Japp då har man varit lite duktig igen då. Har inte riktigt kommit igång med askorbinsyra fri mjöl. Men jag måste testa detta.
Men jag tycker ju att mina bröd blir så bra och smakar gott. Dom får jäsa över 24 timmar innan vi bakar dom. Vi skyndar inte på jäsningen med något jäst utan använder bara surdeg. Så de är ju ett steg i rätt riktning. Plus då att det bara är ett E-nummer i brödet. Som jag vet vad de är. Det måste ju vara bättre än 10 E-nummer som före kommer i vissa bröd som jag inte har någon aning om vad dom gör för nytta.
Men detta brödet på bilden ja vad ska man säga om de. Ett vitt surdegsbröd med durum vete mjöl som jag har toppat med lite vallmo. Tycker de blir gott när man toppar med något gott frö speciellt sesam.
Recept
750 gram Vetemjöl
250 gram Durum
500 gram Vatten
500 gram Vete surdeg eller Rågsurdeg
(Beror lite på hur man vill att brödet ska bli)
20 gram Havssalt
Blanda allt utom salt i nästan 8-10 minuter.
Bakar man hemma så får den nog gå lite längre mellan 10-15 minuter beror lite på vad man har för maskin om man har de.
Släng i saltet och blanda i 2-4 minuter så man får en fina gluten trådar och smidig deg.
Nu låter man degen vila i en bunke eller plast låda med lock. och stöttar den 2 gånger med 1 till 2 timmar i mellan varje gång. Beror lite på hur den har kommit i jäsning.
När den har kommit igång så delar man upp degen i önskad degvikt 600 gram brukar bli bra. Rund riv degbitarna lite lätt och låt dom vila i en 30 minuter så dom spänner av lite. Sedan så langar du ut dom till knubbiga limpor och gör dom spetsiga på ändarna eller så slår man upp dom till önskad utsesende.
Av bak
Värm ugnen till 275 grader med stenen i ugnen så den blir riktigt het.
Langa in bröden och ge lite ånga har inga större tips på detta. Man en het plåt i botten som man slänger in vatten eller is bitar på. De man kan tänka på är att det är något som är tjock bottnat så den är riktigt het och ger ifrån sig ånga. Sänk sedan temperaturen till 250 grader och baka brödet i 25-28 minuter.