fredag 4 januari 2013

Årets första brödbak.

Ingen Jäskorg andvänd en Köksduk med lite mjöl på.
Ha köksduken mellan limporna sen så bäddar man in dom
och låt dom jäsa.
En mjölk limpa men ändå inte limpa. Ett ljust gott bröd att rosta. Innehåller ingen surdeg men de kan man ju alltid testa sig fram. Vilket fall som helst så är receptet från Bröd och Marmelad.

Gör först en rågskållning.
100 g rågmjöl
6 dl kokande vatten
Låt svalna till nästa dag.
3 dl rågskållning
3 dl ljummen mjölk
25 g jäst
15 g salt
15 g smör mjukt
600 g vetemjöl

Detta är direkt från boken. Men sen så la jag till 30 g Rårörsocker.

Det är en väldigt lös deg. Men blanda ihop allt till en deg ca 8 minuter. Sedan låter man degen vila i 45 minuter i en bunke under plast. Sen stötter man deg låter den jäsa en 20 minuter till. Dela degen i önskad vikt. Man kan göra två limpor eller väldigt goda frallor eller hamburgarbröd. Sen kan man säkert prova att ha surdeg i minska då på jästen.
Efter man har slagit upp frallor eller limpor så jäser man de i 30 minuter till. Baka av med lite ånga 250℃ sänk till 220℃ i ca 30 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar