fredag 29 juni 2012

Bästa hit tills på en sötlimpa variant

Dag 1
Skållning

130 g    Rågmjöl
  20 g    Salt
500 g    Kokande Vatten

Poolish

300 g   Vetemjöl
100 g    Rågmjöl Fint
    5 g   Jäst
400 g   Vatten

Låt stå i ca 8-12 Timmar.

Dag 2

Bortgörning

600 g   Vetemjöl
100 g    Rågmjöl
200 g    Brödsirap men gärna mörkare.
100 g    Rågsurdeg
  50 g    Smör
4x4 g    Anis, Pomerans, Kummin och Fänkål.
Om man vill ha lite mer smak på brödet. Går bra utan kryddor med. Jag använde då helkryddor som jag körde en fin omgång i en mortel.
Pomeransen måste man koka i 30 minuter först,
För att sedan kunna ta bort de vita.

Blanda i 8-12 minuter.
Vila 60 minuter.
Efter de så delar du degen i 3 lika stora bitar och langar ut dom till limpor. Vet ej hur dom står sig fristående men de kan går att lösa genom att ha lite mer mjöl i degen så den blir lite fastare. Annars så kan man ju jäsa dom i korg med duk också.

Efter ca 2,5 timme jäsning var de dags att baka av dom. Kanske jäste lite fort men man kan ju ha dom i kyl eller minska lite till på jästen. Men de får bli nästa gång.

Baktider 250 grader i 10 minuter med ånga. Sänk sedan till 200 grader och 40 minuter till ta gärna temperaturen på brödet när de är klart inkråmet ska hålla 97-98 grader.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar