1000 g vatten
40 g Havssalt
200 g surdeg
Är i Stockholm idag nej ska inte till rosendalsträdgård. Hinner tyvärr inte och i morgon åker jag tyvärr hem tidigt.
Men idag så får jag en liten leverans av mjöl från min hem ö Gotland. En påse från gutekorn hade beställt mer men dom sorter jag ville ha fans inte i butik tyvärr. Får göra ett nytt försök nästa gång. Fick i stället en påse från Romavals kvarn. Så lite Gotländskbakt bröd lär de bli den närmaste dagarna.
På måndag börjar jag på ett nytt jobb, ska bli spännande och va dom har att erbjud och vad jag kan erbjuda dom i bröd väg. Åter kommer mer om de om jag hinner.
Här du inget att göra till helgen och har vägen förbi huvudstaden och tycker om bröd. Då tycker jag att du ska ta dig förbi Rosendalsträdgård. Där sker just i helgen en brödsalong. Där det kommer att tävlas i hembakat bröd med fina priser. Det kommer att diskuteras bröd mjöl, du kommer att få chans att träffa duktiga bagare, bloggare och mjölare. Ta chansen att fråga dina frågor. Detta pågår både lördag och söndag. Med mest aktiviteter på söndag där du kan få chans att besöka bageriet och den fina vedeldad ugnen. Läs mer på Rosendalsträdgård.
Så då har man gjort en bättre och godare version av de vanligaste som finns här i Sverige. Den så kallade vita degen.
450 g. Vetemjöl
250 g. Vatten
125 g. Mjölksyrad surdeg.
12 g. Oraffinerat Havssalt
Blanda allt förhand låt autolysa i en timme. Knåda degen låt stå ute i en timme. Nu in i kylen. Där ska den stå ca 12 timmar. Ta ut så degen blir rummstemperat stötta degen låtstå en timme stötta till degen igen. Gör samma procedur en gång till. Nu efter en timme slår du upp önskad form doppa i valfri frö. Ställ in i kyl ytterligare 8-12 timmar. Det tar lite tid men det är så värt man får ett fint saftigt inkråm den håller längre och den smakar inte så syrligt.
Avbak
270℃ 10 minuter
250-220℃ tills den är klar ca 20-30 minuter till. Lite ånga på de också.