onsdag 14 november 2012

Frukt och Nöt bröd

Given favorit till Jul

410 g Vetemjöl
250 g  Vatten
100 g  Surdeg
  15 g  Salt

Blanda till en smidig deg.

Lägg frukten i lite vatten i ett dygn ca. Eller kanske med en liten skvätt fin rom har dock inte provat men det låter ju gött.
Sen låter du frukten stå och rinna av lite i ett durkslag så blir de lättare att blanda in de i degen.

65 g  Aprikoser
30 g  Russin
30 g  Fikon

Sedan
30 g  Rostade Hasselnötter.

Blanda in i degen. Ner i en låda. Låt stå ute i en timme eller två så den kommer igång sedan i i kyl.
Detta brödet bakar jag i from vet inte hur den ter sig fristående eller korgjäst. När den väl är i fromen så får den jäsa upp till kant kan de vara en 1 liter from inte så lång i alla fall. Denna degen blir på ett 1 kilo deg i alla fall.

Baka av

250 ingång temperatur sänk till 200. Lite ånga. Ta tempen på brödet så de har uppnåt 96-98 grader då är de klart. Tar ca 40 minuter. Blire de mörkt lägg aluminiumfolie över så bränner de inte så mycket.

söndag 4 november 2012

Inlägg nr 100

Oj oj nr 100 där ser man. Nu kommer det nå som jag inte har lagt upp förut. En tårta va ett tag sen ja gjorde en tårta. Det blev i alla fall en choklad tårta med jordgubbs mousse på frysta jordgubbar och en choklad kräm. Självklar blev de choklad bottnar med. Allt gjordes från början inga färdiga mixer eller produkter. Detta täcktes då av en mörkchoklad ganach. Sen vart de ett gäng med rosor i maripan på toppen. Det sitter ännu i fast de va ett tag sen man gjorde tårta.
Så här blev den i alla fall...



fredag 2 november 2012

Fredags bak

Har gjort lite bak så här på fredag kväll. Har till och med gjort en tårta mer om den i morgon. I kväll vart de kanelbullar med en klick vaniljkräm. Det är en sådan skillnad att baka med smör och mjölk. Jag är inte den som gör surdegs bullar har inte riktigt fattat varför. Så länge man kör på smör och mjölk och bra mjöl lägger till lite vila och tid.


onsdag 31 oktober 2012

Åter igen så lyckas man.

Det är alltid trevligt att baka. När de blir bra. Det gör en gött och hoppas dom som köper de tycker de samma. Detta är det italienska lantbrödet vi har.


torsdag 25 oktober 2012

Frukt och nöt bröd.

Ja så vart de brödet. Enkelt surdegbröd på vete och rågsurdeg. Lite aprikoser fikon russin och hasselnötter lite lätt rostade. De här kommer nog bli bra till julen som väntar runt hörnet.



onsdag 24 oktober 2012

Ett vackert bröd

Fick till detta vackra bröd. Det är en typ av levain som inte är levain. Går under variant stockholms levain. Jag tycker dock att det är fint. Det smakar bra. Den får jäsa i kyl i ca 20 timmar. Det innehåller bara mjöl och vatten surdeg salt. I morgon blir de till att baka vårt första frukt och nöt bröd. De ska bli spännande.


torsdag 11 oktober 2012

Prövade denna variant

Detta är en rolig deg att jobba med. Den är så lätt att ha att göra med. Sen så har den hängt med sedan vi börja köra surdegsbröd på jobbet. Detta är då en liten tanke som ja sänder till rosabandet.



torsdag 4 oktober 2012

Kanelbullens dag!!!

Dagen D är snart till ända. Tar en liten paus i baket med en bulle och ett kallt glas med mjölk. Det här är livet.
Hoppas ni vräker i er massa bullar idag.

fredag 28 september 2012

Fredag den (13) nästan

Idag kändes det som att de va fredag den 13. Men man får skylla sig själv lite. Man ska aldrig åter aldrig ändra på något som funkar. Skulle bara vilja veta va som gick fel. Va de mjölet eller bagaren som tabba sig eller lite av båda två. Jaja får fundera vidare på de eller fråga någon annan bagare.


Men hade gjort några fina croissant på surdeg som jag aldrig gjort förut. Dom blev ok ändå. Dom steg mig nog lite åt huvudet jag tänkte nog inte till när jag gjorde den andra degen som gick åt h...
Gjort är gjort.

Hmm kanske dags att söka sig vidare och skaffa sig en mentor som kan hjälpa mig vidare i yrket. Har ju hela helgen på mig att fundera.

Läste ett par ord från "Back On Track" Med Kari Martens

"Det finns inget som heter:
-Jag har misslyckats.
Det heter:
-Jag har inte hunnit lära mig det än!"

Dessa ord tar jag med mig.

söndag 16 september 2012

Udda uppslag av vårt Chiabröd

Så då testa jag en annan form av detta bröd. Blev riktigt bra faktiskt.
Som sagt detta är vårt chiabröd som är väldigt nyttigt fullt med omega 3 och gott är de ju oxå. Innehåller än så länge bara ett E nummer som är askorbinsyran. Så snart vågar jag nog ta steget fullt ut.

Recept

600 g  Vetemjöl
200 g  Durum
400 g  Surdeg
400 g  Vatten
  60 g  Chiafrö (Lägg dom i vatten 10- 15 Minuter innan du kör degen)
  20 g  Havssalt

När chiafröna har dragit i 10 -15 minuter så kan du blanda i resten för utom salt. Kör den sakta blir den väldigt hård till sätt mer vatten så du får en smidig deg. Sen slänger du i Saltet blandar in de sakta så du får fina gluten trådar. Lägg sedan degen i en låda för att vila över natten i kyl.
På morgonen så delar du degen på två. Ta också bort två lagom stora bollar som du sedan kan kavla ut till runda plattor. Forma dom stora bitarna till runda degbitar försiktigt. Sedan tar du dom små bollarna och kavlar tunt.  Lägger du på plattan på degen och låter jäsa till sig.
Hur man gör roseten kommer jag till senare.

Ja Baktid 30 minuter ånga 250 grader om de inte bränner för mycket.
Innertemperatur en ska vara 98 grader.