Kommer lite bilder från nattens bak. Dom blev väldigt fina båda bröden. Det runda kanske hade lite väl mycke kraft kvar i sig. Men väldigt vackert att se på.
torsdag 19 juli 2012
fredag 13 juli 2012
Sommarjobb
Är nu inne på min andra vecka som bagare här på gotland på Tofta Strand Bageri. Är väldigt roligt. De blir väldigt fina bröd. Första veckan var underhållande. Började hyfsat bra lite ring rostig efter två och en halv veckas ledigt. Men de gick ju bra ändå är som att lära sig att cykla. Det kom in ett jävla oväder någon dag åskan gick hela tiden och de som inte får hände händer strömen går. Så de var väl bara att sätta sig ner i mörkret och beskåda vädrets under utan för.
Och så på tal om min snittkniv den är perfekt. Så ett stort tack till Anton som fixade denna kniv till mig och jag hoppas den kommer att hålla väldigt länge. För dom vill vill beställa en kan man ju gå in på smideri.se och maila med Anton.
Så här ser de ut när jag åker hem efter ett natt pass på jobbet helt underbart.
måndag 9 juli 2012
Snittkniv
Nu har den kommit har provat den lite men har inte fått in någon snits på hur jag ska använda den. Blir till att fortsätta att prova mig fram. Vilket fall så kontaktade jag en smed om detta. Efter mycket mail och bilder fram och tillbaka så hitta vi denna lösning. Nu har jag min snittkniv för all framtid. Bladet hitta av en slump i en vanlig livsmedels affär de va ju tur de. För de sista jag hade gick sönder. Som sagt så står jag nu i ett bageri på Gotland och sommar jobbar kommer mer om de någon annan gång. Vart lite svårt så här första veckan men de ska nog lösa sig tillslut de gör de allt.
fredag 29 juni 2012
Bästa hit tills på en sötlimpa variant
Dag 1
Poolish
300 g Vetemjöl
100 g Rågmjöl Fint
5 g Jäst
Skållning
130 g Rågmjöl
20 g Salt
500 g Kokande Vatten
100 g Rågmjöl Fint
5 g Jäst
400 g Vatten
Låt stå i ca 8-12 Timmar.
Dag 2
Bortgörning
600 g Vetemjöl
100 g Rågmjöl
200 g Brödsirap men gärna mörkare.
100 g Rågsurdeg
50 g Smör
4x4 g Anis, Pomerans, Kummin och Fänkål.
Om man vill ha lite mer smak på brödet. Går bra utan kryddor med. Jag använde då helkryddor som jag körde en fin omgång i en mortel.
Pomeransen måste man koka i 30 minuter först,
För att sedan kunna ta bort de vita.
Blanda i 8-12 minuter.
Vila 60 minuter.
Efter de så delar du degen i 3 lika stora bitar och langar ut dom till limpor. Vet ej hur dom står sig fristående men de kan går att lösa genom att ha lite mer mjöl i degen så den blir lite fastare. Annars så kan man ju jäsa dom i korg med duk också.
Efter ca 2,5 timme jäsning var de dags att baka av dom. Kanske jäste lite fort men man kan ju ha dom i kyl eller minska lite till på jästen. Men de får bli nästa gång.
Baktider 250 grader i 10 minuter med ånga. Sänk sedan till 200 grader och 40 minuter till ta gärna temperaturen på brödet när de är klart inkråmet ska hålla 97-98 grader.
måndag 25 juni 2012
Nu tar min Surdegen sommarlov.
Så då har jag torkat resten av surdegen så jag kan ha den i burk hur länge som helst. Tills jag aktiverar den igen efter sommaren. På onsdag drar jag till gotland och ska faktiskt sommar jobba där i 4 veckor de ska bli väldigt spännande så jag kommer att fortsätta att uppdatera här om jag hinner mellan degarna.
lördag 23 juni 2012
Här kommer mitt recept på en sötlimpa.
Dag 1
Skållning |
Dag 1
500 g hettvatten
120 g Rågmjöl
20 g Havssalt
Sen sätter man en Poolish.
300 g Vetemjöl
100 g Rågmjöl
5 g Jäst
400 g Vatten
Poolish |
Låt stå till i Ca 8-10 timmar.
600 g Vetemjöl
100 g Rågmjöl
100 g Rågmjöl
100 g Rågsurdeg
200 g Brunsirap eller mörkare
Blanda degen i 8-12 minuter på maskin.
Sen vila i 60 minuter.
Så här vart de färdiga brödet. Degen vart lite lös så jag jäste de i korg med duk. Sen så glömde jag brödet så de vart lite en aning över jäst. Då blev det en liten hål i brödet men de smakar ju lika gott för de. Kommer nog med en liten justering och en annan form av bröd. Till nästa gång hade gött.
tisdag 19 juni 2012
Husets vita
Har gjort ett trevligt vitt Lantbröd med lite durum och rågmjöl.
Vetesurdeg 50 g
Rågsurdeg 50 g
Dag 3
Dag 1
Vetemjöl 400 g
Durum 100 g
Fint Rågmjöl 50 gVetesurdeg 50 g
Rågsurdeg 50 g
Vatten 500 g
Blanda ihop allt detta till en lös deg låt stå i 12 timmar med lock eller plast över sig.
Dag 2
Vetemjöl 300 g
Havssalt 20 g
Jag körde min i maskin i först 10 minuter långsamt sedan i med saltet och köra lite snabbare i ca 2-4 minuter beror lite på vad för maskin man har hur gluten utvecklar sig i degen.
När degen är klar så låter du den stå i en timme sedan så viker man degen och låter den stå en timme till.
Sen så delar du upp degen i två lika stora bitar och formar till avlånga limpor och jäs dom i korg.
Har man är stor jäskorg så kan man nog jäsa en enda stor deg. Sedan in i kylen i 24 timmar beror lite på hur snabbt den jäser och hur varmt du har i kylen.
Dag 3
När dom är färdig jästa så kan man ta ut dom en timme innan man ska baka dom. Så dom får lite rumstemperatur och slå på ugnen med en plåt i eller med en sten så dom blir riktigt heta och varma. Se till så du har en plåt längst ner i ugnen så du kan få till lite ånga.
När allt är varmt och så sätter du in degarna på 250 grader häller kokande vatten på ång plåten som du har ställt in. Efter 10 minuter så kan du nog ta ut plåten om de ännu är vatten kvar i och sänka till 230-220 grader ge åtta minuter till.
När de har gått totalt 18 minuter så kan du släppa ut resten av ångan som är kvar.
Ge Tio minuter till.
måndag 18 juni 2012
Bagare på youtube
Ännu en trevligt film som jag gillar att kolla på!!!
torsdag 14 juni 2012
baker in action
Va bara tvungen att lägga upp denna ja tycker den är stört skön att kolla på.
Liten tur på västkusten.
Mjöl från wästgötarna |
Va på en liten tur ut på kusten här om dagen något måste man ju göra även om vädret inte är med mig som vanligt. Första stoppet vart uddevalla vid torp. Där stannande jag mest för att köpa wästgötarnas mjöl. Vart Lantvete och rågmjöl det är kravmärkta mjöler så vi får se va dom har att erbjuda. Sen gick vägen vidare till smögen där ja tog en lite promenad halv tråkigt väder och de va väl också en vecka för tidigt annars så rullar väl allt igång nästa vecka. Kikade lite på Konditori Skäret såg att dom hade flyttat bageriet sen jag var där senast och jobba lite. Sen gick turen hem med ett stop på Lyckans Stenugnsbageri som va ett trevligt litet Ved eldat stenugnsbageri köpte med mig en bit 4 korns bröd som va fantastiskt gott. Där i de bageriet skulle jag villa tillbringa lite mer tid om jag fick.
Här är brödet från lyckans stenugnsbageri 4 Korn väldigt gott bröd. Gillar bröd som kan ligga i en pappers påse utan de kan bli dåligt. Då vet man att man har ett bra bröd att äta av. Nu hoppas jag på att mina surdegar kommer igång så jag kan baka lite bröd här hemma. Kommer att baka lite svenska bröd men försöka lägga min egna stil på de. Som sagt det sägs ju att de är på väg tillbaka med de gammla trogna sötlimporna mer om de nästa gång.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)