fredag 6 april 2012

Pavé ja det blev väl så där inte helt nöjd

 Vad ska man säga om detta brödet då. Gjorde det på vetesurdeg. Jäste som tusan i kylen så jag tror man nog ska sänka den lite nästa gång eller så ställer jag in degen med en gång när den är klar.
Hade väl inte riktigt den kraften som jag hade väntat mig kan bero på att jag snittaden den lite väl snällt och att den var lite överjäst så kraften va borta. Men de är ju bara att ge de ett nytt försök och lära sig hur man ska bakahemma och hur min maskin funkar och så är inte riktigt van vid den än. Imorgon blir de Baguetter se hur dom blir undra om man kan använda surdeg i stället för jäst i den. Tipset hur man ska ånga brödet så är det bästa jag fick från "Den franske Bagaren" att hälla i kokande vatten i ugnen det gav mycket ånga och fukt till brödet.

Ha en glad påsk alla!!!

söndag 1 april 2012

Det kom i veckan.

Detta kom med DHL i veckan mycket snabb leverans får jag säga. Vet inte riktigt va de kostar en för har inte fått någon faktura på de ännu. Men snabbt gick de vill jag lova tror jag beställde de förra fredagen sent på eftermiddagen och de kom i tisdags eller något. Som ni ser så har jag bakat lite på dom de som är i inlägget under detta.
Så nästa blir väl nå gött surdegsbröd tror ja så får ja se hur detta bröd beter sig. Håll till godo de kommer mera.

Första baket ur "Den franske Bagaren"

 Nu håller jag på att baka de första ur "Den Franske Bagaren" det blev croissanter. Jag misslyckas helatiden med dom på jobbet så då tänkte jag vad tusan måste ju prova hemma med. Än så länge är dom bra. Men under kavlingen så såg jag att fettet delade på sig för smöret var för hårt. Jag fortsatte ändå och gjorde tre stycken tre slag i stället för två fyrslag som de stod i boken vilket jag läste när jag nästan va klar. Vad lär vi av detta läs hela receptet  på en gång.

Nu väntar jag på att ugnen ska bli varm så jag kan baka av dom. Får ändå säga att de är väldigt praktiskt att jäsa de i ugnen under natten så man får färska fina croissanter till frukost. Jag använde visserligen jäst i mina men dom fick jäsa över natten ändå. Dom är nog lite över jästa men än så länge släpper dom inget smör i ugnen.

Så här blev dom. Dom kommer nog gå att äta men jag är inte så nöjd med dom. Släppte lite smör såg jag i ugnen. Så de blir nog gött ändå. Härligt att de luktar nybakat i köket det slår nog de mesta. Nä får väl ta och hugga in i dessa se hur dom är. Inte var dag man käkar croissanter till frukost.

söndag 25 mars 2012

Jupp jag gör som alla andra.

Efter att ha köpt boken "Den Franske Bagaren" från bokus så har jag tillslut kommit tillskott att beställa mjöl från orgakvarn. Det blev 5 kg vetemjöl 2 kg Lantvete och tillslut 2 kg stenmalet rågmjöl. Som snart kommer med DHL.
Så nu är de upp till bevis att jag klarar av att baka på detta mjöl med. Vi får se om jag är en riktig bagare eller en dålig bagare.

Sen så va jag förbi Kungsmässan i helgen och hitta denna snittkniv till baguetter som ska testas i veckan med de nya mjölet.

De va nog allt för idag hör av mig i veckan om hur de har gott med mina experiment.

fredag 16 mars 2012

Länge leve råg.!!

Jag gillar när man andväder mer råg än vete. Det gjorde jag i detta brödet. Tror att fördelningen bör vara ca 60 % råg och 40% vete. Det ska ju vara nyttig. Sen så tillsatte jag lite Svensk Honung och solrosfrö. Nästa gång så ska jag rosta solros fröna så man får lite mer smak på dom. Annars så blev de riktigt gott. Med tanke på att jag bara slängde ihop de bara så där i sista stund innan jag gick hem från jobbet. Givet vis så hade jag i en fin rågsurdeg. Brödet i sig blev väldigt saftigt och gott och inte så tråkigt när man använder mycket råg.

Hoppas jag bara kommer ihåg receptet bara.
Länge Leve rågbröd.!!

lördag 10 mars 2012

Får man fresta med ett Winerbröd. (Det är ett litet steg för Bagarn, ett stort steg för Bageriet.)

Idag på jobbet så har vi gjort egna winerbröd. Det brukar vi inte göra annars på grund av tidbrist. Så då har de ju blivit bake off i stället och de tycker jag inte är nå kul att ge våra kunder. Så jag tog tag i saken och kavlade en deg. Dom blev riktig bra. Så de gäller ju att prioritera va man vill att kunden vill ha. Lägga om arbetet lite och minska lite på sortimentet. Hoppas kunderna uppskattar de. Det kanske inte är de perfekta E-nummer fria winerbrödet men man har ju lyckats att trolla bort några nummer i alla fall. Många bäckar små. Så måst man ju börja någonstans.
(Det är ett litet steg för Bagarn, ett stort steg för Bageriet.) 

lördag 3 mars 2012

Lite bröd och bak igen då. Lite tankar och funderingar i mellan åt.

