tisdag 7 januari 2014

Varför inte starta året med ett gott saftigt fröbröd.

Här kommer ett gott fint bröd som passar till att rosta till frukost. På med lite smör så det smälter och en liten klick med valfri marmelad och varför inte en skiva med ost på det. En bättre start på dagen kan man nog inte få.

  783 g  Vatten
1090 g  Vetemjöl special
  114 g  Rågmjöl
  200 g  Solrosfrön lätt rostade
    50 g  Linfrö som har lagts i blöt.
    31 g  Havssalt
  300 g  Rågsurdeg

Börja med att rosta solros fröna och lägg linfröna i blöt. Gör det dagen innan.
Sedan är det bara att blanda i alltihop till en deg låt den stå och autolysa en timme sedan knåda degen lite. Nu så är det dags att vila och vika. Jag gjorde detta nog ca 3-4 gånger under två timmar. Man kan säker vika den mer den ska ha kommit igång fint. Dela upp i tre eller två lika stora limpor och forma dom avlånga eller runda beror lite på av du gillar och vad för korg du har. Nu fick stå i ca en timme ute i korg innan dom åkte in i kylen över natten.

Avbak
270 g värm upp med plåt eller sten ugen. För stenen en timme plåten lite mindre. Skicka in brödet ge lite ånga sänk till 230 grader baka i 40-50 minuter beror lite på vilken storlek du valde på brödet
Här vart resultatet blev riktigt bra och smaken ska vi inte ens tala om.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar