söndag 1 december 2013

Pepparkakor


Nu är den här första advent. Dagen till ära har varit fyllt med lusse bullar på surdeg och pepparkaks bak.
Kollade på advents kalendern Barna hedenhös får se hur den artar sig.

Tänkte i alla fall dela med mig av mitt recept på pepparkaks deg. Saffran kommer i nästa inlägg.

100 g  Smör
100 g  Socker
  50 g  Sirap
  50 g  Grädde

Gör ett upp Kok detta.

270 g  Mjöl
  10 g  Ägg
    4 g  Kanel
    3 g  Ingefära
    2 g  Bikarbonat
    2 g  Nejlika


Häll över upp koket och knåda dock inte med händerna. Detta blir ca 600 gram deg vilket jg tycker är lagom. Med ägget så gjorde jag så att jag knäcker upp ett i ett glass och rör om och väger upp 10 gram.
Låt degen vila i kylen ett dygn.

Sedan är det bara att ta tag i saken och kavla kanske inte kylskåps kall mjuka upp den lite. Baka av 200 grader 5-10 minuter passa dom noga. Sedan är det bara käka dom med ett glass kall mjölk.
 



torsdag 28 november 2013

Jul månaden är här.

En av mina favorit månader är här, och i år kan denna månad vara väldigt avgörande för vad som kommer att hända 2014. Det kan bli ett väldigt spännande år. Men denna månad så ska jag försöka på att bjuda lite på saffransbullar, vörtbröd bak och kanske en eller två pepparkaks deg. Lite annat gott som kommer att förgylla december. Söndag så är det första advent. Åter kommer med mera.


tisdag 19 november 2013

Bacon, Fikon och Mozzarella

Testa detta brödet i helgen. Blev kanon gott. Lite platt men det gick att äta. Allt man kan önska sig i ett litet bröd.

Steg 1
357 g vetemjöl special gärna limabacka om man får tag i det
  55 g Rågmjöl
110 g Rågsurdeg
275 g Vatten
  11 g Havssalt

Steg 2
  55 g Fikon (blötlägg hackad)
  55 g Bacon (stekt)
  80 g Mozzarella

Blanda allt i steg 1. När du har fått till en deg tar typ någon minut. När man inte ser nå mjöl eller vatten. Så lägg över plast så får degen autolysa i 30 minuter(vila). Nu ska vi knåda degen lite så den blir smidig slät och fin. Sedan vilar jag degen igen i 30 minuter.

Nu är det dags att blanda in lite go saker jag börjar med bacon. När det är in bandat så låter jag degen få vila lite igen. Sedan så blandar jag in mozzarellan samma här låta vila lite. Sedan till sist fikon låt dom rinna av lite innan du blandar in dom i degen. Sedan samma är låta den vila.

Nu så delar du degen i två bitar eller så kör du en stor bit. Rund riv till en rund boll. Vila 15 minuter så den spänner av lite. Slå upp till den form som du vill ha rund eller avlång. Ner i korg och jäs ute i ca 2 timmar beror lite på ur varmt du har det. Jag hade mina i ugn med lampan på i två timmar innan dom fick gå in i kylen. Där dom stod i ca 12 timmar. Jag var dock lite feg så jag lät dom stå ute i 3 timmar innan jag bakade dom. Vilket gjorde att dom nog blev lite platta plus att det är ju rätt så mycket gott iden också.

Ugnen ska stå på 270 grader har du sten så ska den vara med inne i ugnen minst en timme innan du bakar.
Dom första 5 minuterna kör jag på 270 grader med ånga. Sedan sänker jag till 230 grader bakar i ytterligare 30 minuter. Efter som det är rätt så mycket gott i brödet så fick dom stå i 10 minuter till innan jag tog ut dom.

Ni kan även titta på detta filmklipp om hur jag gick till väga.
Kanske inte den bästa kvalitén på filmen men den får duga.