 Japp då har man varit lite duktig igen då. Har inte riktigt kommit igång med askorbinsyra fri mjöl. Men jag måste testa detta.

Men jag tycker ju att mina bröd blir så bra och smakar gott. Dom får jäsa över 24 timmar innan vi bakar dom. Vi skyndar inte på jäsningen med något jäst utan använder bara surdeg. Så de är ju ett steg i rätt riktning. Plus då att det bara är ett E-nummer i brödet. Som jag vet vad de är. Det måste ju vara bättre än 10 E-nummer som före kommer i vissa bröd som jag inte har någon aning om vad dom gör för nytta.
Men detta brödet på bilden ja vad ska man säga om de. Ett vitt surdegsbröd med durum vete mjöl som jag har toppat med lite vallmo. Tycker de blir gott när man toppar med något gott frö speciellt sesam.

Recept
750  gram  Vetemjöl
250  gram  Durum
500  gram  Vatten
500  gram  Vete surdeg eller Rågsurdeg
(Beror lite på hur man vill att brödet ska bli)
  20  gram  Havssalt

Blanda allt utom salt i nästan 8-10 minuter.
Bakar man hemma så får den nog gå lite längre mellan 10-15 minuter beror lite på vad man har för maskin om man har de.
Släng i saltet och blanda i 2-4 minuter så man får en fina gluten trådar och smidig deg.
Nu låter man degen vila i en bunke eller plast låda med lock. och stöttar den 2 gånger med 1 till 2 timmar i mellan varje gång. Beror lite på hur den har kommit i jäsning.
När den har kommit igång så delar man upp degen i önskad degvikt 600 gram brukar bli bra. Rund riv degbitarna lite lätt och låt dom vila i en 30 minuter så dom spänner av lite. Sedan så langar du ut dom till knubbiga limpor och gör dom spetsiga på ändarna eller så slår man upp dom till önskad utsesende.

Av bak
Värm ugnen till 275 grader med stenen i ugnen så den blir riktigt het.
Langa in bröden och ge lite ånga har inga större tips på detta. Man en het plåt i botten som man slänger in vatten eller is bitar på. De man kan tänka på är att det är något som är tjock bottnat så den är riktigt het och ger ifrån sig ånga. Sänk sedan temperaturen till 250 grader och baka brödet i 25-28 minuter.

söndag 12 februari 2012

Början på en Gotlandslimpa

Japp slängde ihop nå bröd här igår.
Får skriva ner receptet om jag nu kommer ihåg de.
Tog lite va jag hade hemma.

500 g   Vetemjöl
200 g   Rågsikt
300 g   Rågsurdeg
 40  g   Brödsirap
   7  g   Salt
   6  g   Pommerans
   4  dl  Vatten

Jag blandade ihop allt i en bunke körde den rätt så länge så de bildades lite gluten.
Sen la jag den i en plast låda för att jäsa i 2 timmar. Sen stöttade jag degen och ställde in den i kylen. Där fick den stå till nästa dag.
På morgonen så tog jag ut den och stöttade den igen sen fick den jäsa i en timme till.
Sen så delade jag upp två 600 g bitar och rundrev dom. Vila i 30 minuter. Sen så slog jag upp dom till avlånga limpor. Mjölade en skörbräda la på limporna. La en handduk över och plast och jäsa i nästan 3 timmar till tror jag de blev.

Av bak 250 grader och lite ånga. Efter 5 minuter lufta sänk till 200 grader i 25 minuter.

Jag kommer nog att fortsätta göra detta brödet. Men då kommer de nog till en rågskållning, pommerans skal och rågmjöl i stället så de kommer bli mer lik en Gotlands Limpa.

tisdag 31 januari 2012

Jepp då va man i farten igen då.

Ja RV limpan ska vi inte ens prata om. Blev inte riktigt som jag ville då är jag dock lite kräsen på de jag gör med.
I går så satte jag en ny deg surdeg är tvungen att lyckas någon gång denna gången gick de bra dock ingen RV Limpa (Råg vete limpa). Det vart en härligt bröd av fint rågmjöl och vetemjöl.

200 g Fint rågmjöl
600 g Vetemjöl
500 g Vatten
300 g Rågsurdeg
  30 g Salt det är rätt så mycket salt i men de kan man ju ändra lite som man vill.

Blanda ihop till en deg och låt jäsa i 8-12 timmar i rumstemperatur.
Slå upp till en valfri limpa rund eller avlång. Låt jäsa i korg i kyl ytterligare 8-10 timmar. Man får en väldigt fin smak på de.
Baka av i ugn 5 minuter 250 grader sänk sedan till 220 grader i ca 35 minuter. Lite ånga ger brödet lite glans och hård god skorpa.

Gött som tusan som de är till maten.

lördag 28 januari 2012

Provar att baka en RV limpa.

Just nu så provar jag att baka en Råg Vete limpa. Hitta ett äldre recept på ett tyskt rågbröd tror jag. De jag ska testa med den är att göra den på en råg skållning för att få till ett saftigare och roligare råg bröd. Det kommer att bakas på rågsurdeg så klart. Åter kommer i morgon om mer Info om hur de blev.