söndag 29 december 2013

Lösa degar.

Har tänkt att lära mig att behärska lösa degar. Det tar sin stund och tid att behärska detta. Men slut resultatet blir så mycket bättre. Man får till ett saftigt inkråm med jämn stora bubblor. Man får ett bröd som håller längre. Denna person som då är väldigt duktig på detta är Chad Robertson från Tartine bakery. Hans recept är väldigt enkla. Han utgår från ett recept som är.

1000 g  Mjöl
 750  g  Vatten
 200  g  Surdeg
   20  g  Havssalt

När man väl lär sig tekniken att köra dessa lösa degar så finns det nog inget som hindra dig att köra olika bröd med samma recept utgång. Men för att lyckas så måste man ju vika degen ett antal gånger typ varje 30 minut i ca 3-4 timmar. Man får följa degens utveckling hur bubblorna börjar ta sig. Hur degen blir mer medgörlig. Det gäller ju att ta degen vid rätt tid punkt med. Att forma degen är i princip omöjlig men jag antar att man lär sig ju oftare man gör detta. Satte en deg igår. Det kommer att bli två limpor tänkte att den ena ska få baka på sten medans den andra kommer jag att köra safe med att baka i en gryta. Det är nu jag kommer att få reda på om jag lyckas eller inte. Men man lär ju så länge man lever. Det är ju bara att gå på det igen.

Såg bra ut i ugnen kanske lite för bra expantion


Skorpan känns bra tjock och ej mjuk. Var i ugnen ca 65-70 minuter i ugnen.



Så här vart då inkråmet. Troligen lite under jäst. Men läste också på instagram att för mycket ånga i ugnen kan också ge detta resultat. Möjlig att det är lite av både och. Jaja ny deg är satt så hoppas på den. En med 75% en med 65% highdration. Men är gjorda på samma sätt vika vila. Den på 75% kändes lite bättre idag. Den på 65% kändes helt okej som en deg brukar kännas.

1 kommentar: