tisdag 19 juni 2012

Husets vita

Har gjort ett trevligt vitt Lantbröd med lite durum och rågmjöl.
Dag 1

Vetemjöl            400 g
Durum               100 g
Fint Rågmjöl        50 g
Vetesurdeg          50 g
Rågsurdeg           50 g
Vatten               500 g

Blanda ihop allt detta till en lös deg låt stå i 12 timmar med lock eller plast över sig.

Dag 2

Vetemjöl           300 g
Havssalt              20 g

Ta allt från dag 1 som nu ska bubbla aktivt som en surdeg. Kör degen förhand eller i maskin.
Jag körde min i maskin i först 10 minuter långsamt sedan i med saltet och köra lite snabbare i ca 2-4 minuter beror lite på vad för maskin man har hur gluten utvecklar sig i degen.

När degen är klar så låter du den stå i en timme sedan så viker man degen och låter den stå en timme till.
Sen så delar du upp degen i två lika stora bitar och formar till avlånga limpor och jäs dom i korg.
Har man är stor jäskorg så kan man nog jäsa en enda stor deg. Sedan in i kylen i 24 timmar beror lite på hur snabbt den jäser och hur varmt du har i kylen.



Dag 3

När dom är färdig jästa så kan man ta ut dom en timme innan man ska baka dom. Så dom får lite rumstemperatur och slå på ugnen med en plåt i eller med en sten så dom blir riktigt heta och varma. Se till så du har en plåt längst ner i ugnen så du kan få till lite ånga.
När allt är varmt och så sätter du in degarna på 250 grader häller kokande vatten på ång plåten som du har ställt in. Efter 10 minuter så kan du nog ta ut plåten om de ännu är vatten kvar i och sänka till 230-220 grader ge åtta minuter till.
När de har gått totalt 18 minuter så kan du släppa ut resten av ångan som är kvar.
Ge Tio minuter till.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar