tisdag 6 september 2011

Vaniljkräm

Jag har nu testa många olika sätt att göra krämen på och de vissar sig att ja hade ett recept hemma som ja nu tycker är bäst.

250 gram Grädde
250 gram Mjölk
1/2 Vaniljstång eller en hel
Redning:
6 st äggulor
100 gram socker

Så här gjorde jag.
Grädden och mjölken och vaniljstången lite socker i en kastrull koka upp.
Äggen och resten av sockret vispar man upp lite så sockret löser sig.
Häll Gräddmjölken över redningen lite i taget rör om samtidigt.
Slå sedan över till kastrullen igen och koka upp. När du märker att de börjar tjockan så ta av från plattan och rör om helatiden så man får en kräm. Häll över till en kall plåtbukne täck med plast längst med krämen och in i kylen. Hållbarhet en 2-3 dagar i kyl.

måndag 5 september 2011

Kanel Bullar

Rask eller Fördeg

40 gram Jäst
25 gram socker
500 gram fingervarm Mjölk
600 gram Vetemjöl

Blanda och vila i 30 minuter.

Bortgörning

15 gram kardemumma
600 gram vetemjöl
200 gram smör
2 dl vitsirap
1-2 ägg
15 gram salt

Blanda ihop med med fördegen. När du har blandat degen låt den vila i ytligare 30minuter. Efter de så är d e bara att göra kanel bullar eller vilken bulle du vill. Skippa kardemumma och kör saffran i stället så kan du göra dig ett bar fina lusse bullar till jul när de nu nalkas.

Fyllning :
Socker
smör
kanel efter smak och tycke.

söndag 4 september 2011

Värst va man slarvar med att uppdatera.

Japp nu har ja nog ramlat och slagit mig i huvudet. Denna vecka har ja semester och va göra.
Jo ja ska bara en massa kondis grejer och baka bullar. Får se hur de går. Idag blev de i alla fall en del Mazariner dom ser i alla fall goa ut nu ska dom bara glaseras med fondant som ja tänkte prova att koka sj.

Mördeg

600 gram vetemjöl
400 gram smör
200 gram socker
100 gram ägg

Blanda ihop till en smidig deg. Allt ska va i rumstemperatur går bättre då.

Mazarinmassa

500 gram Mandelmassa köp en extra fin.
250 gram smör
250 gram ägg

Blanda madelmassan och smöret först ta lite i taget av smöret så de blir klump fritt.
Sen till sätter du ett ägg i taget.

Kavla ut mördegen till en ca 3 mm tjock. Lägg utt formarna och rullar mördegen över. Tryck ihop formarna och fodra sen så fyller du dom med mazarin massan. Baka av i 200 grader i 18-19 minuter i min ugn då.

Åter kommer med fondanten.

lördag 30 juli 2011

Dinkel med Anis



Gjorde en riktig hit i helgen provbakade ett dinkel bröd med anis.

750 g vetemjöl

250 g dinkel mjöl fint

  50 g honung flytande

  40 g havssalt

150 g vetesurdeg

100 g rågsurdeg

500 g vatten

2-4 g anis

Blanda allt utom salt. Kör på låg hastighet i ca 10-15 min beroende på vilken maskin man har. Tillsätt sedan saltet och blanda på hög hastighet i ca 3-5 minuter eller tills du har en fin gluten bildning.

Nu lägger man degen i en plast back för att jäsa lite i ca 60 minuter sen viker man degen och låter den vila i 60 minuter till. Gör man detta engång till så de kommer i jäsning.

Dela sedan degen i en 3 lika stora bitar. Rundriv låt vila under plast. Sen slår man upp till långa limpor och jäser i korg i kyl över natten.

Sätt på ugnen på full värme med en baksten eller en plåt i ugnen. Ta ut brödet så de blir rumstemprerat.

Smitta eller klipp brödet som på bilden.

Baka av 250 grader in 230 grader ut. Släng in lite isbitar för ånga. Baka av i 30- 40 minuter beroende på ugn ta gärna temperaturen på brödet ska vara 97 grader.

lördag 9 juli 2011

Gotland


Har de väldigt bra här hemma på ön. Idag va de en liten mat marknad i Visby som ja va inne och kika lite på. Nu vilar man lite efter maten i hängmattan och fundera lite...

fredag 8 juli 2011

Semesta hemma på ön.


Japp har lite ledigt och är hemma på besök på Gotland. Har haft toppen väder hela tiden. De är almedalsveckan så mycken folk är de med. Har inte besökt nå bageri ännu får se om ja gör de. Börjar sakna mina surdegar lite kliar lite i bagar fingrarna.

lördag 18 juni 2011

Misslyckat bak...


Jaha den ciabattan blev inget vidare. Jag och min deg maskin är inte riktigt kompisar. De såg bra ut under dag ett. Men när ja gjorde dag 2 gick de åt helvete. De är ingen större gluten bildning i degen. Får göra ett nytt försök. Eller så bakar ja Rutes stenugnsbageri dom har ett durumvete bröd i senaste baka tidningen.

torsdag 16 juni 2011

Naturligt


Hej måste bara få säga en sak till. Har upptäckt de senaste att alla stora livsföretag har börjat märka sina kända produkter att de endast innehåller naturliga råvaror.

Ja undrar hur naturliga dom är???

Någon som vet.

Tack för mig snart ringer klockan och de är dags att ta sig till jobbet och dega lite.

Nu kan du läsa min blogg i din mobil plus lite bröd bak till helgen.

Hej från och med nu så kan du följa min blogg i din mobil.
Plus att ja ska baka ett surdegsbröd i helgen de kommer att bli ciabatta.
Helt utan jäst och ja provar att baka på saltåkvarns mjöl och ett durumvete från Italien.
Än så länge verkar de skit bra åter kommer mer om detta.

Hade gött på er alla där ute...

söndag 12 juni 2011

Långtids jäst bröd



I veckan provade ja att baka ett bröd som jäste i ca 48 timmar och de blev grymt bra. Kommer nog ha de i sortimentet fick dock inte smaka på de.

Så ett bak till lär de bli.