torsdag 4 oktober 2012
fredag 28 september 2012
Fredag den (13) nästan
Men hade gjort några fina croissant på surdeg som jag aldrig gjort förut. Dom blev ok ändå. Dom steg mig nog lite åt huvudet jag tänkte nog inte till när jag gjorde den andra degen som gick åt h...
Gjort är gjort.
Hmm kanske dags att söka sig vidare och skaffa sig en mentor som kan hjälpa mig vidare i yrket. Har ju hela helgen på mig att fundera.
Läste ett par ord från "Back On Track" Med Kari Martens
"Det finns inget som heter:
-Jag har misslyckats.
Det heter:
-Jag har inte hunnit lära mig det än!"
Dessa ord tar jag med mig.
söndag 16 september 2012
Udda uppslag av vårt Chiabröd
Som sagt detta är vårt chiabröd som är väldigt nyttigt fullt med omega 3 och gott är de ju oxå. Innehåller än så länge bara ett E nummer som är askorbinsyran. Så snart vågar jag nog ta steget fullt ut.
Recept
600 g Vetemjöl
200 g Durum
400 g Surdeg
400 g Vatten
60 g Chiafrö (Lägg dom i vatten 10- 15 Minuter innan du kör degen)
20 g Havssalt
När chiafröna har dragit i 10 -15 minuter så kan du blanda i resten för utom salt. Kör den sakta blir den väldigt hård till sätt mer vatten så du får en smidig deg. Sen slänger du i Saltet blandar in de sakta så du får fina gluten trådar. Lägg sedan degen i en låda för att vila över natten i kyl.
På morgonen så delar du degen på två. Ta också bort två lagom stora bollar som du sedan kan kavla ut till runda plattor. Forma dom stora bitarna till runda degbitar försiktigt. Sedan tar du dom små bollarna och kavlar tunt. Lägger du på plattan på degen och låter jäsa till sig.
Hur man gör roseten kommer jag till senare.
Ja Baktid 30 minuter ånga 250 grader om de inte bränner för mycket.
Innertemperatur en ska vara 98 grader.
tisdag 11 september 2012
Lite nytt bröd i hyllan.
Gjorde detta brödet idag med lite roligt form. Det är ett vitt surdegsbröd med lite chiafrö i som innehåller massa omega3. Nyttigt värre.
torsdag 6 september 2012
Croissant
Så många försök att lyckas med denna lilla skapelse. Nu har jag lyckas det tog ett tag men skam den som ger dig.
500 g Vatemjöl
250 g Vatten
50 g Socker
15 g Jäst
10 g Salt
Blanda detta till en deg och ställ den i kyl över natten.
Platta ut 400 g smör så du har de förberett till morgonen.
Nu tar du ut smöret och degen. Smöret går nog lättast att kval in när de håller en temp på ungefär 15 grader.
Jag gjorde två 4 slag och dom blev helt ok.
Kavla ner degen och måtta ut croissanterna jäs och baka av.
Ca 200 grader i 10 till 15 minuter eller till gyllene färg.
500 g Vatemjöl
250 g Vatten
50 g Socker
15 g Jäst
10 g Salt
Blanda detta till en deg och ställ den i kyl över natten.
Platta ut 400 g smör så du har de förberett till morgonen.
Nu tar du ut smöret och degen. Smöret går nog lättast att kval in när de håller en temp på ungefär 15 grader.
Jag gjorde två 4 slag och dom blev helt ok.
Kavla ner degen och måtta ut croissanterna jäs och baka av.
Ca 200 grader i 10 till 15 minuter eller till gyllene färg.
måndag 3 september 2012
lördag 1 september 2012
Dinkel fikon
125 g Dinkel Fullkorn
150 g Rågsurdeg/ Eller Dinkelsurdeg om du har350 g Vatten
450 g Siktat Dinkel
10 g Honung
Blanda till en deg och låtstå i en timme.
Blanda sedan i Saltet till en smidig deg.
10 g Havsalt
100 g Valfri Frukt om man vill Russin, Fikon, Aprikoser eller varför inte en god nöt eller båda två.
Ta ut degen en till två innan så de får bli lite rumstemperatur. Slå upp till två limpor jäs i rund korg eller avlång korg. Nu låter vi den jäsa tillsig lite i korgen.
Av bak 270 grader sänk till 200 grader ge lite ånga innertemperatur en ska vara ca 96 grader.
Kommer nog några justeringar efter som ja inte riktigt kommer ihåg receptet.
torsdag 30 augusti 2012
söndag 26 augusti 2012
Min variant av Finskt rågbröd eller 100% Råg.
Dag Ett
375 g Fint rågmjöl
250 g Vatten
50 g Rågsurdeg
Detta ska nu stå i 12 timmar eller mer.
Dag Två
Blanda i detta i dag ett
700 g Fint Rågmjöl
500 g Vatten
25 g Havssalt
Man kan eventuellt till sätta lite riven kokt potatis ca 150 g för att göra den lite saftigare.
Kör degen till en fast deg som är rätt så hård. Låt den sedan vila i en till två timmar.
Väg upp två lika stora bitar som bör väga ca 950 gram. Rundriv och lägg på plåt med grovt rågmjöl på om du ska baka på en sådan sten, eller som vanligt en plåt med papper på. Sikta lite fint rågmjöl över så du täcker dom två bröden. Låt jäsa tills de börjar spricka ganska så mycket. In i ugnen på 250 grader sänk till 180 grader lite ånga. Sen tycker jag att man ska mäta inner temperaturen till 92-94 grader då är de klart tar cirka 30 till 40 minuter. Men som sagt mät inner temeraturen på bröden.
onsdag 22 augusti 2012
Finskt rågbröd
Gjorde detta fina bröd här om dagen. Ett finskt rågbröd eller 100% råg. Det är inget vetemjöl i detta brödet. Det blir väldigt fint i alla fall.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)