Ja så vart de brödet. Enkelt surdegbröd på vete och rågsurdeg. Lite aprikoser fikon russin och hasselnötter lite lätt rostade. De här kommer nog bli bra till julen som väntar runt hörnet.
torsdag 25 oktober 2012
onsdag 24 oktober 2012
Ett vackert bröd
Fick till detta vackra bröd. Det är en typ av levain som inte är levain. Går under variant stockholms levain. Jag tycker dock att det är fint. Det smakar bra. Den får jäsa i kyl i ca 20 timmar. Det innehåller bara mjöl och vatten surdeg salt. I morgon blir de till att baka vårt första frukt och nöt bröd. De ska bli spännande.
torsdag 11 oktober 2012
Prövade denna variant
Detta är en rolig deg att jobba med. Den är så lätt att ha att göra med. Sen så har den hängt med sedan vi börja köra surdegsbröd på jobbet. Detta är då en liten tanke som ja sänder till rosabandet.
torsdag 4 oktober 2012
Kanelbullens dag!!!
fredag 28 september 2012
Fredag den (13) nästan
Men hade gjort några fina croissant på surdeg som jag aldrig gjort förut. Dom blev ok ändå. Dom steg mig nog lite åt huvudet jag tänkte nog inte till när jag gjorde den andra degen som gick åt h...
Gjort är gjort.
Hmm kanske dags att söka sig vidare och skaffa sig en mentor som kan hjälpa mig vidare i yrket. Har ju hela helgen på mig att fundera.
Läste ett par ord från "Back On Track" Med Kari Martens
"Det finns inget som heter:
-Jag har misslyckats.
Det heter:
-Jag har inte hunnit lära mig det än!"
Dessa ord tar jag med mig.
söndag 16 september 2012
Udda uppslag av vårt Chiabröd
Som sagt detta är vårt chiabröd som är väldigt nyttigt fullt med omega 3 och gott är de ju oxå. Innehåller än så länge bara ett E nummer som är askorbinsyran. Så snart vågar jag nog ta steget fullt ut.
Recept
600 g Vetemjöl
200 g Durum
400 g Surdeg
400 g Vatten
60 g Chiafrö (Lägg dom i vatten 10- 15 Minuter innan du kör degen)
20 g Havssalt
När chiafröna har dragit i 10 -15 minuter så kan du blanda i resten för utom salt. Kör den sakta blir den väldigt hård till sätt mer vatten så du får en smidig deg. Sen slänger du i Saltet blandar in de sakta så du får fina gluten trådar. Lägg sedan degen i en låda för att vila över natten i kyl.
På morgonen så delar du degen på två. Ta också bort två lagom stora bollar som du sedan kan kavla ut till runda plattor. Forma dom stora bitarna till runda degbitar försiktigt. Sedan tar du dom små bollarna och kavlar tunt. Lägger du på plattan på degen och låter jäsa till sig.
Hur man gör roseten kommer jag till senare.
Ja Baktid 30 minuter ånga 250 grader om de inte bränner för mycket.
Innertemperatur en ska vara 98 grader.
tisdag 11 september 2012
Lite nytt bröd i hyllan.
Gjorde detta brödet idag med lite roligt form. Det är ett vitt surdegsbröd med lite chiafrö i som innehåller massa omega3. Nyttigt värre.
torsdag 6 september 2012
Croissant
Så många försök att lyckas med denna lilla skapelse. Nu har jag lyckas det tog ett tag men skam den som ger dig.
500 g Vatemjöl
250 g Vatten
50 g Socker
15 g Jäst
10 g Salt
Blanda detta till en deg och ställ den i kyl över natten.
Platta ut 400 g smör så du har de förberett till morgonen.
Nu tar du ut smöret och degen. Smöret går nog lättast att kval in när de håller en temp på ungefär 15 grader.
Jag gjorde två 4 slag och dom blev helt ok.
Kavla ner degen och måtta ut croissanterna jäs och baka av.
Ca 200 grader i 10 till 15 minuter eller till gyllene färg.
500 g Vatemjöl
250 g Vatten
50 g Socker
15 g Jäst
10 g Salt
Blanda detta till en deg och ställ den i kyl över natten.
Platta ut 400 g smör så du har de förberett till morgonen.
Nu tar du ut smöret och degen. Smöret går nog lättast att kval in när de håller en temp på ungefär 15 grader.
Jag gjorde två 4 slag och dom blev helt ok.
Kavla ner degen och måtta ut croissanterna jäs och baka av.
Ca 200 grader i 10 till 15 minuter eller till gyllene färg.
måndag 3 september 2012
lördag 1 september 2012
Dinkel fikon
125 g Dinkel Fullkorn
150 g Rågsurdeg/ Eller Dinkelsurdeg om du har350 g Vatten
450 g Siktat Dinkel
10 g Honung
Blanda till en deg och låtstå i en timme.
Blanda sedan i Saltet till en smidig deg.
10 g Havsalt
100 g Valfri Frukt om man vill Russin, Fikon, Aprikoser eller varför inte en god nöt eller båda två.
Ta ut degen en till två innan så de får bli lite rumstemperatur. Slå upp till två limpor jäs i rund korg eller avlång korg. Nu låter vi den jäsa tillsig lite i korgen.
Av bak 270 grader sänk till 200 grader ge lite ånga innertemperatur en ska vara ca 96 grader.
Kommer nog några justeringar efter som ja inte riktigt kommer ihåg receptet.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)