tisdag 19 juni 2012

Husets vita

Har gjort ett trevligt vitt Lantbröd med lite durum och rågmjöl.
Dag 1

Vetemjöl            400 g
Durum               100 g
Fint Rågmjöl        50 g
Vetesurdeg          50 g
Rågsurdeg           50 g
Vatten               500 g

Blanda ihop allt detta till en lös deg låt stå i 12 timmar med lock eller plast över sig.

Dag 2

Vetemjöl           300 g
Havssalt              20 g

Ta allt från dag 1 som nu ska bubbla aktivt som en surdeg. Kör degen förhand eller i maskin.
Jag körde min i maskin i först 10 minuter långsamt sedan i med saltet och köra lite snabbare i ca 2-4 minuter beror lite på vad för maskin man har hur gluten utvecklar sig i degen.

När degen är klar så låter du den stå i en timme sedan så viker man degen och låter den stå en timme till.
Sen så delar du upp degen i två lika stora bitar och formar till avlånga limpor och jäs dom i korg.
Har man är stor jäskorg så kan man nog jäsa en enda stor deg. Sedan in i kylen i 24 timmar beror lite på hur snabbt den jäser och hur varmt du har i kylen.



Dag 3

När dom är färdig jästa så kan man ta ut dom en timme innan man ska baka dom. Så dom får lite rumstemperatur och slå på ugnen med en plåt i eller med en sten så dom blir riktigt heta och varma. Se till så du har en plåt längst ner i ugnen så du kan få till lite ånga.
När allt är varmt och så sätter du in degarna på 250 grader häller kokande vatten på ång plåten som du har ställt in. Efter 10 minuter så kan du nog ta ut plåten om de ännu är vatten kvar i och sänka till 230-220 grader ge åtta minuter till.
När de har gått totalt 18 minuter så kan du släppa ut resten av ångan som är kvar.
Ge Tio minuter till.




måndag 18 juni 2012

torsdag 14 juni 2012

baker in action


Va bara tvungen att lägga upp denna ja tycker den är stört skön att kolla på.

Liten tur på västkusten.

Mjöl från wästgötarna
Va på en liten tur ut på kusten här om dagen något måste man ju göra även om vädret inte är med mig som vanligt. Första stoppet vart uddevalla vid torp. Där stannande jag mest för att köpa wästgötarnas mjöl. Vart Lantvete och rågmjöl det är kravmärkta mjöler så vi får se va dom har att erbjuda. Sen gick vägen vidare till smögen där ja tog en lite promenad halv tråkigt väder och de va väl också en vecka för tidigt annars så rullar väl allt igång nästa vecka. Kikade lite på Konditori Skäret såg att dom hade flyttat bageriet sen jag var där senast och jobba lite. Sen gick turen hem med ett stop på Lyckans Stenugnsbageri som va ett trevligt litet Ved eldat stenugnsbageri köpte med mig en bit 4 korns bröd som va fantastiskt gott. Där i de bageriet skulle jag villa tillbringa lite mer tid om jag fick.

 Här är brödet från lyckans stenugnsbageri 4 Korn väldigt gott bröd. Gillar bröd som kan ligga i en pappers påse utan de kan bli dåligt. Då vet man att man har ett bra bröd att äta av. Nu hoppas jag på att mina surdegar kommer igång så jag kan baka lite bröd här hemma. Kommer att baka lite svenska bröd men försöka lägga min egna stil på de. Som sagt det sägs ju att de är på väg tillbaka med de gammla trogna sötlimporna mer om de nästa gång.

måndag 11 juni 2012

Då va de sommar

Jaha... Då sitter man här i Göteborg med de bästa sommar vädret göteborg har att erbjuda och har semester..
Har satt en liten surdeg som jag hoppas kommer igång snart så jag kan baka lite. Den 27/6 tar jag mig över till Gotland hoppas på att dom har lite roligt att erbjuda. Jag ska jobba där på Tofta strandbageri i fyra veckor tror jag kan bli fem med. Då ska jag försöka att hinna med att blogga lite om va som händer där och på ön. Hur kul vi har de.

lördag 26 maj 2012

Surdegsbaguett

 Våra fina goda Surdegsbaguetter. Efter många försök och ändring på recept och provbakat. Diskuterat och tänkt så har vi nu fått fram en perfekt surdegsbaguett som jag kan känna mig väldigt nöjd med. Nu efter jag har vräkt i mig mer än halva baguetten utan att ens tänka tanke på att kanske ta ett foto på den och skriva lite om den. Så denna lilla stump får stå som fotomodell.

Hur äter då jag denna baguett. Man ska ju inte göra de för svårt för sig så varför inte bara bre på lite smör ta lite skinka, en skiva ost, några skivor gurka och tomat. Svårare än så behöver de inte vara. Enkelt och gott lätt att ta med.

