Skållning
130 g Rågmjöl
20 g Salt
500 g Kokande Vatten
100 g Rågmjöl Fint
5 g Jäst
400 g Vatten
Låt stå i ca 8-12 Timmar.
Dag 2
Bortgörning
600 g Vetemjöl
100 g Rågmjöl
200 g Brödsirap men gärna mörkare.
100 g Rågsurdeg
50 g Smör
4x4 g Anis, Pomerans, Kummin och Fänkål.
Om man vill ha lite mer smak på brödet. Går bra utan kryddor med. Jag använde då helkryddor som jag körde en fin omgång i en mortel.
Pomeransen måste man koka i 30 minuter först,
För att sedan kunna ta bort de vita.
Blanda i 8-12 minuter.
Vila 60 minuter.
Efter de så delar du degen i 3 lika stora bitar och langar ut dom till limpor. Vet ej hur dom står sig fristående men de kan går att lösa genom att ha lite mer mjöl i degen så den blir lite fastare. Annars så kan man ju jäsa dom i korg med duk också.
Efter ca 2,5 timme jäsning var de dags att baka av dom. Kanske jäste lite fort men man kan ju ha dom i kyl eller minska lite till på jästen. Men de får bli nästa gång.
Baktider 250 grader i 10 minuter med ånga. Sänk sedan till 200 grader och 40 minuter till ta gärna temperaturen på brödet när de är klart inkråmet ska hålla 97-98 grader.