Så här vart slut resultatet. Det smakade riktigt gött så testa.

söndag 3 november 2013

Svensk Klassiker: Rågsikt Kaka

Ni som har koll på mig på Facebook och instagram vet ju att jag har gjort några tester denna vecka på en svensk klassiker. Det är denna underbara Rågsikt Kaka. Tror nog att dom flesta har haft någon kontakt med denna i sin uppväxt. Många bagerier gör den, men jag tycker då att dom inte gör helt rätt. Den körs på margarin och massa andra tillsatser som inte behövs. Med rätt kunskap så kan man göra den riktigt bra så man slipper allt annat i brödet. En ren produkt helt enkelt, rent mjöl i påsen. Sen så tycker jag att vi inte ska glömma våra svenska klassiker som har funnits och som har gjort på rätt sätt en gång i tiden. Här kommer recept på mitt bidrag.

Rågsikt Kaka

Dag 1 Skållnig
30 g  Rågmjöl
90 g  Kokande vatten

Rör om och låt svalna.

Dag 2
50 g  Surdeg(Vill ha en ung surdeg till detta ca 6 timmar gammal från matning)
136 g  Vetemjöl
330 g  Rågsikt
44 g  Smör
44 g  Sirap
7 g  Havssalt
100 g  Skållning från dagen innan
220 g  Vatten

Om man vill så går det ju att tillsätta valfri krydda i brödet Anis, Fänkål, Kummin eller vad man nu vill ha. Vet dock inte dosering men 2-4 gram blir nog bra beror lite på hur mycket smak du vill ha

Blanda allt i samma bunke till en deg. Låt den stå och autolysa i en timme. Sedan så är det dags att knåda den smidig går rätt så fort. Efter detta så är dags att vila en 30 minuter.
Nu är det dags att dela degen på två lika stora bitar. Har du följt receptet som det står bör det bli två kakor på ca 450 gram. Forma dom till runda bollar och låt vila igen i 30 minuter.

Nu är det dags att kavla ut dom till dina kakor lagom runda inte för platta dock. Lägg på plåt med bakplåts papper nagga med gaffel täck över med en bakduk in i ugnen över natten för att jäsa. Kan ta allt mellan 8-10 timmar. När man trycker lite försiktigt på degen se ska den genast bukta till baka lite då är det dags att baka.

Avbak
Värm ugn till 270 g med en baksten. Tar ca en timme.
NU ligger ju kakorna på bakplåts papper och det går ju inte att flytta på dom till avdrags plank eller vad man nu har. Båda får ju inte plats i ugnen. Så då klipper vi av pappret så man får med en kaka i ugnen bakar med pappret på det kommer att lossna alldeles fint när kakan är färdig.
Okej nu är kakan i ugnen så ge lite ånga sänk till 200 g baka i ca 15-18 minuter.
Nu är det bara att avnjuta med smör och ost på smörgås eller vad man nu har. Eller varför inte göra en köttbulle smörgås med rödbets



sallad.

lördag 5 oktober 2013

Pumpafrö bröd

Så här i oktober månad så är hösten på väg. Alla träden skiftar färg. Jag gillar hösten. Känns som allt liksom lugnar ner sig. Djur går samlar det sista av maten inför den kommande vintern. Det blir mörkare och kallare för varje dag som går. Efter en skön varm sommar så är det gött med en sval färg glad höst.
Tänkte jag skulle bjuda på ett fint trevligt höst bröd som kommer att passa fint till både höst soppan eller grytan och frukost.

727 g   Vetemjöl special
  76 g   Rågmjöl grovt
150 g   Pumpa frö (rostade)
521 g   Vatten
  21 g   Havssalt
200 g   Rågsurdeg

Blanda allt utom pumpa frö till en deg. Kör en autolys på en halvtimme.
Efter de så knåda degen så den känns smidig.
Låt den vila en halvtimme.
Platta ut degen och vik in pumpa fröna i olika lager. Vila en halvtimme.
Vik degen. Gör detta minst tre gånger.
Dela i två bitar. Mjöla en korg med grovt rågmjöl och strö i lite råa pumpa frön som inte är rostade. Nu låt den komma igång att jäsa. Sedan in i kyl övernatten.

Av bak
270 grader med en baksten i så den blir riktigt het. Tar ca en timme. Om degen inte är färdig jäst så ta ut det samtidigt som du slår på ugn.
Snitta och sätt in brödet på stenen ge gärna lite ånga. Sänk till 200 grader efter 10 minuter. Ge sedan ca 30 minuter till efter det eller tills brödet är klart beror lite ugn och sådant.


