
Skållning
283 g Kokande vatten
94 g Rågmjöl gärna fint
5 g Pommerans
2-3 g Nejlika
2-3 g Ingefära
2-3 g Kanel
2-3 g Kardemumma
12 g Havssalt

Blanda allt detta dagen innan och låt stå.
Bortgörning
220 g Vatten
567 g Vetemjöl special
315 g Rågmjöl
100 g Sirap
300 g Surdeg
50 g Smör
100-150 g Vört
Så blanda allt förutom smör. När du har fått till en deg så blandar du in smöret. Sedan låt degen stå i ca 2-3 timmar på en lagom varm plats. Sedan är det dags att knåda degen lite till,

sedan dela upp i önskad deg vikt jag använde 670 gram skulle jag kunna tro blev tre lika stora bitar. Rund riv och låt degen vila i ca 60 minuter. Sedan så bestämmer man önskad form runda eller avlånga små limpor. Jag jäste dom i korg men tror dom funkar även som fristående. Sedan fick dom stå ute i ca 60 minuter igen sedan in i kylen som står på 8 grader. Kläde in korgarna i plast så dom inte torkar ut plus att dom jäser bättre. Fick stå i 12 timmar i kylen dom hade jäst lite men inte riktigt klara så degen fick stå ute i ca 2-3 timmar eller tills dom är färdig jästa innan jag bakade av dom.
Avbak


Nu är det bara att njuta av julen och julskinkan till jul bordet.
Missa inte mitt nästa recept gå in och gilla surdegsbagaren på Facebook.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar