rosta sidorna lite lätt i ugnen och ta en vitlöks klyfta och gnugga in den i brödet så har du en väldigt god vitlöks baguett till sommaren grillning.
Sen sist av allt till maten sitta och bryta av bitar och dopa i sås, olivoljan, kanske lite havssalt och middagen är fulländad.
Undra va nästa utmaning blir åter kommer med de.
tisdag 1 maj 2012
Dåligt mjöl!!!
Hade lite mjöl i skafferier som ja ville bli av med. Va inte så länge sen jag köpte de. Så jag mata surdegen med de och förbereder lite klippt råg och solros frön. Blir fint till nästa dag tänkte jag när surdegen kommer att bubbla och ha sig. Nästa morgon tittar på surdegen och de har inte hänt ett smack med den. Suck efter 18 timmar ännu stendöd. Hittar en tre veckor gammal jäst bit i kylen. Tar några ynka gram och blandar ut de med degen och den jäser som tusan, morgonen där på så har jag två över jästa bröd i kylen. Dom blir platta men väldigt goda.
Det jag vill ha sagt är att man inte ska använda dåligt mjöl och bara använda de bästa man kan få.
Jag matade surdegen igen med orga kvarns lantvete tog knappt 12 timmar så va de full fart iden.
Så lägg gärna en extra slant på mjölet de är de värt.
tisdag 17 april 2012
Fiber omega 3 och surdeg allt man behöver i magen
Gjorde en variant av danskråg bröd i helgen. Blev rätt så ok. Fast den skulle nog stå en 15 minuter till i ugnen de skulle den inte dö av. Här kommer receptet.
Dag 1
Klippt råg 100 g
Klippt Vete 50 g
Solros frö 100 g
Linfrö 15 g
Salt 20 g
Kokande vatten 600 g
Dag 2
Vetemjöl 100 g
Rågmjöl 166 g
Vatten 250 g
Surdeg 200 g
ChiaFrö 50 g
Läs mer om Chiafrö
Om man vill så kan man ha i lite jäst för att få lite fart i degen.
Dag 1 så blandar man ihop alla ingredienser till en skållning sen låter man den så i ett dygn.
Blanda surdeg så man har en färsk och fin surdeg till brödet.
Dag 2
Börja med att blöt lägga chiafröna i vattnet som du ska till sätta. Dom måste dra i minst 10 minuter. När dom har blivit geleiga så tillsätter du skållningen och mjölet surdegen. Blanda långsamt i 30 minuter.
Nu har man fått sig en fin kladdig deg eller smet. Smöra en avlång form fyll den nästan fullt upp. Bara så de finns lite utrymme för den att jäsa. Med surdeg så fick den jäsa i 12 timmar för mig.
In i ugn på 250 grader lite ånga.
Sänk sedan till 170 grader och baka i en 80- 90 minuter. Beror lite på hur stor form man har. Jag hade en 2 liter avlång form. Fick ändå över lite deg till en mindre form.
Men vilket fall som helst så vart de väldigt gott bröd som är nyttigt och osötat.
Dag 1
Klippt råg 100 g
Klippt Vete 50 g
Solros frö 100 g
Linfrö 15 g
Salt 20 g
Kokande vatten 600 g
Dag 2
Vetemjöl 100 g
Rågmjöl 166 g
Vatten 250 g
Surdeg 200 g
ChiaFrö 50 g
Läs mer om Chiafrö
Om man vill så kan man ha i lite jäst för att få lite fart i degen.
Dag 1 så blandar man ihop alla ingredienser till en skållning sen låter man den så i ett dygn.
Blanda surdeg så man har en färsk och fin surdeg till brödet.
Dag 2
Börja med att blöt lägga chiafröna i vattnet som du ska till sätta. Dom måste dra i minst 10 minuter. När dom har blivit geleiga så tillsätter du skållningen och mjölet surdegen. Blanda långsamt i 30 minuter.
Nu har man fått sig en fin kladdig deg eller smet. Smöra en avlång form fyll den nästan fullt upp. Bara så de finns lite utrymme för den att jäsa. Med surdeg så fick den jäsa i 12 timmar för mig.
In i ugn på 250 grader lite ånga.
Sänk sedan till 170 grader och baka i en 80- 90 minuter. Beror lite på hur stor form man har. Jag hade en 2 liter avlång form. Fick ändå över lite deg till en mindre form.
Men vilket fall som helst så vart de väldigt gott bröd som är nyttigt och osötat.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)