Recept

Fikonbröd
Blir ca: 2 bröd på 1200 gram

375   gram rågmjölfint
1125 gram vetemjöl
75     gram rågsurdeg
225   gram vetesurdeg
40     gram salt
400   gram fikon


Blanda allt utom salt och fikon i några minuter ca: 9-10. Tillsätt saltet blanda i tills du får ett fint gluten prov. Sedan till sätter du fikonen och blandar in de i degen. Lägg degen i en in oljad bunke och låt den ligga i ca: 60 till 120 minuter beror på hur aktiv degen är stötta degen. Upprepa detta två gånger.
Sedan så väger man upp 300 grams bitar rundriv. Mjöla runda korgarna och lägg 4 bitar i varje. Låt jäsa i till dubbel storlek eller ställ i kyl över natten.
Värm ugnen till 250 grader med en sten i ugnen så de är riktigt het.
När de gäller ånga så är mitt tips att hitta nå gammalt gjutjärn lock som också är med från början. När du lägger in brödet så lägger du isbitar i locket så får du en massa ånga. Lufta efter 5 till 10 minuter sänk värmen till 210 grader.
Grädda brödet till 98 grader de tar ca 30-40 minuter men ta alltid temperaturen så är man säker på att brödet är klart.
__________________________________________________

Kanelbullar med vanlijkräm           

Rask
700 gram vetemjöl
 50  gram strösocker
500 gram mjölk  37 grader varmt
  75 gram jäst

Blanda ihop detta till en deg och låt stå i 30 minuter.

Bortgörning
500 gram vetemjöl
150 gram strösocker
  20 gram salt
  50 gram ägg ( 1 st ägg)
250 gram smör i rumstemperatur

Lägg allt med rasken för utom smöret, kör ihop till en deg och till sätt smöret lite i taget.
När allt smör är tillsatt så kör degen i ca 10- 15 minuter tills du får en fina gluten trådar.
Kör den långsamt helatiden.

Remonc
Smör
Rårör socker
Kanel

Blanda ihop tills de smakar bra. Mycket kanel ska de vara.

Vaniljkrämen tog ja från brödpassion.se en väldigt god vaniljkräm.
__________________________________________________

Wallins Rågbröd
Dag 1
Raskdeg
250   gram vatten
375   gram fint rågmjöl
25     gram rågsurdeg

Blanda ihop till en deg och låt den stå i 12 till 15 timmar. Min deg stod nog i 18 timmar

Dag 2
Rask degen från ovan
700   gram fint rågmjöl
500   gram vatten ljummet
25     gram salt

Sen så tillsatte ja en ca 50 gram rågsurdeg.

Blanda ihop detta till en deg jag körde den i 15 minuter i min maskin. Sen lätt ja degen stå och jäsa i en inoljad plåt bunke går lika bra med en plastback. Den fick stå och jäsa i minst två timmar.
Efter dom två timmarna så dela ja degen i två lika stora bitar ungefär 950 gram styck. Siktade över lite fint rågmjöl. Sen fick dom stå och jäsa i en timme.
I ugnen så hade ja ett lock från en gjutjärn gryta och en plåt som fick stå med och bli varm.
Ugns temperatur 250 grader.
In med bröden på den varma plåten. Lägg 3 till 4 isbitar på gjutjärn locket så de bildas lite ånga.
sänk till 180 grader efter 20 minute baka av brödet i 60 till 70 minuter. Jag bakade mitt bröd i 70 minuter.