Så här vart mina bröd.
Hade gött där ute i höst mörkret!







söndag 22 september 2013

Slapp söndag.

Denna dag bjöd inte på allt för mycket bröd bak. Vet inte riktigt vad jag ska baka. Kommer väl på nå roligt snart jag vill testa. Vilket fall så öser regnet ner och bestämde mig för en promenad skulle nog att funderat två gånger på de. Men nu  är det ju skönt att det blev gjort så nu kan jag slappa med gott samvete. Lördagen vart en tur till sommar stugan som ska vinterstängas kollade in området lite med närhet till badstrand. Kommer bli en kanon sommar nästa år. Så när är det bara att vänta tills våren så man kan öppna upp stugan igen. Någon tur blir det säkert nu i vinter med och kolla läget.

Nä nu dags att åter gå till söndag i morgon är det dags att jobba lite igen kan nog bli rätt så mycket att göra denna vecka de ser man fram i mot.

Hade gött

undra va som ska baks denna vecka har ju inget bröd i frysen... Får väl skriva ner nå recept...

söndag 8 september 2013

Ett gott vardags bröd både till frukost eller soppan

Gjorde detta brödet hör om dagen. Man är ju en liten bröd nörd man skulle nog helst vilja ha ett eget litet bageri men får drömma vidare med de en liten stund till. Även om man jobbar som bagare så kliar det i fingrarna även när man kommer hem. Det är ändå hemma jag får tid till att testa lite roligare bröd. Det är ju aldrig helt fel att ha kvalitet bröd hemma heller. Med tanke på vad allt skit industribröd innehåller så säger inte så mycket mer om de.

350 g Lantvete
268 g Specialvete
 80  g Surdeg
 13  g Havssalt
430 g Vatten

Blanda ihop allt utom salt. En autolys en timme. Knåda in saltet till en smidig deg vila 30 minuter i en låda vik sedan degen. Detta moment gör du 3 gånger i 30 minuters intervaller. Sedan låter du degen komma igång tar ca 30-60 minuter in i kylen låt stå till nästa dag.

Nästa dag så slår du på ungen med en baksten. Tar ut din deg så den får lite rumstemperatur innan du bakar tar ca en timme.

När ungen är varm så mjölar du bordet häller ut degen försiktigt vill ju inte förstöra inkråmet på den. Baka hela eller dela på den. Jag rullade försiktigt ihop den till en limpa, skarven trycker jag försiktigt ihop och bakar med den uppåt så den spriker i ungen med lite mjöl på.

270 grader Ånga sänk efter 5 minuter till 200 grader baka till gyllenbrun färg. Hela degen ca 60 minuter. Halva 30-40 minuter.

Ni vet att jag också finns på facebook och på instagram sök på surdegsbagaren så dyker jag upp.





fredag 30 augusti 2013

Ett klipp från youtube...



Här bjuder jag på ett klipp på en enkel god vaniljkräm till pajen eller bullen.





söndag 25 augusti 2013

Test nummer två på Hamburgerbröd

Okej idag är dagen då jag inte mer ska köpa hamburgerbröd. Bom blev lite platta men det går nog att ändra på men dom vart ack så goda. Gör sig nog ännu bättre med egna hem burgare med det tar jag nästa gång.

I princip samma som korv bröd receptet men med några ändringar.

250 g  Lantvete mjöl från Wäsrgötarna
500 g  Vetemjöl special blev då från Labanskvarn gotland.
200 g  Surdeg
 50  g  Rårörsocker
 50  g  Smör
 20  g  Havssalt
  1  st Ägg
487 g Vatten kan nog minska till 450 g

Blanda ihop allt utom smör. Kör en autolys på en timme. Kladda i smöret och arbeta till en fin smidig deg. Vila 30 minuter. Dela upp till 100 g bitar rundriv till bollar och doppa i sesamfrö. Plåt och papper jäs i ugn över natten mina stod säkert i 10 timmar innan jag baka dom.

Slå på ugnen på 270 grader. När den är varm sätt in plåten med bröd och ge lite ånga. Sänk till 230 grader och lufta ugnen efter 2-3 minuter för en lite mjukar skorpa. Baka dom i ca 13-15 minuter.
Nästa gång jag gör denna deg så blir de korvbröd får se hur dom blir.