lördag 28 juli 2012

Ett nytt klipp på youtube


söndag 22 juli 2012

Bröd & Marmelad Från Rosendals Trädgård

Denna boken har ja letat efter nu i ett antal år. Skulle hemska gärna få tag på den. Den är ju slut på lagret hos förlaget till och med. Men den som söker den finner. Ja hoppas ja springer på den snart.

fredag 20 juli 2012

Tofta strandbageri

Här står jag på nätterna och jobbar. Har väldigt kul och jobbar till rock klassiker dom river av en och annan go låt. Då blir de fart. Så är ni på ön tycker ja ni ska svänga förbi och köpa med er lite bröd bullar eller kakor.

Finns inget dåligt väder för att köpa med sig lite fika eller matbröd till stugan husvagnen eller till tältet må väder gudarna va med er.

I natt igen står ja här och bakar ert bröd hoppas ni blir nöjda.

Ha en fortsatt trevlig sommar.

Bagarn


torsdag 19 juli 2012

Lite av nattens bak

Kommer lite bilder från nattens bak. Dom blev väldigt fina båda bröden. Det runda kanske hade lite väl mycke kraft kvar i sig. Men väldigt vackert att se på.



fredag 13 juli 2012

Sommarjobb


 Är nu inne på min andra vecka som bagare här på gotland på Tofta Strand Bageri. Är väldigt roligt. De blir väldigt fina bröd. Första veckan var underhållande. Började hyfsat bra lite ring rostig  efter två och en halv veckas ledigt. Men de gick ju bra ändå är som att lära sig att cykla. Det kom in ett jävla oväder någon dag åskan gick hela tiden och de som inte får hände händer strömen går. Så de var väl bara att sätta sig ner i mörkret och beskåda vädrets under utan för.

Och så på tal om min snittkniv den är perfekt. Så ett stort tack till Anton som fixade denna kniv till mig och jag hoppas den kommer att hålla väldigt länge. För dom vill vill beställa en kan man ju gå in på smideri.se och maila med Anton.



 

Så här ser de ut när jag åker hem efter ett natt pass på jobbet helt underbart.

måndag 9 juli 2012

Snittkniv

 Nu har den kommit har provat den lite men har inte fått in någon snits på hur jag ska använda den. Blir till att fortsätta att prova mig fram. Vilket fall så kontaktade jag en smed om detta. Efter mycket mail och bilder fram och tillbaka så hitta vi denna lösning. Nu har jag min snittkniv för all framtid. Bladet hitta av en slump i en vanlig livsmedels affär de va  ju tur de. För de sista jag hade gick sönder. Som sagt så står jag nu i ett bageri på Gotland och sommar jobbar kommer mer om de någon annan gång. Vart lite svårt så här första veckan men de ska nog lösa sig tillslut de gör de allt.

fredag 29 juni 2012

Bästa hit tills på en sötlimpa variant

Dag 1
Skållning

130 g    Rågmjöl
  20 g    Salt
500 g    Kokande Vatten

Poolish

300 g   Vetemjöl
100 g    Rågmjöl Fint
    5 g   Jäst
400 g   Vatten

Låt stå i ca 8-12 Timmar.

Dag 2

Bortgörning

600 g   Vetemjöl
100 g    Rågmjöl
200 g    Brödsirap men gärna mörkare.
100 g    Rågsurdeg
  50 g    Smör
4x4 g    Anis, Pomerans, Kummin och Fänkål.
Om man vill ha lite mer smak på brödet. Går bra utan kryddor med. Jag använde då helkryddor som jag körde en fin omgång i en mortel.
Pomeransen måste man koka i 30 minuter först,
För att sedan kunna ta bort de vita.

Blanda i 8-12 minuter.
Vila 60 minuter.
Efter de så delar du degen i 3 lika stora bitar och langar ut dom till limpor. Vet ej hur dom står sig fristående men de kan går att lösa genom att ha lite mer mjöl i degen så den blir lite fastare. Annars så kan man ju jäsa dom i korg med duk också.

Efter ca 2,5 timme jäsning var de dags att baka av dom. Kanske jäste lite fort men man kan ju ha dom i kyl eller minska lite till på jästen. Men de får bli nästa gång.

Baktider 250 grader i 10 minuter med ånga. Sänk sedan till 200 grader och 40 minuter till ta gärna temperaturen på brödet när de är klart inkråmet ska hålla 97-98 grader.





måndag 25 juni 2012

Nu tar min Surdegen sommarlov.

Så då har jag torkat resten av surdegen så jag kan ha den i burk hur länge som helst. Tills jag aktiverar den igen efter sommaren. På onsdag drar jag till gotland och ska faktiskt sommar jobba där i 4 veckor de ska bli väldigt spännande så jag kommer att fortsätta att uppdatera här om jag hinner mellan degarna.


lördag 23 juni 2012

Här kommer mitt recept på en sötlimpa.


Skållning

Dag 1
500 g   hettvatten
120 g   Rågmjöl
  20 g   Havssalt

Sen sätter man en Poolish.
300 g   Vetemjöl
100 g    Rågmjöl
    5 g    Jäst
400 g    Vatten

Poolish

Låt stå till i Ca 8-10 timmar.

600 g    Vetemjöl
100 g    Rågmjöl
100 g    Rågsurdeg
200 g    Brunsirap eller mörkare

Blanda degen i 8-12 minuter på maskin.
Sen vila i 60 minuter.














Så här vart de färdiga brödet. Degen vart lite lös så jag jäste de i korg med duk. Sen så glömde jag brödet så de vart lite en aning över jäst. Då blev det en liten hål i brödet men de smakar ju lika gott för de. Kommer nog med en liten justering och en annan form av bröd. Till nästa gång hade gött.





tisdag 19 juni 2012

Husets vita

Har gjort ett trevligt vitt Lantbröd med lite durum och rågmjöl.
Dag 1

Vetemjöl            400 g
Durum               100 g
Fint Rågmjöl        50 g
Vetesurdeg          50 g
Rågsurdeg           50 g
Vatten               500 g

Blanda ihop allt detta till en lös deg låt stå i 12 timmar med lock eller plast över sig.

Dag 2

Vetemjöl           300 g
Havssalt              20 g

Ta allt från dag 1 som nu ska bubbla aktivt som en surdeg. Kör degen förhand eller i maskin.
Jag körde min i maskin i först 10 minuter långsamt sedan i med saltet och köra lite snabbare i ca 2-4 minuter beror lite på vad för maskin man har hur gluten utvecklar sig i degen.

När degen är klar så låter du den stå i en timme sedan så viker man degen och låter den stå en timme till.
Sen så delar du upp degen i två lika stora bitar och formar till avlånga limpor och jäs dom i korg.
Har man är stor jäskorg så kan man nog jäsa en enda stor deg. Sedan in i kylen i 24 timmar beror lite på hur snabbt den jäser och hur varmt du har i kylen.



Dag 3

När dom är färdig jästa så kan man ta ut dom en timme innan man ska baka dom. Så dom får lite rumstemperatur och slå på ugnen med en plåt i eller med en sten så dom blir riktigt heta och varma. Se till så du har en plåt längst ner i ugnen så du kan få till lite ånga.
När allt är varmt och så sätter du in degarna på 250 grader häller kokande vatten på ång plåten som du har ställt in. Efter 10 minuter så kan du nog ta ut plåten om de ännu är vatten kvar i och sänka till 230-220 grader ge åtta minuter till.
När de har gått totalt 18 minuter så kan du släppa ut resten av ångan som är kvar.
Ge Tio minuter till.