fredag 29 juni 2012

Bästa hit tills på en sötlimpa variant

Dag 1
Skållning

130 g    Rågmjöl
  20 g    Salt
500 g    Kokande Vatten

Poolish

300 g   Vetemjöl
100 g    Rågmjöl Fint
    5 g   Jäst
400 g   Vatten

Låt stå i ca 8-12 Timmar.

Dag 2

Bortgörning

600 g   Vetemjöl
100 g    Rågmjöl
200 g    Brödsirap men gärna mörkare.
100 g    Rågsurdeg
  50 g    Smör
4x4 g    Anis, Pomerans, Kummin och Fänkål.
Om man vill ha lite mer smak på brödet. Går bra utan kryddor med. Jag använde då helkryddor som jag körde en fin omgång i en mortel.
Pomeransen måste man koka i 30 minuter först,
För att sedan kunna ta bort de vita.

Blanda i 8-12 minuter.
Vila 60 minuter.
Efter de så delar du degen i 3 lika stora bitar och langar ut dom till limpor. Vet ej hur dom står sig fristående men de kan går att lösa genom att ha lite mer mjöl i degen så den blir lite fastare. Annars så kan man ju jäsa dom i korg med duk också.

Efter ca 2,5 timme jäsning var de dags att baka av dom. Kanske jäste lite fort men man kan ju ha dom i kyl eller minska lite till på jästen. Men de får bli nästa gång.

Baktider 250 grader i 10 minuter med ånga. Sänk sedan till 200 grader och 40 minuter till ta gärna temperaturen på brödet när de är klart inkråmet ska hålla 97-98 grader.





måndag 25 juni 2012

Nu tar min Surdegen sommarlov.

Så då har jag torkat resten av surdegen så jag kan ha den i burk hur länge som helst. Tills jag aktiverar den igen efter sommaren. På onsdag drar jag till gotland och ska faktiskt sommar jobba där i 4 veckor de ska bli väldigt spännande så jag kommer att fortsätta att uppdatera här om jag hinner mellan degarna.


lördag 23 juni 2012

Här kommer mitt recept på en sötlimpa.


Skållning

Dag 1
500 g   hettvatten
120 g   Rågmjöl
  20 g   Havssalt

Sen sätter man en Poolish.
300 g   Vetemjöl
100 g    Rågmjöl
    5 g    Jäst
400 g    Vatten

Poolish

Låt stå till i Ca 8-10 timmar.

600 g    Vetemjöl
100 g    Rågmjöl
100 g    Rågsurdeg
200 g    Brunsirap eller mörkare

Blanda degen i 8-12 minuter på maskin.
Sen vila i 60 minuter.














Så här vart de färdiga brödet. Degen vart lite lös så jag jäste de i korg med duk. Sen så glömde jag brödet så de vart lite en aning över jäst. Då blev det en liten hål i brödet men de smakar ju lika gott för de. Kommer nog med en liten justering och en annan form av bröd. Till nästa gång hade gött.





tisdag 19 juni 2012

Husets vita

Har gjort ett trevligt vitt Lantbröd med lite durum och rågmjöl.
Dag 1

Vetemjöl            400 g
Durum               100 g
Fint Rågmjöl        50 g
Vetesurdeg          50 g
Rågsurdeg           50 g
Vatten               500 g

Blanda ihop allt detta till en lös deg låt stå i 12 timmar med lock eller plast över sig.

Dag 2

Vetemjöl           300 g
Havssalt              20 g

Ta allt från dag 1 som nu ska bubbla aktivt som en surdeg. Kör degen förhand eller i maskin.
Jag körde min i maskin i först 10 minuter långsamt sedan i med saltet och köra lite snabbare i ca 2-4 minuter beror lite på vad för maskin man har hur gluten utvecklar sig i degen.

När degen är klar så låter du den stå i en timme sedan så viker man degen och låter den stå en timme till.
Sen så delar du upp degen i två lika stora bitar och formar till avlånga limpor och jäs dom i korg.
Har man är stor jäskorg så kan man nog jäsa en enda stor deg. Sedan in i kylen i 24 timmar beror lite på hur snabbt den jäser och hur varmt du har i kylen.