Eller varför inte rosta sidorna lite lätt i ugnen och ta en vitlöks klyfta och gnugga in den i brödet så har du en väldigt god vitlöks baguett till sommaren grillning.

Sen sist av allt till maten sitta och bryta av bitar och dopa i sås, olivoljan, kanske lite havssalt och middagen är fulländad.

Undra va nästa utmaning blir åter kommer med de.


tisdag 1 maj 2012

Dåligt mjöl!!!


Hade lite mjöl i skafferier som ja ville bli av med. Va inte så länge sen jag köpte de. Så jag mata surdegen med de och förbereder lite klippt råg och solros frön. Blir fint till nästa dag tänkte jag när surdegen kommer att bubbla och ha sig. Nästa morgon tittar på surdegen och de har inte hänt ett smack med den. Suck efter 18 timmar ännu stendöd. Hittar en tre veckor gammal jäst bit i kylen. Tar några ynka gram och blandar ut de med degen och den jäser som tusan, morgonen där på så har jag två över jästa bröd i kylen. Dom blir platta men väldigt goda.

Det jag vill ha sagt är att man inte ska använda dåligt mjöl och bara använda de bästa man kan få.

Jag matade surdegen igen med orga kvarns lantvete tog knappt 12 timmar så va de full fart iden.

Så lägg gärna en extra slant på mjölet de är de värt.

tisdag 17 april 2012

Fiber omega 3 och surdeg allt man behöver i magen

Gjorde en variant av danskråg bröd i helgen. Blev rätt så ok. Fast den skulle nog stå en 15 minuter till i ugnen de skulle den inte dö av. Här kommer receptet.

Dag 1

Klippt råg            100 g
Klippt Vete           50 g
Solros frö            100 g
Linfrö                   15 g
Salt                      20 g
Kokande vatten  600 g

Dag 2

Vetemjöl          100 g
Rågmjöl           166 g
Vatten              250 g
Surdeg             200 g
ChiaFrö             50 g

Läs mer om Chiafrö
Om man vill så kan man ha i lite jäst för att få lite fart i degen.

Dag 1 så blandar man ihop alla ingredienser till en skållning sen låter man den så i ett dygn.
Blanda surdeg så man har en färsk och fin surdeg till brödet.

Dag 2
Börja med att blöt lägga chiafröna i vattnet som du ska till sätta. Dom måste dra i minst 10 minuter. När dom har blivit geleiga så tillsätter du skållningen och mjölet surdegen. Blanda långsamt i 30 minuter.
Nu har man fått sig en fin kladdig deg eller smet. Smöra en avlång form fyll den nästan fullt upp. Bara så de finns lite utrymme för den att jäsa. Med surdeg så fick den jäsa i 12 timmar för mig.

In i ugn på 250 grader lite ånga.
Sänk sedan till 170 grader och baka i en 80- 90 minuter. Beror lite på hur stor form man har. Jag hade en 2 liter avlång form. Fick ändå över lite deg till en mindre form.
Men vilket fall som helst så vart de väldigt gott bröd som är nyttigt och osötat.

tisdag 10 april 2012

Förvara bröd


Den åter kommande fråga. Hur ska jag förvara mitt bröd. Jag bakade denna pave i torsdags den 5 april. Första dygnet lät jag den ligga. Sen när jag skär dom första skivorna så ställer jag surdegsbrödet på högkant med skär ytan ner åt. Mer behöver man inte göra. Är man inte kräsen och har lite tänder att tugga med så håller de sig väldigt länge utan att lägga i plast påse. Ca fem dagar.
 Är man ingen stor bröd ätare då är de ju frysen som gäller. Men skiva upp brödet innan. Så är de bara att tina upp den mängd du gör av med. Jag brukar köra dom i en bröd rost innan jag äter dom.
Då blir de mumma för sorkpas.

måndag 9 april 2012

Polish... Le Baguetter


Detta med polish är inget jag har gjort förut men kommer att göra de oftare.
Gjorde baguetter i helgen och dom blev grymt goda och grymt fina tycker jag. Synd bara att man inte har någon stor ugn så man får dom lite längre. Receptet kommer från den franska bagaren så detta blir bak nummer 3 från denna bok. Men jag gjorde en lite ändring de var att jag tog 500 gram lantvete och 500 gram vetemjöl i Polishen. Som sagt dom blev grymt god. Nu ska jag frysa ner dom bra att ha och ta fram och värma nu i sommar när de vankas grillning. En varm baguett med vitlökssmör på och en grillad kött bit med lite potatis sallad eller ugns bakad potatis de är sommar de.