lördag 16 februari 2013

Winerdeg hemma


Så då har man provat winerdeg hemma också. Inte så svårt. Jag misslyckades lite. Men de va nog själva till väga gång sättet jag gjorde de på.

Winerdeg

100 g.  Vatten
  50 g. Ägg
  17 g. Socker
  10 g. Smör
    8 g. Jäst
    2 g. Salt
240 g. Mjöl

250 g. Smör till inkavling.

Dag 1

Platta ut smöret till en fin lagom tunn platta ca 1 cm till 5 mm.
Lägg i kyl över natten.
Ta nu mjöl socker, salt och ett helt ägg och ställ i kylen övernatten.

Dag 2

Börja med att koka en vanlijkräm
250 g. Gräddmjölk 50/50
  50 g. Socker 
    3 st  Äggula
1/4 del vanlijstång
  20 g. Majsena.

Koka upp gräddmjölken och vanlijstågnen och 25 g socker.
Blanda äggulan med 25 g socker med majsena vispa ihop. 
När gräddmjölken har kokat upp. Häll över den i bunken som du vispa redningen i vispa ut den. Häll sedan över i kastrull igen och koka upp under om rörning tills den tjocknar ställ sedan i ett vatten bad. 

Blanda degen så att den går ihop. Lägg in den i kylen igen.
Ta fram den smörplatta du gjorde. Den ska precis bara mjukna lite inte för mycket.

Slag 1

Nu är det dags att kavla. Ta ut degen ur kylen kavla ut den ca dubbelt så stor som smörplattan. Gärna fyrkantig. Lägg smörplattan diagonalt överdegen och svep in den som ett kuvert med degen.
Kavla nu ner försiktigt till ca 2 cm eller mer. Försök att hålla den lite av lång inte för mycket.
Nu gör du de första slaget. Vik in till mitten sen viker du över den andra över. Vrid degen ett kvarts varv. Här gjorde jag nog mitt första misstag. Jag ställde inte in den i kylen för vila. De tycker jag att du ska göra ca 30 till 60 minuter där det är som kallast i kylen.

Slag 2

Ta ut degen en liten stund innan du börjar kavla. 10 till 15 minuter innan beror lite på hur varmt du har den. Samma tillväga gång sätt som slag 1.
Kavla ut till ca 2 cm eller 3 cm.
Vik över till mitten och den andra över. Vrid degen ett kvarts varv så då har slagen mot magen. in i kylen. 30 till 60 minuter.

Slag 3

Upprepa igen samma som innan. och sedan in i kylen igen 30 till 60 Minuter.

Ta först ut degen ca 10 till 15 minuter innan du slår upp degen.
Då va det dags att slå upp degen då. Kavla ner den försiktigt till ca 5 mm. Mät upp 15 gånger 15 dela sedan diagonalt över. Detta recept kommer bli ca 6 st winerbröd. Blanda en fyllning på 200 g mandel 100 g socker och 100 g smör tror jag blir bra. Min va lite förhårde den ska bli lite luftig. Lägg en klick på varje winerbröd. Vik sedan in som på bilden.

Lägg dom på plåt täck med en köks handuk. Låt jäsa i ca 40 till 60 minuter. Mina stod nog för länge så dom vart lite överjästa och så var det nog ingen höjdar kvaling så dom flöt mest ut. Men dom var goda för de. När dom jästa klart så är det en klick med vanlijkräm som gäller i mitten på winerbrödet.

tisdag 12 februari 2013

Ja jag vet de är fettisdagen.

Jag ska inte skriva något om semlor i år. Den som vill veta nå så har jag säkert nå gammalt inlägg om de. Eller besök brödpassion länk finns här på sidan.

Men min dag på jobbet erbjöds på winerdeg. Tänkte prova göra detta hemma en dag. På smör, ägg och på värdens bästa mjöl. Så här såg de ut på jobbet. På självaste fettisdagen.

PS

Ni har väl ätit en semla eller två i dag va. Man kan inte få för många.
Glöm ej att gilla mig på Facebook så kommer ni inte missa mina inlägg i bloggen. Vem vet jag kanske dyker upp på ett socialt media när dig.

tisdag 5 februari 2013

Surdegsbagaren Nu på Facebook

Nu finns jag Surdegsbagaren även på facebook. Kommer nog ta lite tid innan jag fattar hur de funkar. Men hoppas att ni kommer att gilla mig där med. Så kommer ni inte att missa min bröd och blogg inlägg och äventyr. Ska försöka att bli mer aktiv lite varstans man vet aldrig vart Surdegsbagaren dyker upp här näst. Så gå in och gilla så missar ni inget.

Eko bak nr 2

Så då fick man lite rättelse. Jag behöver inte klanka ner på saltås kvarns mjöl. Till en början så tror jag att min surdeg va inte tillräckligt aktiv första gången jag prova.  Annars så är de samma kör sätt som innan. I morgon bakar jag av den sista som då har jäst i 48 timmar se om den håller sig.

söndag 3 februari 2013

Eko bak

Ett stort bröd eller två små

450 g. Eko vete
200 g. Eko dinkel sikt
100 g. Eko rågmjöl
  22 g. Oraffinerat havssalt
100 g. Surdeg
500 g. Vatten

Blanda allt i en bunke låt autolys i en timme eller mer.