Dag 3

När dom är färdig jästa så kan man ta ut dom en timme innan man ska baka dom. Så dom får lite rumstemperatur och slå på ugnen med en plåt i eller med en sten så dom blir riktigt heta och varma. Se till så du har en plåt längst ner i ugnen så du kan få till lite ånga.
När allt är varmt och så sätter du in degarna på 250 grader häller kokande vatten på ång plåten som du har ställt in. Efter 10 minuter så kan du nog ta ut plåten om de ännu är vatten kvar i och sänka till 230-220 grader ge åtta minuter till.
När de har gått totalt 18 minuter så kan du släppa ut resten av ångan som är kvar.
Ge Tio minuter till.




måndag 18 juni 2012

torsdag 14 juni 2012

baker in action


Va bara tvungen att lägga upp denna ja tycker den är stört skön att kolla på.

Liten tur på västkusten.

Mjöl från wästgötarna
Va på en liten tur ut på kusten här om dagen något måste man ju göra även om vädret inte är med mig som vanligt. Första stoppet vart uddevalla vid torp. Där stannande jag mest för att köpa wästgötarnas mjöl. Vart Lantvete och rågmjöl det är kravmärkta mjöler så vi får se va dom har att erbjuda. Sen gick vägen vidare till smögen där ja tog en lite promenad halv tråkigt väder och de va väl också en vecka för tidigt annars så rullar väl allt igång nästa vecka. Kikade lite på Konditori Skäret såg att dom hade flyttat bageriet sen jag var där senast och jobba lite. Sen gick turen hem med ett stop på Lyckans Stenugnsbageri som va ett trevligt litet Ved eldat stenugnsbageri köpte med mig en bit 4 korns bröd som va fantastiskt gott. Där i de bageriet skulle jag villa tillbringa lite mer tid om jag fick.

 Här är brödet från lyckans stenugnsbageri 4 Korn väldigt gott bröd. Gillar bröd som kan ligga i en pappers påse utan de kan bli dåligt. Då vet man att man har ett bra bröd att äta av. Nu hoppas jag på att mina surdegar kommer igång så jag kan baka lite bröd här hemma. Kommer att baka lite svenska bröd men försöka lägga min egna stil på de. Som sagt det sägs ju att de är på väg tillbaka med de gammla trogna sötlimporna mer om de nästa gång.

måndag 11 juni 2012

Då va de sommar

Jaha... Då sitter man här i Göteborg med de bästa sommar vädret göteborg har att erbjuda och har semester..
Har satt en liten surdeg som jag hoppas kommer igång snart så jag kan baka lite. Den 27/6 tar jag mig över till Gotland hoppas på att dom har lite roligt att erbjuda. Jag ska jobba där på Tofta strandbageri i fyra veckor tror jag kan bli fem med. Då ska jag försöka att hinna med att blogga lite om va som händer där och på ön. Hur kul vi har de.

lördag 26 maj 2012

Surdegsbaguett

 Våra fina goda Surdegsbaguetter. Efter många försök och ändring på recept och provbakat. Diskuterat och tänkt så har vi nu fått fram en perfekt surdegsbaguett som jag kan känna mig väldigt nöjd med. Nu efter jag har vräkt i mig mer än halva baguetten utan att ens tänka tanke på att kanske ta ett foto på den och skriva lite om den. Så denna lilla stump får stå som fotomodell.

Hur äter då jag denna baguett. Man ska ju inte göra de för svårt för sig så varför inte bara bre på lite smör ta lite skinka, en skiva ost, några skivor gurka och tomat. Svårare än så behöver de inte vara. Enkelt och gott lätt att ta med.

Eller varför inte rosta sidorna lite lätt i ugnen och ta en vitlöks klyfta och gnugga in den i brödet så har du en väldigt god vitlöks baguett till sommaren grillning.

Sen sist av allt till maten sitta och bryta av bitar och dopa i sås, olivoljan, kanske lite havssalt och middagen är fulländad.

Undra va nästa utmaning blir åter kommer med de.


tisdag 1 maj 2012

Dåligt mjöl!!!


Hade lite mjöl i skafferier som ja ville bli av med. Va inte så länge sen jag köpte de. Så jag mata surdegen med de och förbereder lite klippt råg och solros frön. Blir fint till nästa dag tänkte jag när surdegen kommer att bubbla och ha sig. Nästa morgon tittar på surdegen och de har inte hänt ett smack med den. Suck efter 18 timmar ännu stendöd. Hittar en tre veckor gammal jäst bit i kylen. Tar några ynka gram och blandar ut de med degen och den jäser som tusan, morgonen där på så har jag två över jästa bröd i kylen. Dom blir platta men väldigt goda.

Det jag vill ha sagt är att man inte ska använda dåligt mjöl och bara använda de bästa man kan få.

Jag matade surdegen igen med orga kvarns lantvete tog knappt 12 timmar så va de full fart iden.

Så lägg gärna en extra slant på mjölet de är de värt.