Skållning
283 g Kokande vatten
94 g Rågmjöl gärna fint
5 g Pommerans
2-3 g Nejlika
2-3 g Ingefära
2-3 g Kanel
2-3 g Kardemumma
12 g Havssalt
Blanda allt detta dagen innan och låt stå.
Bortgörning
220 g Vatten
567 g Vetemjöl special
315 g Rågmjöl
100 g Sirap
300 g Surdeg
50 g Smör
100-150 g Vört
Så blanda allt förutom smör. När du har fått till en deg så blandar du in smöret. Sedan låt degen stå i ca 2-3 timmar på en lagom varm plats. Sedan är det dags att knåda degen lite till,
sedan dela upp i önskad deg vikt jag använde 670 gram skulle jag kunna tro blev tre lika stora bitar. Rund riv och låt degen vila i ca 60 minuter. Sedan så bestämmer man önskad form runda eller avlånga små limpor. Jag jäste dom i korg men tror dom funkar även som fristående. Sedan fick dom stå ute i ca 60 minuter igen sedan in i kylen som står på 8 grader. Kläde in korgarna i plast så dom inte torkar ut plus att dom jäser bättre. Fick stå i 12 timmar i kylen dom hade jäst lite men inte riktigt klara så degen fick stå ute i ca 2-3 timmar eller tills dom är färdig jästa innan jag bakade av dom.
Avbak
270 grader men sten i ugn en timme innan du ska baka. När du har slängt in bröden så är det dags för lite ånga ta då kokande vatten i en plåt som du inte är så rädd om. Som också ska stå varm innan. Låter ugnen stå kvar på 270 grader tills lampan slocknar igen tar ca 5 minuter beror lite på ugn och så, då sänker du till 200 grader och baka i ca 25 minuter till.
Nu är det bara att njuta av julen och julskinkan till jul bordet.
Missa inte mitt nästa recept gå in och gilla surdegsbagaren på Facebook.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar