tisdag 17 april 2012

Fiber omega 3 och surdeg allt man behöver i magen

Gjorde en variant av danskråg bröd i helgen. Blev rätt så ok. Fast den skulle nog stå en 15 minuter till i ugnen de skulle den inte dö av. Här kommer receptet.

Dag 1

Klippt råg            100 g
Klippt Vete           50 g
Solros frö            100 g
Linfrö                   15 g
Salt                      20 g
Kokande vatten  600 g

Dag 2

Vetemjöl          100 g
Rågmjöl           166 g
Vatten              250 g
Surdeg             200 g
ChiaFrö             50 g

Läs mer om Chiafrö
Om man vill så kan man ha i lite jäst för att få lite fart i degen.

Dag 1 så blandar man ihop alla ingredienser till en skållning sen låter man den så i ett dygn.
Blanda surdeg så man har en färsk och fin surdeg till brödet.

Dag 2
Börja med att blöt lägga chiafröna i vattnet som du ska till sätta. Dom måste dra i minst 10 minuter. När dom har blivit geleiga så tillsätter du skållningen och mjölet surdegen. Blanda långsamt i 30 minuter.
Nu har man fått sig en fin kladdig deg eller smet. Smöra en avlång form fyll den nästan fullt upp. Bara så de finns lite utrymme för den att jäsa. Med surdeg så fick den jäsa i 12 timmar för mig.

In i ugn på 250 grader lite ånga.
Sänk sedan till 170 grader och baka i en 80- 90 minuter. Beror lite på hur stor form man har. Jag hade en 2 liter avlång form. Fick ändå över lite deg till en mindre form.
Men vilket fall som helst så vart de väldigt gott bröd som är nyttigt och osötat.

tisdag 10 april 2012

Förvara bröd


Den åter kommande fråga. Hur ska jag förvara mitt bröd. Jag bakade denna pave i torsdags den 5 april. Första dygnet lät jag den ligga. Sen när jag skär dom första skivorna så ställer jag surdegsbrödet på högkant med skär ytan ner åt. Mer behöver man inte göra. Är man inte kräsen och har lite tänder att tugga med så håller de sig väldigt länge utan att lägga i plast påse. Ca fem dagar.
 Är man ingen stor bröd ätare då är de ju frysen som gäller. Men skiva upp brödet innan. Så är de bara att tina upp den mängd du gör av med. Jag brukar köra dom i en bröd rost innan jag äter dom.
Då blir de mumma för sorkpas.

måndag 9 april 2012

Polish... Le Baguetter


Detta med polish är inget jag har gjort förut men kommer att göra de oftare.
Gjorde baguetter i helgen och dom blev grymt goda och grymt fina tycker jag. Synd bara att man inte har någon stor ugn så man får dom lite längre. Receptet kommer från den franska bagaren så detta blir bak nummer 3 från denna bok. Men jag gjorde en lite ändring de var att jag tog 500 gram lantvete och 500 gram vetemjöl i Polishen. Som sagt dom blev grymt god. Nu ska jag frysa ner dom bra att ha och ta fram och värma nu i sommar när de vankas grillning. En varm baguett med vitlökssmör på och en grillad kött bit med lite potatis sallad eller ugns bakad potatis de är sommar de.

fredag 6 april 2012

Pavé ja det blev väl så där inte helt nöjd

 Vad ska man säga om detta brödet då. Gjorde det på vetesurdeg. Jäste som tusan i kylen så jag tror man nog ska sänka den lite nästa gång eller så ställer jag in degen med en gång när den är klar.
Hade väl inte riktigt den kraften som jag hade väntat mig kan bero på att jag snittaden den lite väl snällt och att den var lite överjäst så kraften va borta. Men de är ju bara att ge de ett nytt försök och lära sig hur man ska bakahemma och hur min maskin funkar och så är inte riktigt van vid den än. Imorgon blir de Baguetter se hur dom blir undra om man kan använda surdeg i stället för jäst i den. Tipset hur man ska ånga brödet så är det bästa jag fick från "Den franske Bagaren" att hälla i kokande vatten i ugnen det gav mycket ånga och fukt till brödet.

Ha en glad påsk alla!!!

söndag 1 april 2012

Det kom i veckan.

Detta kom med DHL i veckan mycket snabb leverans får jag säga. Vet inte riktigt va de kostar en för har inte fått någon faktura på de ännu. Men snabbt gick de vill jag lova tror jag beställde de förra fredagen sent på eftermiddagen och de kom i tisdags eller något. Som ni ser så har jag bakat lite på dom de som är i inlägget under detta.
Så nästa blir väl nå gött surdegsbröd tror ja så får ja se hur detta bröd beter sig. Håll till godo de kommer mera.

Första baket ur "Den franske Bagaren"

 Nu håller jag på att baka de första ur "Den Franske Bagaren" det blev croissanter. Jag misslyckas helatiden med dom på jobbet så då tänkte jag vad tusan måste ju prova hemma med. Än så länge är dom bra. Men under kavlingen så såg jag att fettet delade på sig för smöret var för hårt. Jag fortsatte ändå och gjorde tre stycken tre slag i stället för två fyrslag som de stod i boken vilket jag läste när jag nästan va klar. Vad lär vi av detta läs hela receptet  på en gång.

Nu väntar jag på att ugnen ska bli varm så jag kan baka av dom. Får ändå säga att de är väldigt praktiskt att jäsa de i ugnen under natten så man får färska fina croissanter till frukost. Jag använde visserligen jäst i mina men dom fick jäsa över natten ändå. Dom är nog lite över jästa men än så länge släpper dom inget smör i ugnen.

Så här blev dom. Dom kommer nog gå att äta men jag är inte så nöjd med dom. Släppte lite smör såg jag i ugnen. Så de blir nog gött ändå. Härligt att de luktar nybakat i köket det slår nog de mesta. Nä får väl ta och hugga in i dessa se hur dom är. Inte var dag man käkar croissanter till frukost.

söndag 25 mars 2012

Jupp jag gör som alla andra.

Efter att ha köpt boken "Den Franske Bagaren" från bokus så har jag tillslut kommit tillskott att beställa mjöl från orgakvarn. Det blev 5 kg vetemjöl 2 kg Lantvete och tillslut 2 kg stenmalet rågmjöl. Som snart kommer med DHL.
Så nu är de upp till bevis att jag klarar av att baka på detta mjöl med. Vi får se om jag är en riktig bagare eller en dålig bagare.

Sen så va jag förbi Kungsmässan i helgen och hitta denna snittkniv till baguetter som ska testas i veckan med de nya mjölet.

De va nog allt för idag hör av mig i veckan om hur de har gott med mina experiment.

fredag 16 mars 2012

Länge leve råg.!!

Jag gillar när man andväder mer råg än vete. Det gjorde jag i detta brödet. Tror att fördelningen bör vara ca 60 % råg och 40% vete. Det ska ju vara nyttig. Sen så tillsatte jag lite Svensk Honung och solrosfrö. Nästa gång så ska jag rosta solros fröna så man får lite mer smak på dom. Annars så blev de riktigt gott. Med tanke på att jag bara slängde ihop de bara så där i sista stund innan jag gick hem från jobbet. Givet vis så hade jag i en fin rågsurdeg. Brödet i sig blev väldigt saftigt och gott och inte så tråkigt när man använder mycket råg.

Hoppas jag bara kommer ihåg receptet bara.
Länge Leve rågbröd.!!

lördag 10 mars 2012

Får man fresta med ett Winerbröd. (Det är ett litet steg för Bagarn, ett stort steg för Bageriet.)

Idag på jobbet så har vi gjort egna winerbröd. Det brukar vi inte göra annars på grund av tidbrist. Så då har de ju blivit bake off i stället och de tycker jag inte är nå kul att ge våra kunder. Så jag tog tag i saken och kavlade en deg. Dom blev riktig bra. Så de gäller ju att prioritera va man vill att kunden vill ha. Lägga om arbetet lite och minska lite på sortimentet. Hoppas kunderna uppskattar de. Det kanske inte är de perfekta E-nummer fria winerbrödet men man har ju lyckats att trolla bort några nummer i alla fall. Många bäckar små. Så måst man ju börja någonstans.
(Det är ett litet steg för Bagarn, ett stort steg för Bageriet.) 

lördag 3 mars 2012

Lite bröd och bak igen då. Lite tankar och funderingar i mellan åt.

 Japp då har man varit lite duktig igen då. Har inte riktigt kommit igång med askorbinsyra fri mjöl. Men jag måste testa detta.

Men jag tycker ju att mina bröd blir så bra och smakar gott. Dom får jäsa över 24 timmar innan vi bakar dom. Vi skyndar inte på jäsningen med något jäst utan använder bara surdeg. Så de är ju ett steg i rätt riktning. Plus då att det bara är ett E-nummer i brödet. Som jag vet vad de är. Det måste ju vara bättre än 10 E-nummer som före kommer i vissa bröd som jag inte har någon aning om vad dom gör för nytta.
Men detta brödet på bilden ja vad ska man säga om de. Ett vitt surdegsbröd med durum vete mjöl som jag har toppat med lite vallmo. Tycker de blir gott när man toppar med något gott frö speciellt sesam.

Recept
750  gram  Vetemjöl
250  gram  Durum
500  gram  Vatten
500  gram  Vete surdeg eller Rågsurdeg
(Beror lite på hur man vill att brödet ska bli)
  20  gram  Havssalt

Blanda allt utom salt i nästan 8-10 minuter.
Bakar man hemma så får den nog gå lite längre mellan 10-15 minuter beror lite på vad man har för maskin om man har de.
Släng i saltet och blanda i 2-4 minuter så man får en fina gluten trådar och smidig deg.
Nu låter man degen vila i en bunke eller plast låda med lock. och stöttar den 2 gånger med 1 till 2 timmar i mellan varje gång. Beror lite på hur den har kommit i jäsning.
När den har kommit igång så delar man upp degen i önskad degvikt 600 gram brukar bli bra. Rund riv degbitarna lite lätt och låt dom vila i en 30 minuter så dom spänner av lite. Sedan så langar du ut dom till knubbiga limpor och gör dom spetsiga på ändarna eller så slår man upp dom till önskad utsesende.

Av bak
Värm ugnen till 275 grader med stenen i ugnen så den blir riktigt het.
Langa in bröden och ge lite ånga har inga större tips på detta. Man en het plåt i botten som man slänger in vatten eller is bitar på. De man kan tänka på är att det är något som är tjock bottnat så den är riktigt het och ger ifrån sig ånga. Sänk sedan temperaturen till 250 grader och baka brödet i 25-28 minuter.