Gjorde detta brödet idag med lite roligt form. Det är ett vitt surdegsbröd med lite chiafrö i som innehåller massa omega3. Nyttigt värre.
tisdag 11 september 2012
torsdag 6 september 2012
Croissant
Så många försök att lyckas med denna lilla skapelse. Nu har jag lyckas det tog ett tag men skam den som ger dig.
500 g Vatemjöl
250 g Vatten
50 g Socker
15 g Jäst
10 g Salt
Blanda detta till en deg och ställ den i kyl över natten.
Platta ut 400 g smör så du har de förberett till morgonen.
Nu tar du ut smöret och degen. Smöret går nog lättast att kval in när de håller en temp på ungefär 15 grader.
Jag gjorde två 4 slag och dom blev helt ok.
Kavla ner degen och måtta ut croissanterna jäs och baka av.
Ca 200 grader i 10 till 15 minuter eller till gyllene färg.
500 g Vatemjöl
250 g Vatten
50 g Socker
15 g Jäst
10 g Salt
Blanda detta till en deg och ställ den i kyl över natten.
Platta ut 400 g smör så du har de förberett till morgonen.
Nu tar du ut smöret och degen. Smöret går nog lättast att kval in när de håller en temp på ungefär 15 grader.
Jag gjorde två 4 slag och dom blev helt ok.
Kavla ner degen och måtta ut croissanterna jäs och baka av.
Ca 200 grader i 10 till 15 minuter eller till gyllene färg.
måndag 3 september 2012
lördag 1 september 2012
Dinkel fikon
125 g Dinkel Fullkorn
150 g Rågsurdeg/ Eller Dinkelsurdeg om du har350 g Vatten
450 g Siktat Dinkel
10 g Honung
Blanda till en deg och låtstå i en timme.
Blanda sedan i Saltet till en smidig deg.
10 g Havsalt
100 g Valfri Frukt om man vill Russin, Fikon, Aprikoser eller varför inte en god nöt eller båda två.
Ta ut degen en till två innan så de får bli lite rumstemperatur. Slå upp till två limpor jäs i rund korg eller avlång korg. Nu låter vi den jäsa tillsig lite i korgen.
Av bak 270 grader sänk till 200 grader ge lite ånga innertemperatur en ska vara ca 96 grader.
Kommer nog några justeringar efter som ja inte riktigt kommer ihåg receptet.
torsdag 30 augusti 2012
söndag 26 augusti 2012
Min variant av Finskt rågbröd eller 100% Råg.
Dag Ett
375 g Fint rågmjöl
250 g Vatten
50 g Rågsurdeg
Detta ska nu stå i 12 timmar eller mer.
Dag Två
Blanda i detta i dag ett
700 g Fint Rågmjöl
500 g Vatten
25 g Havssalt
Man kan eventuellt till sätta lite riven kokt potatis ca 150 g för att göra den lite saftigare.
Kör degen till en fast deg som är rätt så hård. Låt den sedan vila i en till två timmar.
Väg upp två lika stora bitar som bör väga ca 950 gram. Rundriv och lägg på plåt med grovt rågmjöl på om du ska baka på en sådan sten, eller som vanligt en plåt med papper på. Sikta lite fint rågmjöl över så du täcker dom två bröden. Låt jäsa tills de börjar spricka ganska så mycket. In i ugnen på 250 grader sänk till 180 grader lite ånga. Sen tycker jag att man ska mäta inner temperaturen till 92-94 grader då är de klart tar cirka 30 till 40 minuter. Men som sagt mät inner temeraturen på bröden.
onsdag 22 augusti 2012
Finskt rågbröd
Gjorde detta fina bröd här om dagen. Ett finskt rågbröd eller 100% råg. Det är inget vetemjöl i detta brödet. Det blir väldigt fint i alla fall.
tisdag 21 augusti 2012
Solros och valnöt
Gjorde ett väldigt fint bröd idag.
Jag rostade lite solros och valnötter. Sen körde ja en vit deg på surdeg.
Jag rostade lite solros och valnötter. Sen körde ja en vit deg på surdeg.
150 g solros frö
150 g valnötter
Rösta valnötterna och solros fröna lite lätt.
150 g valnötter
Rösta valnötterna och solros fröna lite lätt.
Blanda allt utom salt, nötter och solrosfröna till en smidig deg. Tillsätt saltet när de nästan är två minuter kvar av deg körningen.
Efter de så blandar du i nötterna och solrosfröna försiktigt. Vila i två timmar ute stötta gärna degen i mellan åt sen in i kylen 12 - 24 timmar. Dela upp degen på två eller tre. Slå upp till bröd valfri form och jäs baka av.
270 grader
200 grader
30 minuter för ca 800 gram
200 grader
30 minuter för ca 800 gram
40 minuter för ca 1200 gram
Ånga.
Ånga.
Efter som att de är honung i så får man passa sig lite dom tar färg fort.
I morgon ska de testas med lite poolish.
Barkis, snoddas, baguetter och frallor.
Barkis, snoddas, baguetter och frallor.
fredag 17 augusti 2012
Väcka den sure
Då va man tillbaka på västkusten igen efter många sköna veckor på Gotland som sommar bagare de gjorde gott för själen.
Nu när man är tillbaka så va de dags att väcka den sure. En svår väckt liten rackare. Första dagen hände ingenting. Dag två sov ännu som en stock. Dag tre så va sure lite yr vaken och släppt lite bubblor. Dag fyra så va sure mer bubblig ökat lite i vikt och så. Jag bestämde mig för att röra om lite i sure. De va inte populärt. Efter några timmar hade sure explodera av ilska över hela köksbänken.
50 g torkad surdeg
50 g vatten
Blanda och låt de dra en stund
Tillsätt sedan
Blanda ihop och vänta, vänta och vänta.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)