söndag 2 december 2012

Vört

Då var de första advent och varför inte fira de med lite hembakat vörtbröd.

Finns vissa saker i ett vörtbröd som är svårt att få tag i om du inte har ett bageri runt hörnet. Men de finns andra sätt att fixa lite flytande vört. Ett är till exempel att reducera ner svagdricka till hälften ungefär så får du en typ av vört. Sen så ska man fixa lite sirap gärna svart om de finns.

Till kryddning så finns de ju i butik som kallas vörtmix. Vet ej om den är bra. Men jag brukar blanda egen på.

Nejlika
Kanel
Kardemumma
Pommerans
Anis
Ingefära

Hur mycket av varje är en smaksak. Men Kanel brukar vara lite mer av och dom andar kryddorna samma av alla.

Vörtbröd Jane

Raskdeg

500 g  Mjölk
 50  g  Jäst
650 g  Bagerisikt (Eller som de heter i butik Rågsikt tror jag.)

Detta ska nu stå i 30 minuter.

Borgörning

 60  g Rårörsocker
1,25 dl  Vört eller Ner kokad svagdricka hade i 4 dl svagdricka de va också för att degen va lite hård så ha inte i all mjöl. Men jag rekommendera riktig vört som du kan köpa vid ett bageri.
 1,5 g  Pommerans
    2 g  Kardemumma
    2 g  Nejlikor
 1,5 g  Ingefära
    2 g  Anis
    4 g  Kanel
  12 g  Salt
140 g  Sirap mörk eller svart
500 g  Bagerivetemjöl
  50 g  Smör osaltat

  10 % Russin om man vill ha i de. Lägg dom i blöt först bara så dom inte trokar ut degen. Köres i när degen nästan är klar.

Detta ska bli ca 3 limpor.
Blanda ihop allt låt gå sakta i maskin eller förhand till en smidig fin liten deg.
Låt degen ligga och vila en timme.
Dela degen sen i önskad vikt. Rund riv och slåupp till avlånga limpor. Låt jäsa till dubbla storleken.
Pensla med äggstrykning om man vill de. Eller med smält smör efter baket.
Ingångs temperatur 250 grader sänk sedan till 180 till 190 grader gärna lite ånga.
Baktiden är 25 till 30 minuter men ta gärna tempen på brödet ska nå upp till 96 grader i innertemperatur.

Kommer nog med mer uppdatering med bilder och så i veckan. Bakar ni receptet kom gärna med lite feedback om va ni tycker om de.

onsdag 14 november 2012

Frukt och Nöt bröd

Given favorit till Jul

410 g Vetemjöl
250 g  Vatten
100 g  Surdeg
  15 g  Salt

Blanda till en smidig deg.

Lägg frukten i lite vatten i ett dygn ca. Eller kanske med en liten skvätt fin rom har dock inte provat men det låter ju gött.
Sen låter du frukten stå och rinna av lite i ett durkslag så blir de lättare att blanda in de i degen.

65 g  Aprikoser
30 g  Russin
30 g  Fikon

Sedan
30 g  Rostade Hasselnötter.

Blanda in i degen. Ner i en låda. Låt stå ute i en timme eller två så den kommer igång sedan i i kyl.
Detta brödet bakar jag i from vet inte hur den ter sig fristående eller korgjäst. När den väl är i fromen så får den jäsa upp till kant kan de vara en 1 liter from inte så lång i alla fall. Denna degen blir på ett 1 kilo deg i alla fall.

Baka av

250 ingång temperatur sänk till 200. Lite ånga. Ta tempen på brödet så de har uppnåt 96-98 grader då är de klart. Tar ca 40 minuter. Blire de mörkt lägg aluminiumfolie över så bränner de inte så mycket.

söndag 4 november 2012

Inlägg nr 100

Oj oj nr 100 där ser man. Nu kommer det nå som jag inte har lagt upp förut. En tårta va ett tag sen ja gjorde en tårta. Det blev i alla fall en choklad tårta med jordgubbs mousse på frysta jordgubbar och en choklad kräm. Självklar blev de choklad bottnar med. Allt gjordes från början inga färdiga mixer eller produkter. Detta täcktes då av en mörkchoklad ganach. Sen vart de ett gäng med rosor i maripan på toppen. Det sitter ännu i fast de va ett tag sen man gjorde tårta.
Så här blev den i alla fall...



fredag 2 november 2012

Fredags bak

Har gjort lite bak så här på fredag kväll. Har till och med gjort en tårta mer om den i morgon. I kväll vart de kanelbullar med en klick vaniljkräm. Det är en sådan skillnad att baka med smör och mjölk. Jag är inte den som gör surdegs bullar har inte riktigt fattat varför. Så länge man kör på smör och mjölk och bra mjöl lägger till lite vila och tid.


onsdag 31 oktober 2012

Åter igen så lyckas man.

Det är alltid trevligt att baka. När de blir bra. Det gör en gött och hoppas dom som köper de tycker de samma. Detta är det italienska lantbrödet vi har.


torsdag 25 oktober 2012

Frukt och nöt bröd.

Ja så vart de brödet. Enkelt surdegbröd på vete och rågsurdeg. Lite aprikoser fikon russin och hasselnötter lite lätt rostade. De här kommer nog bli bra till julen som väntar runt hörnet.



onsdag 24 oktober 2012

Ett vackert bröd

Fick till detta vackra bröd. Det är en typ av levain som inte är levain. Går under variant stockholms levain. Jag tycker dock att det är fint. Det smakar bra. Den får jäsa i kyl i ca 20 timmar. Det innehåller bara mjöl och vatten surdeg salt. I morgon blir de till att baka vårt första frukt och nöt bröd. De ska bli spännande.


torsdag 11 oktober 2012

Prövade denna variant

Detta är en rolig deg att jobba med. Den är så lätt att ha att göra med. Sen så har den hängt med sedan vi börja köra surdegsbröd på jobbet. Detta är då en liten tanke som ja sänder till rosabandet.



torsdag 4 oktober 2012

Kanelbullens dag!!!

Dagen D är snart till ända. Tar en liten paus i baket med en bulle och ett kallt glas med mjölk. Det här är livet.
Hoppas ni vräker i er massa bullar idag.

fredag 28 september 2012

Fredag den (13) nästan

Idag kändes det som att de va fredag den 13. Men man får skylla sig själv lite. Man ska aldrig åter aldrig ändra på något som funkar. Skulle bara vilja veta va som gick fel. Va de mjölet eller bagaren som tabba sig eller lite av båda två. Jaja får fundera vidare på de eller fråga någon annan bagare.


Men hade gjort några fina croissant på surdeg som jag aldrig gjort förut. Dom blev ok ändå. Dom steg mig nog lite åt huvudet jag tänkte nog inte till när jag gjorde den andra degen som gick åt h...
Gjort är gjort.

Hmm kanske dags att söka sig vidare och skaffa sig en mentor som kan hjälpa mig vidare i yrket. Har ju hela helgen på mig att fundera.

Läste ett par ord från "Back On Track" Med Kari Martens

"Det finns inget som heter:
-Jag har misslyckats.
Det heter:
-Jag har inte hunnit lära mig det än!"

Dessa ord tar jag med mig.