söndag 26 augusti 2012

Min variant av Finskt rågbröd eller 100% Råg.

Dag Ett
375 g  Fint rågmjöl
250 g  Vatten
  50 g  Rågsurdeg

Detta ska nu stå i 12 timmar eller mer.

Dag Två

Blanda i detta i dag ett
700 g  Fint Rågmjöl
500 g  Vatten
  25 g   Havssalt

Man kan eventuellt till sätta lite riven kokt potatis ca 150 g för att göra den lite saftigare.
Kör degen till en fast deg som är rätt så hård. Låt den sedan vila i en till två timmar.
Väg upp två lika stora bitar som bör väga ca 950 gram. Rundriv och lägg på plåt med grovt rågmjöl på om du ska baka på en sådan sten, eller som vanligt en plåt med papper på. Sikta lite fint rågmjöl över så du täcker dom två bröden. Låt jäsa tills de börjar spricka ganska så mycket. In i ugnen på 250 grader sänk till 180 grader lite ånga. Sen tycker jag att man ska mäta inner temperaturen till 92-94 grader då är de klart tar cirka 30 till 40 minuter. Men som sagt mät inner temeraturen på bröden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar