tisdag 21 augusti 2012

Solros och valnöt

Gjorde ett väldigt fint bröd idag.
Jag rostade lite solros och valnötter. Sen körde ja en vit deg på surdeg.

750 g vetemjöl
300 g durum
25 g honung
20 g havssalt
500 g vetesurdeg
500 g vatten

150 g solros frö
150 g valnötter
Rösta valnötterna och solros fröna lite lätt.

Blanda allt utom salt, nötter och solrosfröna till en smidig deg. Tillsätt saltet när de nästan är två minuter kvar av deg körningen.
Efter de så blandar du i nötterna och solrosfröna försiktigt. Vila i två timmar ute stötta gärna degen i mellan åt sen in i kylen 12 - 24 timmar. Dela upp degen på två eller tre. Slå upp till bröd valfri form och jäs baka av.

270 grader
200 grader
30 minuter för ca 800 gram
40 minuter för ca 1200 gram
Ånga.

Efter som att de är honung i så får man passa sig lite dom tar färg fort.

I morgon ska de testas med lite poolish.
Barkis, snoddas, baguetter och frallor.


fredag 17 augusti 2012

Väcka den sure

Då va man tillbaka på västkusten igen efter många sköna veckor på Gotland som sommar bagare de gjorde gott för själen.

Nu när man är tillbaka så va de dags att väcka den sure. En svår väckt liten rackare. Första dagen hände ingenting. Dag två sov ännu som en stock. Dag tre så va sure lite yr vaken och släppt lite bubblor. Dag fyra så va sure mer bubblig ökat lite i vikt och så. Jag bestämde mig för att röra om lite i sure. De va inte populärt. Efter några timmar hade sure explodera av ilska över hela köksbänken.

Nu har ja en väldigt aktiv sure.

Dag 1

50 g torkad surdeg
50 g vatten
Blanda och låt de dra en stund

Tillsätt sedan
50 g vetemjöl
50 g rågmjöl
100 g vatten
Blanda ihop och vänta, vänta och vänta.

3000

Ojoj då har man passerat 3000 besökare. De tackar ja för hoppas de blir 3000 till.

tisdag 31 juli 2012

Lite av nattens bak 2

Några bilder av nattens avbak. Det har faktiskt gått bättre än väntat att jobba natt. När man väl står där i bageriet och kikar lite på solnedgången och åsk väder. Allt som händer utanför så märker man inte att de är natt. Man bara kör på.

Nu går ja in i sista veckan sen så är ja lite ledig sen är de tillbaks på jobbet i götet. Om man inte hittar på nå annat kul. Undra va de kan va, någon med nå roligt förslag?.

Sen blir de ju till att starta min surdeg hemma. Lär också komma hem med lite mjöl här från ön med.




söndag 22 juli 2012

Bröd & Marmelad Från Rosendals Trädgård

Denna boken har ja letat efter nu i ett antal år. Skulle hemska gärna få tag på den. Den är ju slut på lagret hos förlaget till och med. Men den som söker den finner. Ja hoppas ja springer på den snart.

fredag 20 juli 2012

Tofta strandbageri

Här står jag på nätterna och jobbar. Har väldigt kul och jobbar till rock klassiker dom river av en och annan go låt. Då blir de fart. Så är ni på ön tycker ja ni ska svänga förbi och köpa med er lite bröd bullar eller kakor.

Finns inget dåligt väder för att köpa med sig lite fika eller matbröd till stugan husvagnen eller till tältet må väder gudarna va med er.

I natt igen står ja här och bakar ert bröd hoppas ni blir nöjda.

Ha en fortsatt trevlig sommar.

Bagarn


torsdag 19 juli 2012

Lite av nattens bak

Kommer lite bilder från nattens bak. Dom blev väldigt fina båda bröden. Det runda kanske hade lite väl mycke kraft kvar i sig. Men väldigt vackert att se på.



fredag 13 juli 2012

Sommarjobb


 Är nu inne på min andra vecka som bagare här på gotland på Tofta Strand Bageri. Är väldigt roligt. De blir väldigt fina bröd. Första veckan var underhållande. Började hyfsat bra lite ring rostig  efter två och en halv veckas ledigt. Men de gick ju bra ändå är som att lära sig att cykla. Det kom in ett jävla oväder någon dag åskan gick hela tiden och de som inte får hände händer strömen går. Så de var väl bara att sätta sig ner i mörkret och beskåda vädrets under utan för.

Och så på tal om min snittkniv den är perfekt. Så ett stort tack till Anton som fixade denna kniv till mig och jag hoppas den kommer att hålla väldigt länge. För dom vill vill beställa en kan man ju gå in på smideri.se och maila med Anton.



 

Så här ser de ut när jag åker hem efter ett natt pass på jobbet helt underbart.

måndag 9 juli 2012

Snittkniv

 Nu har den kommit har provat den lite men har inte fått in någon snits på hur jag ska använda den. Blir till att fortsätta att prova mig fram. Vilket fall så kontaktade jag en smed om detta. Efter mycket mail och bilder fram och tillbaka så hitta vi denna lösning. Nu har jag min snittkniv för all framtid. Bladet hitta av en slump i en vanlig livsmedels affär de va  ju tur de. För de sista jag hade gick sönder. Som sagt så står jag nu i ett bageri på Gotland och sommar jobbar kommer mer om de någon annan gång. Vart lite svårt så här första veckan men de ska nog lösa sig tillslut de gör de allt.