100 g. Råsocker jag använde Rårörsocker
10 g. Havssalt
10 g. Kardemumma grovmalen
50 g. Ägg
350 g. Mjölk
80 g. Aktiv surdeg
100 g. Rumstempererat smör


Här nu en liten deg stående i kylen som ska provbakas på lördag morgon. Den innehåller lite fin mjöl som jag har fått levererat från Gotland. Ett vanligt vetemjöl och emmer från gutekorn. Ska bli spännande och se hur de blir. Blev rätt så mycke vatten i men efter lite autolys så fixa de sig. Du kan se bara bära eller brista. Sen så ska jag nog ge mig ut på lite mjöl jakt ihelgen se om man hittar nå roligt.Är i Stockholm idag nej ska inte till rosendalsträdgård. Hinner tyvärr inte och i morgon åker jag tyvärr hem tidigt.
Men idag så får jag en liten leverans av mjöl från min hem ö Gotland. En påse från gutekorn hade beställt mer men dom sorter jag ville ha fans inte i butik tyvärr. Får göra ett nytt försök nästa gång. Fick i stället en påse från Romavals kvarn. Så lite Gotländskbakt bröd lär de bli den närmaste dagarna.
På måndag börjar jag på ett nytt jobb, ska bli spännande och va dom har att erbjud och vad jag kan erbjuda dom i bröd väg. Åter kommer mer om de om jag hinner.
Här du inget att göra till helgen och har vägen förbi huvudstaden och tycker om bröd. Då tycker jag att du ska ta dig förbi Rosendalsträdgård. Där sker just i helgen en brödsalong. Där det kommer att tävlas i hembakat bröd med fina priser. Det kommer att diskuteras bröd mjöl, du kommer att få chans att träffa duktiga bagare, bloggare och mjölare. Ta chansen att fråga dina frågor. Detta pågår både lördag och söndag. Med mest aktiviteter på söndag där du kan få chans att besöka bageriet och den fina vedeldad ugnen. Läs mer på Rosendalsträdgård.
Så då har man gjort en bättre och godare version av de vanligaste som finns här i Sverige. Den så kallade vita degen.
450 g. Vetemjöl
250 g. Vatten
125 g. Mjölksyrad surdeg.
12 g. Oraffinerat Havssalt
Blanda allt förhand låt autolysa i en timme. Knåda degen låt stå ute i en timme. Nu in i kylen. Där ska den stå ca 12 timmar. Ta ut så degen blir rummstemperat stötta degen låtstå en timme stötta till degen igen. Gör samma procedur en gång till. Nu efter en timme slår du upp önskad form doppa i valfri frö. Ställ in i kyl ytterligare 8-12 timmar. Det tar lite tid men det är så värt man får ett fint saftigt inkråm den håller längre och den smakar inte så syrligt.
Avbak
270℃ 10 minuter
250-220℃ tills den är klar ca 20-30 minuter till. Lite ånga på de också.

Har de senaste bara gjort bröd som innehåller Dinkel, Vete och rågmjöl. Men nu så har jag gjort mig ett surdegsbröd bara på vete.
Ånga låt ugnen gå upp till 270°C igen. Sänk sedan till 250 eller 220°C Bakar då båda bröden samtidigt blir de 45-50 minuter bakar du ett bröd om gången så blir de nog bra med 40 minuter man får änna testa sig fram.