Nu knådar man degen smidig. Vila en timme.
Forma degen och jäs i en korg över natten.

Sätt på ugnen 250℃.
Med en sten i låt stå så den hinner bli riktig het.

Snitta ett fint mönster in i ugn lite ånga. Baka i ca 40 minuter 210℃ eller tills innertemperatur är 97℃.

Brödet smakade finfint. Men fick ingen höjd på de. Vet inte om de beror på eko vete eller om jag hade en förlös deg. Surdegen kunde säkert varit mer aktiv. Får köpa mer eko vete och prova tills jag blir nöjd.

söndag 27 januari 2013

Mjöl salt vatten. Vart hittar jag de.

Det är allt som behövs. För de bästa brödet. Kan inte av helt lätt att hitta i affärer runt omkring i landet. Lättast är att googla på nätet. Vissa kan köpas från webshop.

Bor själv i Göteborg och har svårt att hitta allt. Det finns inte så mycke på dom stora stormarknader. De man kan göra är att be dom ta hem de. Är vi många så kommer de tillslut att finnas.
Här kommer lite tips i alla fall om man vill ha rätt mjöl och salt när man bor i GBG.

Salt
Orafinerat havssalt kolla i hälsokost affären. Där hittar men de fråga bara i butiken.

Mjöl
Här du svårt att hitta de rätta mjölet som alla pratar om.

Orgakvarns mjöl
Dom kan du mejla. Så får du en leverans med DHL. Har själv gjort de funka fint.

Wästgötarnas mjöl
Enligt deras hemsida så ska de finnas på stig och lilians butik i Landvetter googla för adress.
Sen i Alingsås på planeten. Om man vill åka en bit utan för.
Ska också finnas på Baka stenugnsbageri i sannegården.

Limbacka kvarn
Ska finnas på cumpane i Majorna.
Kooperativ Handel Fram som ligger i Linne.

Här inte kollat om allt finns på dessa ställen. Här bara kollat hemsidorna. De du kan göra är ringa och kolla. Eller skicka mail. Varför inte åka och kolla in ställena och gör en utflykt av de hela.

Man hittar en hel del på Ekostore som ligger på eklundsgatan 4 i Göteborg.

Vatten
Ja de hittar man ju i kranen hemma.

Hoppas de hjälper lite i alla fall.

lördag 26 januari 2013

Kurs att plantera ett litet frö.

I dag så kan jag med glädje säga att någon har varit och sått ett litet frö i min hjärna. Denna någon är Sebastien Boudet. Nu förstår jag mer om va allt handlar om. Så nu är de bara skrida tillverk och prova testa öva misslyckas och lyckas. För att få fram det bästa brödet. Så nu ska man göra de bästa jag kan för att hjälpa till och sprida denna bröd revolution som sker i lilla landet lagom. Ut med ful mjölet och rulla ut den rödamattan låt fin mjölet vandra in i fin rummet och blandas med mjöl salt och vatten en skvätt med surdeg låt skapandet börja. En ny gnista har tänds.

söndag 20 januari 2013

Frukost fralla

Ett enkelt gott recept som jag prova från lite mer pain de martin. Du lägger inte ner så mycket tid på den degen.

390 g. Vetemjöl
300 g. Vatten
  10 g. Honung
    9 g. Salt
    5 g. Jäst

Är allt som behövs.
Blanda ut jäst med kallt vatten och honung så de löser sig fint.
Blanda sedan ner allt mjöl för hand eller med en slev. Blanda bara ihop till en kladdig deg.

Låt degen komma igång ca 3 timmar. Blanda i saltet. Nu så ska den jäsa i 9 timmar i en bunke till nästa morgon.

På morgonen så häller man ut degen på mjöl trycker lite lätt och viker degen. Forma den rund fram till hit så väljer du om du vill göra en limpa eller massa frallor.

Jag valde frallor så jag dela degen i 9 lika stora deg bitar formade dom runda. Lite mjöl på en skärbräda så de inte fastnar. En stycke köksduk över. Brukar också lägga lite plats över duken så torkar inte frallorna så på ytan. Jäsa i en timme eller dubbla storleken.

Varm ugn till 250℃ med en sten i. Jag brukar ha min sten i en långpanna som passar ugnen.
Sätter in frallorna på stenen häller kokande vatten i långpannan där stenen ligger i så bildas de fin ånga runt frallorna. Sänk till 220℃ baka i 12-15 minuter vill du ha dom lite extra frasig skorpa så kan man nog köra dom i 18 minuter men ha koll på dom.
 
Väldigt goda för den lilla tid man lägger ner på dom. Servera med lite smör och marmelad.

lördag 19 januari 2013

Bjuder på detta lilla klipp i kylan

Så då va de helg. Här haft lite tråkigt. Så i morgon ska de göras lite som ja i skrivande stund kommer på att jag har glömt salt i degen . Det får ja fixa då vart det en liten autolys på degen. Det blir nog bra ändå. Detta klipp så här skulle man ha haft de i sitt egna lilla bageri dags att börja planera kanske. Någon gång vill ja ha ett eget krypin som jag kan stå och knåda mina degar.